Εντός της εβδομάδος οι πρώτες ηλεκτρονικές κάρτες ΟΑΣΑ

Εντός της εβδομάδος οι πρώτες ηλεκτρονικές κάρτες ΟΑΣΑ

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια «στάση» πιο κοντά στην ψηφιακή τους εποχή βρίσκονται οι αστικές συγκοινωνίες της πρωτεύουσας. Υστερα από πολύμηνες καθυστερήσεις, εκατοντάδες βανδαλισμούς εξοπλισμού και επιθέσεις κατά εργαζομένων, εμπλοκή με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, ο ΟΑΣΑ ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει το αντίδοτο στους λαθρεπιβάτες των μέσων μαζικής μεταφοράς, που ακούει στο όνομα «πύλες εισόδου». Εχοντας εξασφαλίσει το πράσινο φως από την Αρχή, ο Οργανισμός θα προχωρήσει εντός της εβδομάδας στην έκδοση των πρώτων προσωποποιημένων ηλεκτρονικών καρτών για τους συστηματικούς επιβάτες. Πρόκειται για το κυριότερο μαζικό προϊόν κομίστρου, το οποίο έρχεται να αντικαταστήσει τις υφιστάμενες κάρτες απεριορίστων διαδρομών. Οι κάτοχοι μηνιαίων καρτών ανέρχονται σήμερα σε 300.000, περίπου, και η ταχύτητα με την οποία πρόκειται να αντικαταστήσουν το σημερινό προϊόν με το νέο θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και τον χρόνο πλήρους εφαρμογής του συστήματος ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Εντός του Οκτωβρίου θα ενεργοποιηθούν και οι πρώτες πύλες εισόδου σε σταθμούς του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου και του μετρό. Οι κάτοχοι ηλεκτρονικού εισιτηρίου ή κάρτας θα περνούν ανέπαφα το εισιτήριό τους στο ειδικό τμήμα της πύλης, η οποία με τη σειρά της θα ανοίγει επιτρέποντας την είσοδο του επιβάτη στον σταθμό, ενώ ταυτόχρονα θα επικυρώνεται το εισιτήριο. Η διαδικασία θα ξεκινήσει σταδιακά, το οποίο πρακτικά μεταφράζεται σε «κλείσιμο» ορισμένων εκ των πυλών που βρίσκονται στους σταθμούς. Ο ΟΑΣΑ προγραμματίζει να ενεργοποιήσει την πλειονότητα των πυλών αφήνοντας έναν ή δύο διαδρόμους εισόδου για τη χρήση του υφιστάμενου χάρτινου εισιτηρίου. Στόχος είναι σε περίπτωση που παρατηρείται συνωστισμός στα επικυρωτικά μηχανήματα του χάρτινου εισιτηρίου να κατευθύνονται οι επιβάτες στο ηλεκτρονικό σύστημα, το οποίο θα αποτελεί ταχύτερη εναλλακτική. Βασικό στοίχημα αποτελεί σε αυτή την αρχική φάση η… αποδαιμονοποίηση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, το οποίο ακόμη αντιμετωπίζεται με δυσπιστία από τους μετακινούμενους, όπως επισημαίνουν στελέχη του ΟΑΣΑ.

Η παράλληλη χρήση χάρτινου και ηλεκτρονικού εισιτηρίου αναμένεται να διαρκέσει ορισμένους μήνες, ωστόσο παραμένει ακόμη άγνωστο το ακριβές διάστημα. «Πρόκειται για μια διαδικασία δυναμική, η οποία θα κριθεί από την ταχύτητα προσαρμογής του επιβατικού κοινού στα νέα ψηφιακά δεδομένα», επισημαίνουν στην «Κ» στελέχη του ΟΑΣΑ.

Κλείνουν οι πύλες

Ο εξοπλισμός στα οδικά μέσα (λεωφορεία και τρόλεϊ) και στο τραμ βρίσκεται σε ετοιμότητα, ενώ το κλείσιμο των 1.100 πυλών εισόδου στους σταθμούς του μετρό και του ηλεκτρικού θα γίνει σταδιακά. Ολες οι πύλες θα έχουν κλείσει όταν πλέον καταργηθεί η χρήση του χάρτινου εισιτηρίου.

Στην κατεύθυνση της εξοικείωσης των μετακινουμένων με το ηλεκτρονικό σύστημα, ο ΟΑΣΑ προχωρεί στην έκδοση εκπτωτικών προϊόντων. Πριν από λίγες ημέρες «κυκλοφόρησε» η δεκάδα ηλεκτρονικών μεμονωμένων εισιτηρίων, την οποία εάν αγοράσει ο επιβάτης λαμβάνει ένα ακόμη εισιτήριο δωρεάν. Αποτέλεσμα είναι κατά την αγορά 10+1 εισιτηρίων, η τιμή του ενός να πέφτει στο 1,27 ευρώ από 1,40 ευρώ. Στο μέλλον προγραμματίζεται η έκδοση ακόμη ενός πακέτου προσφοράς των 30 εισιτηρίων. Ωστόσο η απόφαση δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη καθώς πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η μαζική αγορά μεμονωμένων εισιτηρίων να αποβεί εις βάρος των ηλεκτρονικών μηνιαίων – ετήσιων καρτών. Στο ίδιο πλαίσιο πρόκειται να καταργηθεί και η χάρτινη μορφή σε ορισμένα εισιτήρια όπως είναι τα τριών και πέντε ημερών που aέκαναν και την πρεμιέρα των ηλεκτρονικών προϊόντων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή