«Νύφη της τζιχάντ» η 22χρονη Βελγίδα

«Νύφη της τζιχάντ» η 22χρονη Βελγίδα

3' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διασυνδέσεις με μαχητές του Ισλαμικού Κράτους έχει η 22χρονη Βελγίδα, που συνελήφθη αργά το βράδυ της 18ης Αυγούστου στην Κέρκυρα. Εντοπίστηκε σε πλοίο που είχε αποπλεύσει από το Μπάρι της Ιταλίας και, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στόχος της ήταν να ταξιδέψει στη Συρία ή τη Λιβύη προκειμένου να ενσωματωθεί στις τάξεις των τζιχαντιστών. Τη 17η Αυγούστου, ανήμερα την τρομοκρατική επίθεση στη Βαρκελώνη και ένα εικοσιτετράωρο πριν από τη σύλληψή της βρισκόταν στην πρωτεύουσα της Καταλωνίας και είχε αποπειραθεί να διαφύγει αεροπορικώς στην Κωνσταντινούπολη.

Η μαροκινής καταγωγής Βελγίδα συνδέεται με μέλη του πυρήνα των τρομοκρατών που σχεδίασε και υλοποίησε τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες, τον Νοέμβριο του 2015 και τον Μάρτιο του 2016, αντίστοιχα. Σύμφωνα με στοιχεία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η «Κ», η 22χρονη είναι συγγενής (ξαδέλφη) του Μοχάμεντ Αμπρινί, ο οποίος έπαιξε κεντρικό ρόλο στις πολύνεκρες επιθέσεις σε Γαλλία και Βέλγιο. Ο 32χρονος έμεινε γνωστός ως «ο άνδρας με το καπέλο», καθώς οι κάμερες ασφαλείας του αεροδρομίου Ζάβεντεμ των Βρυξελλών τον είχαν καταγράψει το μοιραίο πρωινό της 22ας Μαρτίου να περπατά δίπλα στους βομβιστές αυτοκτονίας του Ισλαμικού Κράτους, φορώντας ένα μαύρο καπέλο. Η Χαζάρ Αμπρινί διατηρούσε λογαριασμό στην εφαρμογή Telegram (χρησιμοποιείται κατά κόρον από τζιχαντιστές) όπου αντί φωτογραφίας της είχε αναρτήσει την εικόνα ενός λιονταριού με φόντο τη μαύρη σημαία με το λογότυπο του Ισλαμικού Κράτους. Είναι αρραβωνιασμένη με μαχητή της οργάνωσης, ο οποίος μέχρι πρόσφατα πολεμούσε στη Συρία. Μετά τη σύλληψή της από άνδρες του Λιμεναρχείου Κέρκυρας η 22χρονη εκδόθηκε στο Βέλγιο.

Πώς εκτυλίχθηκε το θρίλερ

Σύμφωνα με απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες της «Κ», η νεαρή Βελγίδα το διάστημα μεταξύ 15 και 17 Αυγούστου βρισκόταν στη Βαρκελώνη και μετά την τρομοκρατική επίθεση στον τουριστικό πεζόδρομο Ράμπλα, στο κέντρο της πόλης, επιβιβάστηκε σε πτήση με προορισμό την Κωνσταντινούπολη. Καθώς όμως ήταν καταχωρισμένη από τις αρχές ασφαλείας του Βελγίου στο σύστημα πληροφοριών Σένγκεν (SIS) και την αντίστοιχη βάση δεδομένων της Ιντερπολ ως ύποπτη για τζιχάντ, τα γεγονότα δεν εκτυλίχθηκαν όπως τα είχε σχεδιάσει. Οι Τούρκοι αστυνομικοί δεν της επέτρεψαν να κατέβει στο αεροδρόμιο «Κεμάλ Ατατούρκ» και την έστειλαν πίσω στην Ισπανία με την πρώτη πτήση. Εκείνη δεν πτοήθηκε: ταξίδεψε αεροπορικώς στο Μιλάνο και στη συνέχεια με τρένο στο Μπάρι. Επιβιβάστηκε σε πλοίο της εταιρείας Superfast που εκτελούσε το δρομολόγιο Κέρκυρα – Ηγουμενίτσα δίχως να γνωρίζει ότι επιτηρούνταν από αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες της Ε.Ε., φυσικά και της Ελλάδας. 

Κατά την άφιξή της στην Κέρκυρα προσήχθη από άνδρες του Λιμενικού, που την περίμεναν στο λιμάνι, και σχεδόν ταυτόχρονα οι δικαστικές αρχές της χώρας εξέδωσαν και κοινοποίησαν διεθνές ένταλμα σύλληψης δυνάμει του οποίου συνελήφθη. Το επόμενο πρωί οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Εφετών Κέρκυρας, ο οποίος διέταξε την άμεση έκδοσή της στο Βέλγιο. Μετήχθη στην Αθήνα συνοδευόμενη από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Μεταγωγών Αττικής και την 21η Αυγούστου απελάθηκε στο Βέλγιο. Διώκεται για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, ενώ από τις δικαστικές αρχές της χώρας της περιγράφεται ως στρατολόγος τζιχαντιστών.

Από πληροφορίες και έγγραφα που τέθηκαν υπόψη της «Κ», προκύπτει ότι η Χαζάρ είναι εξαδέλφη του 32χρονου ισλαμιστή τρομοκράτη Μοχάμεντ Αμπρινί, ο οποίος μέχρι τη σύλληψή του, τον Απρίλιο του 2016 στην πόλη Αντερλεχτ, βρισκόταν στην κορυφή της λίστας με τους πλέον καταζητούμενους κακοποιούς στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Μαζί με τον παιδικό του φίλο Σαλά Αμπντελσλάμ είναι οι μόνοι επιζώντες του πυρήνα των καμικάζι που έσπειραν τον θάνατο στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες. Από την έρευνα της γαλλικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας είχε προκύψει ότι την 11η Νοεμβρίου 2015, δύο ημέρες πριν από τις επιθέσεις στο Μπατακλάν και στο «Σταντ ντε Φρανς», ο Αμπρινί είχε μεταφέρει με το αυτοκίνητό του τον Αμπντελσλάμ, ενώ μερικούς μήνες αργότερα, τον Μάρτιο του 2016, είχε συνοδεύσει τους βομβιστές αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών.

Στη Συρία ή στη Λιβύη

Η 22χρονη είναι αρραβωνιασμένη με μαχητή του Ισλάμ που φέρεται να χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο Omar Omsen. Περιγράφεται ως στρατολόγος γαλλόφωνων τρομοκρατών και σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες διατηρεί επαφές με την οργάνωση Front Fatah al Cham, παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία. Σκοπός του ταξιδιού της 22χρονης εκτιμάται ότι ήταν να συναντήσει τον Omsen στη Συρία ή στη Λιβύη, όπου πιθανολογείται ότι βρίσκεται μέχρι σήμερα.

Την Τετάρτη 30 Αυγούστου η Χαζάρ οδηγήθηκε ενώπιον του εισαγγελέα της Λιέγης, ο οποίος είχε την ευθύνη να διατάξει την προφυλάκισή της. Ρεπορτάζ που μετέδωσε ο ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός του Βελγίου RTL–TVI, επικαλείται δήλωση Βέλγου αξιωματούχου, ο οποίος επισήμανε ότι «περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο είναι ένα χαμένο κορίτσι», καθώς και του συνηγόρου της, ο οποίος ζήτησε τη μη προφυλάκισή της επικαλούμενος την εύθραυστη ψυχολογία της. Ελληνες αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν την υπόθεση σοβαρή, ωστόσο, διευκρινίζουν ότι από τη μέχρι τώρα ανταλλαγή πληροφοριών με στελέχη ξένων υπηρεσιών ασφαλείας δεν έχουν προκύψει ενδείξεις ανάμειξής της στις επιθέσεις στη Βαρκελώνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή