Τα ωραία λόγια θέλουν και πράξεις

Τα ωραία λόγια θέλουν και πράξεις

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γ​​ια κάθε 1% αύξηση του ΑΕΠ στην ελληνική οικονομία, δημιουργούνται περίπου 13.000 νέες θέσεις εργασίες σε ένα χρόνο, λένε οι οικονομολόγοι. Αρα με 1.100.000 πολίτες χωρίς δουλειά απαιτούνται σχεδόν τρεις δεκαετίες με ανάπτυξη 2% τον χρόνο για να μειωθεί η τερατώδης αυτή ανεργία σε υποφερτά ευρωπαϊκά επίπεδα – γύρω στο 8%!

Δυστυχώς, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –παρά το ότι αντιλαμβάνεται πλέον ότι η ανάπτυξη είναι μονόδρομος– παραμένει εγκλωβισμένη στις αριστερές ιδεοληψίες της. Αδυνατεί να παραδεχθεί ότι ένα χρεοκοπημένο κράτος δεν έχει χρήματα για κρατικές επενδύσεις και βλέπει με μεγάλη καχυποψία την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Βέβαια, στα δυόμισι και πλέον χρόνια που κυβερνά ο κ. Τσίπρας έχει κάνει προόδους: το 2014 προειδοποιούσε ότι όσοι τολμήσουν να ρίξουν τα λεφτά τους στην Ελλάδα θα τα χάσουν. Σήμερα –παρουσία Μακρόν– ζήτησε από τους επιχειρηματίες «να επενδύσουν και δεν θα το μετανιώσουν».

Χαρακτηριστικό του νέου αφηγήματος είναι η πρόσφατη επίσκεψη –με πολλά ταρατατζούμ– στις εγκαταστάσεις εταιρειών όπως η «Παπαστράτος» (δηλαδή την ελληνική θυγατρική μιας –θεός φυλάξοι– πολυεθνικής), αλλά και στην, ισπανικών πλέον συμφερόντων, καινοτόμο εταιρεία του κ. Κουτσιανά, Αpivita, απ’ όπου προσπάθησε να στείλει μηνύματα υπέρ της επιχειρηματικότητας.

Αν, όμως, ο κ. Τσίπρας επιχειρεί στροφή στον ρεαλισμό, δεν ισχύει το ίδιο με τους περισσότερους υπουργούς του και τα στελέχη του κόμματος που συνεχίζουν να υποστηρίζουν όσα ανεδαφικά διεκήρυττε τόσα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ, βάζοντας προσκόμματα σε κάθε επένδυση που έρχεται στη χώρα!

Ενδεικτικό είναι ότι το Ελληνικό, το οποίο θα δημιουργήσει 70.000 νέες θέσεις εργασίας και θα φέρει καμιά δεκαριά δισεκατομμύρια ευρώ επενδύσεις, κινδυνεύει να μείνει στα χαρτιά εξαιτίας των αντιδράσεων ομάδων πρωτοβουλίας που επιμένουν να παραμείνει πάρκο ή ανακαλύπτουν αίφνης αρχαία εκεί όπου απο-προσγειώνονταν κάθε μέρα επί 75 χρόνια εκατοντάδες αεροπλάνα!

Λουκέτο, επίσης, κινδυνεύει να μπει και στην επένδυση στις Σκουριές Χαλκιδικής –ήδη οι Καναδοί έχουν ξοδέψει 3 δισεκατομμύρια ευρώ– επειδή κάποιοι υπουργοί έχουν βεντέτα με την εταιρεία και συνεχίζουν να αγνοούν τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο έχει επανειλημμένως δικαιώσει την «Ελντοράντο».

Στο ίδιο πνεύμα της αντιεπενδυτικής νοοτροπίας, η Cosco δεινοπάθησε επί μήνες από τους κ. Σκουρλέτη και Δρίτσα, οι επενδύσεις της Fraport στα 14 αεροδρόμια καθυστερούν, ενώ μικρότερα έργα σε όλη τη χώρα (αιολικό πάρκο στην Κάρυστο, τουριστικές μονάδες στην Κέρκυρα και στην Κρήτη κ.λπ.) παραμένουν σε τέλμα λόγω τοπικών συμφερόντων.

Κατά την επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα ακούστηκαν πολλά ωραία λόγια για την εμπιστοσύνη της Γαλλίας στην Ελλάδα, για επενδυτικές ευκαιρίες στην ελληνική οικονομία, για έξοδο από τα μνημόνια και ελάφρυνση του χρέους μέσα στο 2018.

Τίποτα, όμως, απ’ όλα αυτά δεν πρόκειται να προχωρήσει, εάν η κυβέρνηση Τσίπρα δεν υπερβεί τον εαυτό της. Αν δεν προωθήσει αποφασιστικά τις ιδιωτικοποιήσεις, αν δεν δώσει κίνητρα για ξένες επενδύσεις –αλλάζοντας τις χρήσεις γης, απλουστεύοντας τις διαδικασίες αδειοδότησης και επιταχύνοντας τις αποφάσεις των δικαστηρίων– κι αν, φυσικά, δεν εφαρμόσει μέχρι κεραίας τις μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι δανειστές. Γιατί καλά είναι τα κόκκινα χαλιά και τα ωραία λόγια, αλλά τις αποφάσεις τις παίρνουν οι Γερμανοί κι οι διεθνείς αγορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή