Μία ανάσα από τη Φλόριντα ο τυφώνας Ιρμα – 6,3 εκατ. πολίτες έλαβαν εντολή εκκένωσης

Μία ανάσα από τη Φλόριντα ο τυφώνας Ιρμα – 6,3 εκατ. πολίτες έλαβαν εντολή εκκένωσης

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυροί άνεμοι και καταιγίδες πλήττουν ήδη από το πρωί του Σαββάτου το νότιο άκρο της Φλόριντα, προειδοποιώντας για την αναμενόμενη άφιξη του τυφώνα Ίρμα την Κυριακή, ο οποίος εμφανίζεται και πάλι ενισχυμένος, φθάνοντας στην κατηγορία 5 της κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον. Παράλληλα, οι αμερικανικές αρχές καλούν περισσότερους από έξι εκατομμύρια πολίτες να εκκενώσουν τις εστίες τους, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της πολιτείας.

Οι διασωστικές υπηρεσίες της Φλόριντα (Division of Emergency Management) «εκτιμούν ότι 6,3 εκατομμύρια κάτοικοι της Φλόριντας έλαβαν εντολή εκκένωσης», έναντι 5,6 εκατομμυρίων που έλαβαν αντίστοιχη εντολή χθες το βράδυ, επισημαίνεται σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε το γραφείο του κυβερνήτη.

Περισσότεροι από 54.000 άνθρωποι έσπευσαν σε περίπου 320 καταφύγια που έχουν ανοίξει οι αρχές σε ολόκληρη την Φλόριντα, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι έχουν λάβει από μόνοι τους μέτρα προφύλαξης.

Αφού άφησε πίσω του τουλάχιστον 25 νεκρούς στο πέρασμά του από την Καραϊβική, ο καταστροφικός τυφώνας έπληξε την Κούβα στις 06:00 (ώρα Ελλάδος) και κινείται με κατεύθυνση τη Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών. Τα ξημερώματα το μάτι του κυκλώνα βρισκόταν περίπου 480 χλμ. νοτιοανατολικά του Μαϊάμι, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) των ΗΠΑ.

Oι τελευταίοι έξι νεκροί ταυτοποιήθηκαν στα βρετανικά υπερπόντια εδάφη, έκαναν σήμερα γνωστό οι τοπικές αρχές. «Υπάρχουν 5 επιβεβαιωμένοι θάνατοι» στις βρετανικές Παρθένες Νήσους, επισήμανε σε μήνυμα της η τοπική κυβέρνηση, προειδοποιώντας παράλληλα για την άφιξη του κυκλωνα Χοσέ, ο οποίος αναμένεται να προκαλέσει καιρικές συνθήκες επιπέδου τροπικής καταιγίδας, σύμφωνα με την Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών των Νήσων. Επιπλέον, ένας ακόμη ηλικιωμένος άνδρας έχασε τη ζωή του στο αρχιπέλαγος Ανγκουίλα όταν κατέρρευσε το σπίτι του, σύμφωνα με τις τοπικές αστυνομικές αρχές. 

Οι συνθήκες του τυφώνα αναμένεται να γίνουν αισθητές από το βράδυ του Σαββάτου στα νησιά Φλόριντα Κις, στο νότιο και στο κεντρικό τμήμα της πολιτείας. Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της πολιτείας, Ρίκ Σκότ, μετά το μεσημέρι του Σαββάτου θα είναι πια αργά να πραγματαποιηθούν εκκενώσεις σε ορισμένες ζώνες της νοτιοδυτικής Φλόριντα. «Η καταιγίδα είναι εδώ», δήλωσε ο Σκοτ, τονίζοντας ότι πρόκειται για μία «φονική καταιγίδα που όμοια της δεν έχει αντιμετωπίσει στο παρελθόν το κράτος μας».

«Αν σας έχει δοθεί εντολή για εκκένωση, φύγετε τώρα, όχι το βράδυ, όχι σε μία ώρα, τώρα», είπε χαρακτηριστικά το βράδυ της Παρασκευής.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τηλεφώνησε χθες στον ομόλογό του της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για να του εκφράσει τα συλλυπητήριά του για «τις ανθρώπινες απώλειες» στα νησιά του Αγίου Βαρθολομαίου και του Αγίου Μαρτίνου από το πλήγμα του τυφώνας Ίρμα. Ο Τραμπ «εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τις καταστροφές και τις ανθρώπινες απώλειες» και προσέφερε την «υποστήριξή του στη γαλλική κυβέρνηση αυτή την τραγική ώρα», αναφέρει ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος. αράλληλα, σε χθεσινό βίντεο – μήνυμα προς τον αμερικανικό λαό, έκανε λόγο για φαινόμενο με «ιστορικά καταστροφικές δυνατότητες», απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες των περιοχών που πρόκειται να πληγούν από τον τυφώνα, να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κυβερνητικών αξιωματούχων και των σωμάτων ασφαλείας.

Στο γαλλικό τμήμα του Αγίου Μαρτίνου o κυκλώνας Ίρμα στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον δέκα ανθρώπους, ενώ άλλοι επτά αγνοούνται, σύμφωνα με έναν ακόμη προσωρινό απολογισμό που έδωσαν στη δημοσιότητα χθες οι νομαρχιακές αρχές. Ο απολογισμός αυτός ενδέχεται να αυξηθεί. Εξάλλου, άλλοι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο ολλανδικό τμήμα του νησιού.

Επικοινωνία Παυλόπουλου με τον ελληνικής καταγωγής Δήμαρχο του Τάρμπον Σπρινγκς

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον ελληνικής καταγωγής Δήμαρχο του Τάρμπον Σπρινγκς της Φλόριντα είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της προεδρίας, ο κ. Παυλόπουλος ευχήθηκε στον κ. Αλαχούζο καλή δύναμη για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των επιπτώσεων του τυφώνα και τον διαβεβαίωσε ότι η σκέψη των Ελλήνων στρέφεται αυτές τις δύσκολες ώρες στους κατοίκους της πόλης αλλά και σε όλους τους κατοίκους των περιοχών που πλήττονται ή πρόκειται να πληγούν από το πρωτοφανές αυτό μετεωρολογικό φαινόμενο, και ότι θα βρίσκεται σε διαρκή τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του.

Από την πλευρά του ο κ. Αλαχούζος διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι έχουν γίνει με μεθοδικότητα όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του τυφώνα, και του περιέγραψε την υποδειγματική ψυχραιμία των κατοίκων.

(Πηγές: CNN, NYT, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή