Σκουρλέτης: «Αλλεργία» της Eldorado στις συμφωνίες – Καμμένος: Να αποδείξει ότι σέβεται το περιβάλλον

Σκουρλέτης: «Αλλεργία» της Eldorado στις συμφωνίες – Καμμένος: Να αποδείξει ότι σέβεται το περιβάλλον

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με επιθετικό τρόπο απάντησε ο Πάνος Σκουρλέτης στην ανακοίνωση της της Eldorado Gold για αναστολή των επενδύσεών της στην Ελλάδα κάνοντας λόγο για αλλεργία της εταιρείας στα συμπεφωνημένα. 

«Πρόκειται για κάποια μορφή πίεσης ενόψει της παραπομπής των προβλημάτων της σύμβασης που έχει με το δημόσιο σε διαιτητικό όργανο», σχολίασε στο ραδιόφωνο του Αlpha ο Πάνος Σκουρλέτης την ανακοίνωση της Eldorado Gold για αναστολή των επενδύσεών της στην Ελλάδα κάνοντας λόγο για αλλεργία της εταιρείας στα συμπεφωνημένα.

Ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι αποτελεί μια κίνηση εξαίρεσης σε αυτό που διαμορφώνεται ως εικόνα στον τομέα των επενδύσεων και υπάρχει μια πολιτική διάσταση, καθώς το θέμα δεν προέκυψε το Σαββατοκύριακο.Ο κ. Σκουρλέτης χαρακτήρισε στρεβλή την εικόνα ότι είχαν σταματήσει οι εργασίες και ότι μπλόκαρε η επένδυση εξαιτίας των δικών του ενεργειών ως υπουργού Περιβάλλοντος σημειώνοντας ότι τα προβλήματα με την επένδυση δεν ξεκίνησαν με τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Καμμένος: Δεν είναι ευχάριστη η αποχώρηση της ElDorado

Από την πλευρά του ο Πάνος Καμμένος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ τόνισε πως «δεν είναι ευχάριστη η αποχώρηση της ElDorado από την Ελλάδα αλλά δεν είμαι εγώ αυτός που θα κρίνει εάν τηρείται η νομοθεσία. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως εάν σεβαστούν τους κανόνες που θα πείσουν πως η επένδυση δεν θα επιβαρύνει περιβαλλοντικά δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Χαρούμενος θα ήμουν πάρα πολύ εάν η εταιρεία επιβεβαίωνε πως δεν υπάρξει περιβαλλοντική καταστροφή για την περιοχή της Χαλκιδικής. Επενδύσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε οικολογικές καταστροφές δεν τις χρειάζεται η χώρα. Μακάρι να καθίσουν στο τραπέζι και να συνεχιστεί η επένδυση.

Σταθάκης: Είναι μάλλον σαφές ότι η εταιρεία δεν έχει συνηθίσει να λειτουργεί σε Ευρωπαϊκές χώρες

«Είμαστε μάρτυρες ενός πρωτοφανούς γεγονότος, μιας εταιρείας μέσω του διευθύνοντος συμβούλου της να προχωράει σε συνεντεύξεις και δηλώσεις και να κρίνει πρωθυπουργούς, υπουργούς και πολιτικά κόμματα της Ελλάδας. Είναι μάλλον σαφές ότι η εταιρεία δεν έχει συνηθίσει να λειτουργεί σε Ευρωπαϊκές χώρες», τονίζει σε δήλωσή του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, αναφορικα με την απόφαση της Eldorado Gold να αναστείλει τις εργασίες της στην Ελλάδα.

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Σταθάκης σύμφωνα με τη σύμβαση μεταξύ της Ελληνικός Χρυσός και του ελληνικού Δημοσίου, η συγκεκριμένη επένδυση οφείλει «πρώτον, να διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξει αρνητικό περιβαλλοντικό και οικολογικό αποτύπωμα που να επιδρά στην υγεία των κατοίκων και στις οικονομικές δραστηριότητες της ευρύτερης περιοχής και των δεκάδων επενδύσεων, ειδικά στον τομέα του τουρισμού, που προσφέρουν απασχόληση και εισοδήματα στους κατοίκους. Δεύτερον, Η Ελληνικός Χρυσός να προχωρήσει σε πλήρη καθετοποίηση με παραγωγή καθαρού χρυσού και άλλων μετάλλων στην Ελλάδα και να μην περιοριστεί στην εξόρυξη και εξαγωγή συμπυκνωμάτων».

«Εκ των πραγμάτων», σημειώνει, «το αδειοδοτικό περιβαλλοντικό σύστημα περιλαμβάνει λεπτομερείς διαδικασίες για κάθε επιμέρους δραστηριότητα, προκειμένου να τηρείται η κείμενη Ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία. Η πιο βασική εκκρεμότητα είναι η ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας για την πλήρη καθετοποίηση της παραγωγής. Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την πρώτη πρόταση για τη χρήση κυανίου στην παραγωγή χρυσού. Η δεύτερη πρόταση της εταιρείας, που χρησιμοποιεί τη μέθοδο της ακαριαίας τήξης (flash smelting), έχει επιστραφεί εδώ και ένα χρόνο από το υπουργείο με τεχνικές παρατηρήσεις και αναμένεται η επανυποβολή της».

Όπως εξηγεί ο κ. Σταθάκης στην επίλυση των εκκρεμοτήτων της σύμβασης, η εταιρεία πρότεινε τεχνικό διάλογο με το υπουργείο. Το υπουργείο αντιπρότεινε την πιο έγκυρη μέθοδο της διαιτησίας όπως προβλέπεται και από τη σύμβαση. Η προσφυγή στη διαιτησία έχει εξαγγελθεί από τον περασμένο Μάιο από τον πρωθυπουργό. Στη συνέχεια, τον περασμένο Ιούλιο το υπουργείο κίνησε τις απαραίτητες διοικητικές διαδικασίες προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και το τελευταίο θα εκκινήσει επίσημα τη διαδικασία της έως τις 15 Σεπτέμβρη.

Στα περί καθυστέρησης αδειοδοτήσεων από το υπουργείο, ο κ. Σταθάκης διευκρινίζει ότι μέχρι στιγμής έχει αδειοδοτηθεί το 60% του υποέργου Σκουριών και το σύνολο της Ολυμπιάδας.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Μαντάς χαρακτήρισε πλήγμα κάθε επένδυση που φεύγει σχολιάζοντας την ανακοίνωση της Eldorado Gold για αναστολή των επενδύσεών της στην Ελλάδα. Παράλληλα την έκρινε ως «σήμα επιτάχυνσης της τελικής διαπραγμάτευσης».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ εκτίμησε πως πρόκειται, με σκακιστικούς όρους, για μια «κίνηση επιθετικής στρατηγικής» και διερωτήθηκε γιατί, ενώ η εταιρεία βρίσκεται σε διαιτησία με το Δημόσιο, αποφάσισε να κάνει, σε αυτήν τη συγκυρία, αυτή την κίνηση.

«Η κυβέρνηση θέλει κάθε επένδυση που κινείται σε νόμιμα πλαίσια» σημείωσε ο κ. Μαντάς και υπογράμμισε ότι «θα πρέπει να δούμε όλες τις λεπτομέρειες και τι προβλέπεται από τους νόμους και το Σύνταγμα τους κράτους».

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή