Απλήρωτοι φόροι δύο δισεκ. ευρώ και 172.000 οφειλέτες μέσα σε ένα μήνα

Απλήρωτοι φόροι δύο δισεκ. ευρώ και 172.000 οφειλέτες μέσα σε ένα μήνα

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αδυναμία των φορολογούμενων να ανταποκριθούν στις δυσβάσταχτες φορολογικές τους υποχρεώσεις αποδεικνύεται από τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Συγκεκριμένα, τον Ιούλιο δεν καταβλήθηκαν φόροι ύψους 2 δισ. ευρώ εκτινάσσοντας τα ληξιπρόθεσμα χρέη από 5,5 δισ. στα τέλη Ιουνίου, στα 7,5 δισ. έπειτα από ένα μήνα.

Την ίδια στιγμή, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, στην μεγάλη λίστα των οφειλετών προστέθηκαν περισσότεροι από 172.000 φορολογούμενοι, οι οποίοι δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Τα στοιχεία αυτά έρχονται στο φως λίγες μέρες πριν την έλευση των πιστωτών της χώρας στην Αθήνα για να ξεκινήσει η τρίτη αξιολόγηση και ενώ ήδη τα στοιχεία του προϋπολογισμού καταγράφουν υστέρηση 700 εκατ. ευρώ στον τομέα των εσόδων.

Στην περίπτωση που και τον Σεπτέμβριο και το Νοέμβριο οπότε πρέπει να καταβληθούν οι δύο τελευταίες δόσεις φόρου εισοδήματος, καταγραφούν τα ίδια δεδομένα, τίθεται εν αμφιβόλω η επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού.

Συνολικά, τα ληξιπρόθεσμα χρέη (παλαιά και νέα) ξεπερνούν τα 97 δισ. ευρώ και όπως είναι αντιληπτό είναι σχεδόν αδύνατον να εισπραχθούν από τον μηχανισμό του υπουργείου Οικονομικών.

Ειδικότερα:

– Ο συνολικός αριθμός των οφειλετών τον Ιούλιο ανήλθε σε 3.978.127, παρουσιάζοντας αύξηση από τα 3.805.423 που ήταν τον Ιούνιο.

– Οι οφειλέτες, στους οποίους δύναται να εφαρμοσθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ανέρχονταν τον Ιούλιο σε 1.678.160 έναντι 1.608.263 τον Ιούνιο ενώ

– Οι οφειλέτες υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ανέρχονταν τον Ιούλιο σε 971.429 έναντι 951.114.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή