Αλμα 2 δισ. των ληξιπρόθεσμων χρεών στην εφορία σε ένα μήνα

Αλμα 2 δισ. των ληξιπρόθεσμων χρεών στην εφορία σε ένα μήνα

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη φορολογική εξάντληση των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων έρχονται να επιβεβαιώσουν τα στατιστικά στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), σύμφωνα με τα οποία τον Ιούλιο δεν πληρώθηκαν φόροι ύψους 2 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα την εκτίναξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έφτασαν τα 7,483 δισ. ευρώ έναντι 5,475 δισ. ευρώ που ήταν στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

Ωστόσο, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η ΑΑΔΕ, οι οφειλές τριών πτωχευμένων επιχειρήσεων διόγκωσαν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τον Ιούλιο, με αποτέλεσμα να φθάσουν στα 2 δισ. Από το 1,441 δισ. φορολογικών υποχρεώσεων, τα 746 εκατ. αφορούν τις οφειλές των τριών πτωχευμένων επιχειρήσεων που για συγκυριακούς λόγους έγιναν ληξιπρόθεσμες τον ίδιο μήνα. Τα υπόλοιπα 695 εκατ. αφορούν απλήρωτους φόρους, ενώ οφειλές 567 εκατ. προέρχονται από μη φορολογικές κατηγορίες εσόδων, όπως δάνεια, λοιπές εισφορές και μη φορολογικά πρόστιμα.

Στην περίπτωση που η εφιαλτική εικόνα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, η τρύπα στα έσοδα του προϋπολογισμού θα διευρυνθεί σημαντικά. Συγκεκριμένα, στην περίπτωση που δεν πληρωθούν οι δύο τελευταίες δόσεις του φόρου εισοδήματος και τμήμα του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων, τα έσοδα του προϋπολογισμού θα υποστούν σημαντικό πλήγμα. Ηδη, στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου η υστέρηση προσεγγίζει τα 700 εκατ. ευρώ.

Αυτό που απασχολεί την κυβέρνηση, είναι εάν οι φορολογούμενοι που δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους τον Ιούλιο θα ενταχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών που προβλέπει την καταβολή των φόρων σε 12 μηνιαίες δόσεις. Σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή εάν δεν πληρώσουν καθόλου τους φόρους που τους αναλογούν, τότε η τρύπα θα διευρυνθεί.

Πάντως, η υπερφορολόγηση των νοικοκυριών είναι πλέον ορατή στους ιθύνοντες του οικονομικού επιτελείου, καθώς τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους δείχνουν μείωση της εισπραξιμότητας σε φόρους που μέχρι τώρα στήριζαν τον προϋπολογισμό (ήταν υψηλότερη από 85%). Οι υψηλοί φόροι και οι αυξημένες προκαταβολές φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες με την αύξηση της προκαταβολής φόρου έχουν δημιουργήσει μια ασφυκτική κατάσταση στα νοικοκυριά, τα οποία αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους όχι μόνο προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και στις τράπεζες γενικότερα. Οπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία, στον μακρύ κατάλογο των οφειλετών του Δημοσίου προστέθηκαν τον Ιούλιο 172.704 φορολογούμενοι, οι οποίοι δεν ανταποκρίθηκαν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Επί της ουσίας, δεν πλήρωσαν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος. Η εκτίναξη που καταγράφεται είναι πρωτοφανής, καθώς πέρυσι τον αντίστοιχο διάστημα δεν πληρώθηκαν φόροι ύψους 800 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες:

1. Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών (παλαιών και νέων) ξεπερνά τα 97 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό 89,87 δισ. ευρώ αφορά παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές που δημιουργήθηκαν προ το 2017, ενώ 7,48 δισ. ευρώ δημιουργήθηκαν από τις αρχές του έτους μέχρι και τα τέλη Ιουλίου.

2. Οι φορολογούμενοι που χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο ανέρχονται σε 3.978.127 τον Ιούλιο. Πρακτικά, ένας στους δύο φορολογουμένους έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία και 1.678.160 φορολογούμενοι είναι εκτεθειμένοι σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

3. Σε 971.429 οφειλέτες έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα, δηλαδή κατασχέσεις μισθών και τραπεζικών λογαριασμών. Από τις αρχές του έτους έχουν γίνει 132.372 κατασχέσεις.

4. Αναγκαστικά μέτρα δύναται να ληφθούν σε 1,67 εκατ. οφειλέτες του Δημοσίου.

Πάντως, το κύμα των κατασχέσεων φαίνεται να έχει αποτελέσματα για τα ταμεία του Δημοσίου, καθώς από τις αρχές του έτους έχουν εισπραχθεί περισσότερα από 2,7 δισ. ευρώ παλαιών και «φρέσκων» ληξιπρόθεσμων οφειλών, ποσό ιδιαίτερα εντυπωσιακό αν συγκριθεί με τα δεδομένα προηγούμενων ετών. Βέβαια, μπροστά στον τεράστιο ποσό των 97,350 δισ. ευρώ που ανέρχονται συνολικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, η είσπραξη του ανωτέρου ποσού φαντάζει ως σταγόνα στον ωκεανό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή