Αναστολή επενδύσεων από την Eldorado Gold

Αναστολή επενδύσεων από την Eldorado Gold

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον απόηχο των πανηγυρισμών του πρωθυπουργού για το ρεκόρ των επενδύσεων στο πρώτο εξάμηνο του έτους, μία από τις μεγαλύτερες πραγματικές ξένες επενδύσεις των τελευταίων 10ετιών κινδυνεύει με οριστική αναστολή, λόγω της εχθρότητας που αντιμετωπίζει από την κυβέρνηση. Μία μόλις ημέρα μετά το κάλεσμα του πρωθυπουργού για στήριξη των παραγωγικών επενδύσεων από το βήμα της ΔΕΘ, η Eldorado Gold, που από το 2012 ελέγχει μέσω της «Ελληνικός Χρυσός» τα Μεταλλεία Χαλκιδικής, επενδύοντας μέχρι σήμερα περί τα 3 δισ. δολάρια, ανακοίνωσε την αναστολή των επενδύσεών της στην Ελλάδα (στη Χαλκιδική και τον Εβρο). Αιτία, όπως αναφέρει η εταιρεία στη σχετική ανακοίνωσή της, η καθυστέρηση έγκρισης «αδειών ρουτίνας» εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, που έχει «εμποδίσει» τη δυνατότητά της να «αναπτύξει και να λειτουργήσει» τα ορυχεία στις Σκουριές και την Ολυμπιάδα.

Ανακοινώνοντας τα κακά νέα για την επένδυση, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την Αθήνα λίγες ώρες αργότερα, ο επικεφαλής της εταιρείας Τζορτζ Μπερνς κατηγόρησε ευθέως την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για έλλειψη συνεργασίας και διαλόγου και μη στήριξη της επένδυσης. Τρεις ήταν οι λόγοι, σύμφωνα με τον κ. Μπερνς, που οδήγησαν το Δ.Σ. της εταιρείας του να αποφασίσει την αναστολή των επενδύσεών της στην Ελλάδα στις 22 Σεπτεμβρίου.

1. Οι συνεχιζόμενες καθυστερήσεις στην «έκδοση αδειών ρουτίνας» για την ανάπτυξη των έργων στις Σκουριές και στην Ολυμπιάδα.

2. Η μη έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο του Περάματος.

3. Η απόφαση της κυβέρνησης να προσφύγει στη διαιτησία.

«Πιστέψτε με, αυτή η απόφαση δεν ελήφθη ελαφρά τη καρδία και σίγουρα δεν φαντάστηκα ότι θα την έπαιρνα στους πρώτους έξι μήνες της θητείας μου, ως προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Εldorado Gold. Δυστυχώς, όμως, από τότε που ο προκάτοχός μου Paul Wright καθόταν εδώ τον Ιανουάριο του 2016 (σ.σ.: είχε ανακοινώσει πρώτη φορά αναστολή εργασιών), η στάση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στη σημαντικού μεγέθους επένδυσή μας άλλαξε ελάχιστα», είπε ο κ. Μπερνς. «Δεν έχουμε την υποστήριξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ», τόνισε και συνέδεσε τη στάση της κυβέρνησης με πολιτικές σκοπιμότητες. «Εγκρίσεις αδειών δεν επιτρέπεται να τελούν υπό ομηρία πολιτικών θέσεων ή μιας ατζέντας που επιβάλλεται από μια ηχηρή μειονότητα», τόνισε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας ότι το ΣτΕ δικαίωσε με 18 αποφάσεις του την εταιρεία σε προσφυγές κατά αδειών που είχαν εγκριθεί.

Η προθεσμία που έθεσε η Εldorado για την έγκριση των εκκρεμουσών αδειών στα έργα των Σκουριών και της Ολυμπιάδας είναι η 21η Σεπτεμβρίου, οπότε και λήγουν οι σχετικές προεγκρίσεις. Σε περίπτωση που οι άδειες δεν εγκριθούν, τότε η εταιρεία θα ξεκινήσει από τις 22 του μηνός τη διαδικασία απόλυσης των 1.100 εργαζομένων στα Μεταλλεία, εξέλιξη που θα επηρεάσει αρνητικά και τους 1.300 έμμεσα απασχολουμένους σε αυτά. Η δραστηριότητα των Μεταλλείων θα περιοριστεί στο πρόγραμμα συντήρησης και τα απαραίτητα κόστη περιβαλλοντικής διαχείρισης. «Δεν μπορούμε να εκθέτουμε τα κεφάλαιά μας σε κίνδυνο χωρίς τις απαιτούμενες άδειες», τόνισε ο κ. Μπερνς. Υποστήριξε ότι η εταιρεία του δεν έχει ακόμη ενημερωθεί από την κυβέρνηση για το αντικείμενο της διαιτησίας και δήλωσε ανοικτός σε διάλογο με την κυβέρνηση, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι μπορεί να βρεθεί λύση για τη μακροπρόθεσμη υλοποίησης της επένδυσης.

3 επιστολές σε 5 μήνες

Ο επικεφαλής της καναδικής εταιρείας ανέφερε ότι στους πέντε μήνες της θητείας του στην Eldorado Gold έχει στείλει τρεις επιστολές στον πρωθυπουργό για συνάντηση, που όμως έμειναν αναπάντητες. Μεταφέροντας τη μακρά εμπειρία του από τον μεταλλευτικό κλάδο διεθνώς, τόνισε ότι σε καμία άλλη χώρα δεν αντιμετώπισε τέτοιου μεγέθους προβλήματα και σημείωσε ότι αν αυτά τα γνώριζε εκ των προτέρων, δεν θα επένδυε στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή