Αμφίβολη η ανάπτυξη 1,8% το 2017, εκτιμά το δημοσιονομικό συμβούλιο

Αμφίβολη η ανάπτυξη 1,8% το 2017, εκτιμά το δημοσιονομικό συμβούλιο

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αισιοδοξία του για την αύξηση του ΑΕΠ το 2017 μεταφέρει το δημοσιονομικό συμβούλιο στην τριμηνιαία του έκθεση, βάζοντας όμως αρκετά ερωτήματα για το κατά πόσον μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος για μεγέθυνσή του κατά 1,8%. Ανησυχία προκαλούν και τα στοιχεία των εσόδων, κυρίως οι εισπράξεις των άμεσων φόρων, όπως για παράδειγμα ο φόρος εισοδήματος που αποκλίνει σημαντικά από τον στόχο που έχει τεθεί στον προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, «η ελαφρά αύξηση του ΑΕΠ για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο (0,8%) αποτελεί μια θετική εξέλιξη, υπό την έννοια ότι εδραιώνεται η προσδοκία για αύξηση του ΑΕΠ το 2017. Ωστόσο, ο στόχος για αύξηση της τάξεως του +1,8% μπορεί να επιτευχθεί εάν το 2ο εξάμηνο η μεγέθυνση φθάσει το 3,1% σε σχέση με πέρυσι».

Η άνοδος του ΑΕΠ οφείλεται στη σημαντική αύξηση των εξαγωγών (+9,5% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016) και δευτερευόντως στην άνοδο δημόσιας (+3,3%) και ιδιωτικής κατανάλωσης (+0,7%).

Ωστόσο, ανησυχητική εξέλιξη αποτελεί σύμφωνα με το δημοσιονομικό συμβούλιο, η σημαντική μείωση των επενδύσεων κατά -4,6% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016, πτώση που μπορεί να αποδοθεί στην αυξημένη αβεβαιότητα που προκάλεσαν οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2017.

Στο σκέλος των εσόδων του προϋπολογισμού, ερωτήματα προκαλεί η εξέλιξη των εισπράξεων άμεσων φόρων, η οποία υστερεί τόσο ως προς τα περυσινά επίπεδα όσο και ως προς τον στόχο, τονίζει το ελληνικό δημοσιονομικό συμβούλιο. Επισημαίνει, ωστόσο, ότι οι εισπράξεις έμμεσων φόρων κινούνται ικανοποιητικά και ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να επιτευχθεί.

Από την άλλη πλευρά, ο κρατικός προϋπολογισμός (Κ.Π.), σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (Ιουλίου 2017), εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα 1,7% ελαφρώς αυξημένο σε σύγκριση με αυτό της αντίστοιχης περιόδου έτους 2016 (1,5%) και ως προς τον στόχο (1,2%). «Το αποτέλεσμα αυτό είναι κατά βάση απόρροια της συγκράτησης δαπανών, η οποία ωστόσο εκτιμάται ότι είναι μάλλον πρόσκαιρη» υποστηρίζουν οι αναλυτές.

Μειωμένες έναντι του στόχου εμφανίζονται τόσο οι πρωτογενείς δαπάνες, περίπου κατά 1 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω της κάμψης που εμφανίζουν οι επιχορηγήσεις σε νοσοκομεία-πρωτοβάθμια υγεία, οι πληρωμές για Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και αποδιδόμενους πόρους όσο και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή