ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μερίσματα 22 εκατ. ευρώ έδωσε η Xerox Hellas σε μία 5ετία

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Αντεξε η Xerox την ύφεση στη χώρα μας, σε αντίθεση με πολλούς ανταγωνιστές της. Η εταιρεία, η οποία πρόσφατα γιόρτασε τα 45 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα, έκλεισε το 2016 με κάμψη εσόδων και κερδών, καθώς έπρεπε να εξορθολογίσει τις δραστηριότητές της. H Xerox Hellas, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Βασίλη Ραμπάτ, το 2016 διέκοψε τις συμβάσεις εξοπλισμού εκτυπώσεων συνέχειας (CF).

Αντίστοιχη μείωση κύκλου εργασιών είχε σημειώσει η εταιρεία και τη διετία 2012-13, όταν αποφάσισε να βγει από την αγορά χαρτιού. Μέχρι τότε η εταιρεία διακινούσε τόνους χαρτιού, αλλά παρέμενε μια αγορά πολύ χαμηλού περιθωρίου κέρδους. Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Xerox Hellas, η εταιρεία έπρεπε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που δημιουργούσε η παρατεινόμενη ύφεση. Ετσι, με στόχο τη διαφύλαξη της κερδοφορίας, περιόρισε την επεκτατική πολιτική της, ενώ βγήκε από δραστηριότητες χαμηλού περιθωρίου κέρδους. Μόνον η έξοδος από την αγορά χαρτιού στέρησε στην εταιρεία τζίρο της τάξης των 9 έως 10 εκατ. ευρώ ετησίως.

«Περιορίσαμε ουσιαστικά τον τζίρο μας, αλλά αποδώσαμε στους μετόχους μας μερίσματα ύψους περίπου 22 εκατ. ευρώ στην πενταετία 2012-16», παραδέχεται ο κ. Ραμπάτ. Το μεγάλο πλήγμα που δέχτηκε ο κλάδος των μηχανών γραφείων, κατά τα λεγόμενά του, αποδίδεται κυρίως στην ύφεση που σημειώθηκε στους τομείς των γραφικών τεχνών. Τα μνημόνια και η ύφεση, που ακολούθησαν, οδήγησαν σε λουκέτο πάνω από το 50% των επιχειρήσεων στις γραφικές τέχνες. Η Xerox Hellas, ωστόσο, κατά την κρίσιμη περίοδο που ακολουθεί το 2011, εμφανίζεται κάθε χρόνο κερδοφόρος, άλλες φορές περισσότερο, και άλλες φορές λιγότερο.

Πέρυσι τα έσοδα της Xerox Hellas διαμορφώθηκαν σε 28,5 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη μετά φόρους σε 3,7 εκατ. ευρώ.

Τα καθαρά κέρδη, αν και είναι μειωμένα κατά 35% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ξεπερνούν ως ποσοστό του τζίρου το 10%. Η εταιρεία απέδωσε τη μείωση αυτή τόσο στην αύξηση του ανταγωνισμού, όσο και σε συναλλαγματικές ισοτιμίες, και κυρίως στην ενδυνάμωση του δολαρίου έναντι του ευρώ τη συγκεκριμένη περίοδο.

Η μελλοντική ανάπτυξη της εταιρείας βασίζεται στα συμβόλαια υποστήριξης πελατών. Σύμφωνα με τον κ. Ραμπάτ, η επιχειρηματική «αφρόκρεμα» της χώρας υποστηρίζεται στις υπηρεσίες εκτύπωσης από την Xerox.

Η τελευταία εδώ και 15 χρόνια υποστηρίζει τον «εκτυπωτικό στόλο» των μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων και μέχρι σήμερα έχει πετύχει τη διαχείριση 300 συμβολαίων, καλύπτοντας το 60% των 150 μεγαλυτέρων επιχειρήσεων της χώρας. Μεταξύ αυτών, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες και οκτώ στις 10 μεγαλύτερες ασφαλιστικές επιχειρήσεις της χώρας. Συνολικά η εταιρεία διαχειρίζεται για λογαριασμό πελατών της 400 εκατ. εκτυπώσεις ετησίως, σε 1.900 σημεία της επικράτειας.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ