Μικρότερες απ’ ό,τι είχε εκτιμηθεί είναι οι ζημίες της «Ιρμα»

Μικρότερες απ’ ό,τι είχε εκτιμηθεί είναι οι ζημίες της «Ιρμα»

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς ο τυφώνας «Ιρμα» υποβαθμίζεται σε τροπική καταιγίδα, αναθεωρούνται προς τα κάτω και οι εκτιμήσεις για το οικονομικό κόστος από τις ζημίες που προκάλεσε. Το ίδρυμα Enki Research υπολογίζει το συνολικό κόστος στα 49 δισ. δολάρια από την αρχική πρόβλεψη για 200 δισ. δολάρια.

Ο Τσακ Γουάτσον, αναλυτής του Enki Research στην πολιτεία της Τζόρτζια, είχε προβεί στην πρώτη εκτίμηση προτού ο τυφώνας υποβαθμιστεί στην κατηγορία 2. Ετσι, οι ζημίες εκτιμάται πως περιορίζονται στα 49 δισ. δολάρια, με τα 19 δισ. δολάρια να αφορούν ασφαλισμένα περιουσιακά στοιχεία. Σημειωτέον ότι το 2005, όταν ο τυφώνας «Κατρίνα» έπληξε τη Νέα Ορλεάνη, το κόστος της καταστροφής εκείνης ήταν 160 δισ. δολάρια.

Προτού, πάντως, επιβεβαιωθούν ή διαψευσθούν οι εκτιμήσεις για το συνολικό κόστος, η καταστροφή που προκάλεσε η «Ιρμα» αποδεικνύεται κατώτερη των προβλέψεων, επί τη βάσει επιμέρους μετρήσεων. Την Παρασκευή, για παράδειγμα, η εταιρεία ηλεκτροδότησης Florida Power & Light της NextEra Energy INc. προειδοποίησε ότι θα μείνει χωρίς ρεύμα σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Φλόριντα – περίπου 4,1 εκατ. άτομα. Αργότερα, όμως, τα μεσάνυχτα ώρα Νέας Υόρκης, ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που είχαν μείνει χωρίς ρεύμα ήταν 3,65 εκατ. άτομα. Ομοίως, η Duke Energy, επίσης εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας, προέβλεψε ότι θα έμεναν χωρίς ρεύμα τουλάχιστον ένα εκατομμύριο άτομα, αλλά τελικά έμειναν χωρίς ρεύμα 639.000 άτομα.

Ο αντίκτυπος του τυφώνα σε υλικές ζημιές έχει, πάντως, επεκταθεί σε όλες τις ΗΠΑ. Στην Ατλάντα, πλήθος κόσμου έκανε επιδροή στα καταστήματα τροφίμων και στα σούπερ μάρκετ, αδειάζοντας τα ράφια από φιάλες νερού, ψωμί και γάλα. Στη Νότια Καρολίνα, οι τοπικές αρχές πρόσφεραν δημόσιους χώρους που λειτούργησαν ως καταφύγια για τους ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και στη Φλόριντα υπολογίζεται ότι ο αριθμός των ανθρώπων που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους ξεπέρασε τα 6,5 εκατομμύρια. Tαυτόχρονα, πολεμικά πλοία και αεροσκάφη μετέφεραν χιλιάδες στρώματα και σκηνές, πακέτα τροφίμων και φάρμακα αλλά και νερό στις Παρθένες Νήσους, ενώ παράλληλα ανέλαβαν τη μεταφορά 70 ασθενών από και προς νοσοκομεία. Η Υπηρεσία Επιμελητείας του Αμερικανικού Στρατού έστειλε περίπου 5.000 γαλόνια νερό στην Αϊτή και 100.000 γαλόνια βενζίνης και ντίζελ σε αεροπορική βάση στην πολιτεία της Τζόρτζια για να βοηθήσει την ομοσπονδιακή υπηρεσία διαχείρισης κρίσεων, αλλά και εκατομμύρια γεύματα σε καταφύγια σε βάσεις στην Αλαμπάμα και στη Βόρεια Καρολίνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή