Με μαυρισμένο μάτι ο Πάπας στην Κολομβία

Με μαυρισμένο μάτι ο Πάπας στην Κολομβία

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΤΙΚΑΝΟ. Ο Πάπας Φραγκίσκος, με μαυρισμένο μάτι έπειτα από ατύχημα με το όχημα μετακινήσεώς του, ολοκλήρωσε την Κυριακή το ταξίδι του στην Κολομβία, προτρέποντας τον λαό να απαλλαγεί από τα δεσμά της βίας ύστερα από 50 χρόνια εμφυλίου πολέμου. Το ατύχημα που σημάδεψε την τελευταία του ημέρα στην Κολομβία συνέβη όταν ο ίδιος έχασε την ισορροπία του και χτύπησε το κεφάλι ενόσω βρισκόταν στο όχημα, με αποτέλεσμα να προκληθεί μώλωπας στο ζυγωματικό και κόψιμο στο αριστερό φρύδι. Το Βατικανό δήλωσε ότι ο Πάπας είναι καλά κατόπιν φροντίδας των τραυμάτων με θεραπεία πάγου. Ο Πάπας συνέχισε το ταξίδι του φορώντας έναν μικρό επίδεσμο στο επίμαχο σημείο και αστειεύτηκε λέγοντας πως η μελανιά προκλήθηκε από γρονθοκόπημα, διαβεβαιώνοντας, παράλληλα, ότι είναι καλά στην υγεία του.

«Εάν η Κολομβία επιθυμεί μία σταθερή και διαρκή ειρήνη, θα πρέπει επειγόντως να αναλάβει δράση προς αυτήν την κατεύθυνση, δηλαδή του κοινού καλού, της ισότητας, της δικαιοσύνης, του σεβασμού της ανθρώπινης φύσης και των αξιώσεών της», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πάπας στο κήρυγμά του, επισημαίνοντας πως «μόνο αν λύσουμε τα δεσμά της βίας, θα μπορέσουμε να ξετυλίξουμε τα πολύπλοκα νήματα των διαφωνιών».

Ο Πάπας Φραγκίσκος επιχείρησε, μέσω του ταξιδιού του, να προτρέψει τους Κολομβιανούς να σταματήσουν να διακατέχονται από εκδικητικότητα εξαιτίας του αιματηρού πεντηκονταετούς εμφυλίου πολέμου, επισημαίνοντας, επιπροσθέτως, την ανάγκη θέσπισης νόμων με σκοπό τον τερματισμό της αδικίας, της κοινωνικής ανισότητας και της βίας. Επιπλέον, στηλίτευσε τα φαινόμενα δουλείας και εμπορίας ανθρώπων και υπεραμύνθηκε των δικαιωμάτων των μεταναστών. «Εδώ στην Κολομβία αλλά και στον κόσμο, εκατομμύρια άνθρωποι πωλούνται ακόμα ως σκλάβοι. Είτε παρακαλούν για κάποια κίνηση ανθρωπιάς ή ένδειξη στοργής, είτε τρέπονται σε φυγή έχοντας απολέσει τα πάντα, πρωτίστως την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματά τους», επισήμανε σε δραματικό τόνο ο Ποντίφικας. Νωρίτερα, ο Πάπας Φραγκίσκος είχε δηλώσει ότι προσεύχεται για την ευτυχία όλων των χωρών στην ήπειρο, κυρίως όμως της Βενεζουέλας, λόγω της σφοδρής κοινωνικής και οικονομικής κρίσης, εκφράζοντας τη συμπαράστασή του σε αυτούς που έφυγαν από τη Βενεζουέλα προς την Κολομβία αναζητώντας τροφή και περίθαλψη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή