Πιέσεις από τους πιστωτές για ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Πιέσεις από τους πιστωτές για ολοκλήρωση της αξιολόγησης

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα υπουργεία άρχισαν να παίρνουν θέση από χθες τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, προετοιμάζοντας το έδαφος για την τρίτη αξιολόγηση, που έχει πάψει προ πολλού να αντιμετωπίζεται σαν «περίπατος» και δείχνει να επιβαρύνεται με ολοένα και περισσότερα προβλήματα. Το κλίμα της πίεσης για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης με ικανοποιητικό τρόπο θα ενισχύσει η άφιξη στην Αθήνα στις 25 Σεπτεμβρίου του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Απαντώντας σε ερώτηση της «Κ», ο εκπρόσωπος του κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι ο πρόεδρος του Eurogroup θα συζητήσει «τρέχοντα θέματα της Ευρωζώνης και φυσικά την πορεία του προγράμματος προσαρμογής». Στελέχη της κυβέρνησης εκτιμούν ότι η συζήτηση για την πορεία της αξιολόγησης και του ελληνικού προγράμματος συνδυάζεται ενδεχομένως και με τη λήξη της θητείας του κ. Ντάισελμπλουμ, ως προέδρου του Eurogroup, στο τέλος του χρόνου. Ο Ολλανδός, του οποίου η προηγούμενη επίσκεψη στην Αθήνα και η συνάντηση με τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, υπήρξαν επεισοδιακές, θέλει προφανώς να αφήσει θετική κληρονομιά, ως προς το ελληνικό πρόγραμμα. Αναφέρεται, εξάλλου, ότι είναι πιθανό να διεκδικήσει και πάλι κάποιο αξίωμα στην Ευρωζώνη.

Τις επόμενες ημέρες, εξάλλου, αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες από κοινοτικές πηγές, να έρθει στην Αθήνα και ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο, αναβαθμίζοντας το επίπεδο της διαπραγμάτευσης των τεχνικών κλιμακίων.

Στον κύριο κορμό της αξιολόγησης, τα 113 προαπαιτούμενα, εκ των οποίων τα 95 έχουν προθεσμία υλοποίησης ώς το τέλος του έτους, έχουν προστεθεί αντιρρήσεις και ερωτηματικά των δανειστών για πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης, όπως αυτές στο εργασιακό νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε την Πέμπτη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές έχουν, επίσης, επιφυλάξεις για διατάξεις που αφορούν τον μειωμένο ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια, το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, καθώς και τον δημόσιο τομέα.

Εν τω μεταξύ, αρκετά από τα 95 προαπαιτούμενα που καλείται η κυβέρνηση να υλοποιήσει σε χρόνο ρεκόρ, σημειώνουν μεγάλο βαθμό δυσκολίας. Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκτιμούν ότι αυτά περιλαμβάνουν την αναθεώρηση των οικογενειακών επιδομάτων, την ολοκλήρωση του υπερταμείου, με τις θυγατρικές του, την αγορά ενέργειας και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Κίνδυνος για την αξιολόγηση ενδέχεται να προέλθει από την πορεία των εσόδων, μετά την υστέρηση που σημείωσαν τον Ιούλιο εφόσον δεν αναστραφεί τους επόμενους μήνες.

Το ΔΝΤ, εξάλλου, είναι πιθανό να δημιουργήσει και πάλι πρόβλημα στην αξιολόγηση όχι μόνο με το δημοσιονομικό ζήτημα, αλλά και με τις τράπεζες. Συγκεκριμένα, δεν αποκλείεται να θέσει θέμα νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, καθώς και πρόωρης μείωσης του αφορολογήτου, από το 2019 αντί του 2020.

Η αξιολόγηση αναμένεται να ξεκινήσει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου και στόχος της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί ώς τις 4 Δεκεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή