Αλλεπάλληλα εμπόδια υπουργών στην επένδυση των Μεταλλείων Χαλκιδικής

Αλλεπάλληλα εμπόδια υπουργών στην επένδυση των Μεταλλείων Χαλκιδικής

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Καναδοί μέτοχοι της Eldorado Gold δεν ήταν εντελώς ανυποψίαστοι για την εχθρική στάση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απέναντι στην επένδυση των Μεταλλείων Χαλκιδικής. Αλλωστε κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και σημερινοί βουλευτές είχαν πρωτοστατήσει στις αντιδράσεις, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να καλύπτουν ακόμη και ακραίες ενέργειες. Ωστόσο, από το 2012 είχαν επενδύσει 1 δισ. δολάρια για την εξαγορά της «Ελληνικός Χρυσός», στην οποία είχε περιέλθει ο έλεγχος των μεταλλείων τον Δεκέμβριο του 2003 και κάποια εκατοντάδες εκατ. δολάρια μέχρι και την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Συνολικά μέχρι σήμερα έχει επενδύσει περί τα 3 δισ. δολάρια.

Είναι η δεύτερη φορά που η Eldorado Gold υποχρεώνεται να ανακοινώσει αναστολή της δραστηριότητάς της στην Ελλάδα. Η πρώτη ήταν στις 12 Ιανουαρίου του 2016, προειδοποιώντας ότι εάν δεν δοθεί η άδεια για την εγκατάσταση της Ολυμπιάδας μέχρι τα τέλη Μαρτίου, θα αποχωρήσει από τη χώρα. Η εξέλιξη ήταν αποτέλεσμα του αδιεξόδου στο οποίο είχε περιέλθει η κατάσταση, μετά την απόφαση του τότε υπουργού Π. Λαφαζάνη να ανακαλέσει μία από τις άδειες του μεταλλείου, επικαλούμενος τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Η εταιρεία προσέφυγε στο ΣτΕ και δικαιώθηκε. Τον Αύγουστο του 2015, λίγο πριν από τις πρόωρες εκλογές του Σεπτεμβρίου, ο διάδοχος του κ. Λαφαζάνη, Π. Σκουρλέτης, ανακάλεσε άλλη άδεια. Η εταιρεία προσέφυγε ξανά στο ΣτΕ όπου και δικαιώθηκε για μία ακόμη φορά. Οι αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου υποχρέωσαν την κυβέρνηση να υποχωρήσει προσωρινά. Ωστόσο, οι επιθέσεις κυβερνητικών στελεχών συνεχίζονταν. Ο κ. Σκουρλέτης κατηγόρησε τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Eldorado Gold δημοσίως για «παιχνίδια με τη μετοχή της εταιρείας», αφήνοντας άναυδους τους μετόχους της εταιρείας και οικονομικούς αναλυτές.

Η έλευση στο υπ. Περιβάλλοντος του κ. Γ. Σταθάκη δημιούργησε προσδοκίες στους Καναδούς μετόχους για αποκατάσταση των σχέσεων με την κυβέρνηση και για μια οριστική αντιμετώπιση των προβλημάτων. Πολύ γρήγορα όμως οι προσδοκίες διαψεύστηκαν, όταν τον περασμένο Μάιο και ενώ η εταιρεία ανέμενε την έγκριση κρίσιμων αδειών για την υλοποίηση του επενδυτικού της προγράμματος, ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να προσφύγει στη διαιτησία. Ενα μήνα νωρίτερα, τα ηνία της Eldorado Gold είχε αναλάβει ο κ. Τζορτζ Μπερνς, αφού οι μέτοχοι της εταιρείας «τιμώρησαν» τον προκάτοχό του για την αρνητική πορεία της επένδυσης στην Ελλάδα και τον αντίκτυπο στην τιμή της μετοχής, απομακρύνοντάς τον από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.

Ο κ. Μπερνς ανέλαβε να «τρέξει» το ελληνικό project που είναι και το μεγαλύτερο που λειτουργεί η Eldorado Gold διεθνώς και ως εκ τούτου μεγάλο στοίχημα και για τον ίδιο. Δεν πέρασαν ωστόσο πέντε μήνες και βρέθηκε στην ίδια θέση με τον προκάτοχό του, δηλαδή να ανακοινώνει αναστολή των επενδύσεων. Η είδηση της πρόθεσης της ελληνικής κυβέρνησης να προσφύγει στη διαιτησία, προκάλεσε την κάθετη πτώση στην τιμή της μετοχής της Eldorado Gold, που έχασε μέχρι σήμερα το 50% της χρηματιστηριακής αξίας της. Η απόφαση του Δ.Σ. της Eldorado είχε ληφθεί νωρίτερα, όμως η διοίκηση της εταιρείας προσδοκούσε, ακούγοντας και τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού για στήριξη των επενδύσεων, ότι ο κ. Τσίπρας θα στείλει ένα θετικό μήνυμα από το βήμα της ΔΕΘ. Αυτό δεν έγινε, κι έτσι προχώρησαν στο χθεσινό τελεσίγραφο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή