Τα «κόκκινα» δάνεια ανησυχούν τους ξένους επενδυτές

Τα «κόκκινα» δάνεια ανησυχούν τους ξένους επενδυτές

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον σκεπτικισμό των ξένων θεσμικών και αναλυτών, αναφορικά με την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αντιμετώπισαν οι εκπρόσωποι των εγχώριων τραπεζών, που βρέθηκαν στο συνέδριο της HSBC στο Λονδίνο, σκεπτικισμός που ενισχύεται από τις αμφιβολίες για την έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

Η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των τραπεζών για το δεύτερο τρίμηνο, όπως και η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για την πρόοδο των στόχων μείωσης, την προηγούμενη εβδομάδα, δεν καθησύχασαν τους ξένους επενδυτές, καθώς ήδη καταγράφονται αποκλίσεις, και αυτό παρά το γεγονός ότι το σχέδιο μείωσης των «κόκκινων» δανείων είναι οπισθοβαρές: οι τράπεζες θα πρέπει να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα πιστωτικά ανοίγματα κατά 7,6 δισ. ευρώ το 2017, κατά 14,9 δισ. ευρώ το 2018 και κατά 16,6 δισ. ευρώ το 2019.

Από τις συζητήσεις των αναλυτών με τις τράπεζες προκύπτει ότι οι ξένοι δεν αμφιβάλλουν για την επίτευξη των στόχων του 2017, αλλά διατηρούν ισχυρές αμφιβολίες για τη διετία 2018-2019. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με την έκθεση της ΤτΕ για δεύτερο τρίμηνο της εφετινής χρονιάς, οι τράπεζες πέτυχαν τον γενικό στόχο μείωσης σε ό,τι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα πιστωτικά ανοίγματα (NPEs), αλλά απέτυχαν στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs), ενώ αναφορικά με τα στεγαστικά βρέθηκαν εκτός στόχου τόσο σε ό,τι αφορά τα NPEs όσο και τα NPLs.

Οι ξένοι έθεσαν το ζήτημα του θεσμικού πλαισίου και ειδικά το θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, η εκκίνηση των οποίων όλο και μετατίθεται από τρίμηνο σε τρίμηνο.

Παράλληλα, ανησυχία επικρατεί για το ενδεχόμενο επανάληψης των μακρόσυρτων διαπραγματεύσεων για την τρίτη αξιολόγηση, όπως έχει συμβεί με τις δύο προηγούμενες αξιολογήσεις.

Ολα αυτά έχουν ανατρέψει το θετικό κλίμα, εικόνα που αποτυπώνεται και στο χρηματιστήριο, με τις μετοχές των τραπεζών τις τελευταίες εβδομάδες να δέχονται ισχυρότατες πιέσεις χάνοντας μεγάλο μέρος των κερδών που έφερε η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης αλλά και η ευφορία της επιστροφής της χώρας στις αγορές. Και χθες ο δείκτης των τραπεζών παρέμεινε στο «κόκκινο» για όγδοη συνεχόμενη συνεδρίαση. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο δείκτης των τραπεζών υποχώρησε κατά 5,1%, ενώ από τα μέσα Ιουλίου οι απώλειες προσεγγίζουν το 16%.

Σημειώνεται ότι την επόμενη εβδομάδα, στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η ετήσια εκδήλωση παρουσιάσεων εγχώριων εταιρειών, που διοργανώνει το Χρηματιστήριο Αθηνών στο Λονδίνο.

Στις παρουσιάσεις θα συμμετέχουν πέραν των τραπεζών και πολλές ακόμα εισηγμένες εταιρείες από διάφορους κλάδους, ενώ το ενδιαφέρον των επενδυτών φαίνεται ότι είναι ιδιαίτερα αυξημένο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή