Το Πεκίνο χαλαρώνει τους νομισματικούς περιορισμούς που είχε επιβάλει

Το Πεκίνο χαλαρώνει τους νομισματικούς περιορισμούς που είχε επιβάλει

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας ανέκοψε χθες με παρέμβασή της την ανησυχητική άνοδο του γουάν, που από την αρχή του έτους είχε ανατιμηθεί 6,9% έναντι του δολαρίου, σημειώνοντας τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών. Ηρε δύο από τα καίρια μέτρα που υιοθέτησε στις αρχές του 2016, όταν οι ιλιγγιώδεις εκροές κεφαλαίων οδηγούσαν το νόμισμα σε συνεχή υποχώρηση. Ετσι, η αντίδραση της αγοράς ήταν άμεση, με το κινεζικό νόμισμα να υποχωρεί χθες κατά 0,5%.

Το πρώτο μέτρο ήταν εκείνο που καθιστούσε δαπανηρές τις πωλήσεις γουάν και τις αγορές δολαρίων, εφόσον υποχρέωνε τις κινεζικές τράπεζες να καταθέτουν στα ταμεία της κεντρικής τράπεζας 20 δολάρια για κάθε 100 δολάρια που αγόραζαν. Επιχειρήσεις και επενδυτές θα μπορούν εφεξής να αγοράζουν δολάρια και να πωλούν, ελεύθερα, γουάν. Παράλληλα, ήρε την υποχρέωση των ξένων τραπεζών να διατηρούν διαθέσιμα για τις καταθέσεις που διατηρούν σε γουάν στο εξωτερικό, διευκολύνοντας τις ξένες τράπεζες να στοιχηματίσουν στην υποχώρηση του γουάν.

Τα δύο αυτά μέτρα σε συνδυασμό με τους ελέγχους στις κινήσεις κεφαλαίων και την απαγόρευση πολλών εξαγορών ξένων επιχειρήσεων επανέφεραν την ισοτιμία του στα επίπεδα του Δεκεμβρίου του 2015. Εξάλλου, η εφημερίδα Wall Street Journal επικαλείται Κινέζους αξιωματούχους που προβλέπουν πως σύντομα θα αρθούν και οι περιορισμοί στις εξαγορές ξένων επιχειρήσεων και θα αντικατασταθούν από κατευθυντήριες γραμμές που παρουσίασε προ ημερών το Πεκίνο.

Μιλώντας στη WSJ, ο Αντι Ρότμαν, αναλυτής επενδύσεων στη Matthews Asia, υπογράμμισε πως η υποχώρηση του δολαρίου βοήθησε να αναπληρωθούν τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Κίνας και να «χαλαρώσει η ανησυχία του Πεκίνου». Οπως, άλλωστε, τονίζει το Reuters, το Πεκίνο είχε αρχίσει να ανησυχεί από την ανατίμηση του νομίσματος που ήδη έπληττε τις κινεζικές εξαγωγές και έσπευσε να παρέμβει, ενόψει και του επικείμενου συμβουλίου του Κομμουνιστικού Κόμματος. Σύμφωνα με την Αϊρις Πανγκ, οικονομολόγο της ING, η οποία προεξοφλεί πως το γουάν θα επιστρέψει σε ανοδική πορεία, «ενδέχεται η συνεχιζόμενη ανατίμηση του γουάν να αιφνιδίασε τόσο τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας όσο και την αγορά». Οπως, πάντως, υπογραμμίζει το Reuters, η παρέμβαση μπορεί να οξύνει τις σχέσεις με την Ουάσιγκτον, καθώς το Πεκίνο αναμένει φέτος επίσημη επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει κατηγορήσει την Κίνα ότι διατηρεί τεχνητά το νόμισμά της σε χαμηλά επίπεδα πλήττοντας τις αμερικανικές βιομηχανίες. Μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, η Γουάνγκ Τάο, οικονομολόγος της UBS, εκτιμά πως θα οξυνθούν οι εντάσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές και θα πλήξουν το γουάν που θα κλονισθεί εάν ανακάμψει το δολάριο ή επιβραδυνθεί η κινεζική οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή