Η άνοδος του ευρώ μπορεί να παρατείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

Η άνοδος του ευρώ μπορεί να παρατείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε περίπτωση που η ισχυρή άνοδος του ευρώ έχει διάρκεια και αποτελέσει εμπόδιο για την άνοδο του πληθωρισμού, τότε η ΕΚΤ θα διατηρήσει τη χαλαρή νομισματική της πολιτική για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, διεμήνυσε χθες σε ομιλία του στη Φρανκφούρτη ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ. Ο κ. Κερέ επισήμανε, ουσιαστικά, ότι η άνοδος του ευρώ έναντι του δολαρίου θα μπορούσε να επιφέρει αρνητικές συνέπειες στην πορεία του πληθωρισμού, κάτι που θα μπορούσε να αντισταθμιστεί με τη διατήρηση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής για εκτεταμένο χρονικό διάστημα, η οποία έχει τεθεί σε ισχύ από το 2015. Τα σχόλια του κ. Κερέ υποδηλώνουν ότι οι υπόλοιποι αξιωματούχοι της ΕΚΤ είναι σχετικά ήρεμοι για την άνοδο φέτος κατά 14% του ευρώ έναντι του δολαρίου, παρότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είχε επισημάνει την περασμένη εβδομάδα ότι η ισοτιμία του ενιαίου νομίσματος προκαλεί αβεβαιότητα και απαιτεί παρακολούθηση. Στο πλαίσιο συνεδρίου στη Φρανκφούρτη, ο κ. Κερέ σημείωσε ότι σε περίπτωση που οι εξωγενείς διαταραχές στην ισοτιμία είναι μόνιμες, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σύσφιγξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών, προκαλώντας όμως ανεπιθύμητες επιπτώσεις στην πορεία του πληθωρισμού. Ο ίδιος επισήμανε, επίσης, ότι η «μεταβλητότητα» που παρατηρείται στην ισοτιμία ευρώ – δολαρίου δημιουργεί κλίμα αβεβαιότητας.

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της Les Echos, το ενιαίο νόμισμα έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη άνοδο ήδη από τις αρχές του έτους σε σχέση με τα υπόλοιπα νομίσματα των χωρών του G10, φθάνοντας μάλιστα το πρωί της προηγούμενης Παρασκευής στο 1,2092, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2015. Ο κ. Κερέ δήλωσε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ότι «σε σύγκριση με τα προηγούμενα σοκ στη ζήτηση, η νομισματική πολιτική θα παραμείνει περισσότερο υποστηρικτική για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, περιορίζοντας έτσι ακόμα περισσότερο την επίπτωση οποιασδήποτε ανατίμησης του ευρώ που θα οφείλεται στην ανάπτυξη». Σύμφωνα με τον ίδιο, δεδομένου ότι η σημερινή οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης βασίζεται στην εγχώρια ζήτηση, η ενίσχυση του ευρώ θα μπορούσε να επιφέρει μικρότερη επίπτωση στην ανάπτυξη, σε σχέση με το διάστημα μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Η ισχυρή άνοδος του ευρώ προκαλεί αναστάτωση στους κεντρικούς τραπεζίτες της ΕΚΤ στην προσπάθειά τους να καθορίσουν το μέλλον του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο θα συνεχιστεί τουλάχιστον έως τα τέλη του τρέχοντος έτους. Δεδομένων των συνθηκών, την προηγούμενη εβδομάδα η ΕΚΤ αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την πορεία του πληθωρισμού (εξαιρουμένου του δομικού πληθωρισμού), ο οποίος θα διαμορφωθεί στο 1,5% το 2017, στο 1,2% το 2018 και στο 1,5% το 2019. Μάλιστα, τα στοιχεία του πληθωρισμού για τα έτη 2018, 2019 αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω κατά δέκα μονάδες βάσης (0,1%). Σύμφωνα με τις μακροοικονομικές προβλέψεις της ΕΚΤ, ο μεσοπρόθεσμος στόχος της Ευρωτράπεζας για πληθωρισμό «κάτω, αλλά κοντά στο 2%» δεν θα επιτευχθεί πριν από το 2020. Υπενθυμίζεται ότι τον ερχόμενο Οκτώβριο η ΕΚΤ θα αποκαλύψει τον τρόπο με τον οποίο θα διεξαχθεί η «προσαρμογή» του προγράμματος αγοράς ομολόγων ύψους 60 δισ. ευρώ τον μήνα, όπως επισήμανε την περασμένη Πέμπτη ο κ. Ντράγκι.

Ο Βάιντμαν πιθανός διάδοχος του Ντράγκι

Παρότι έχει υπάρξει σφοδρός πολέμιος του QE, o Γενς Βάιντμαν, επικεφαλής της Bundesbank και ένα από τα «γεράκια» της ΕΚΤ, διατηρεί τελευταία μετριοπαθή στάση ως προς τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, καθώς η Γερμανία τον προορίζει για πιθανό διάδοχο του κ. Ντράγκι στην προεδρία της ΕΚΤ το 2019. Ωστόσο, παρότι αναγνώρισε τα οφέλη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, σε πρόσφατες δηλώσεις του εξακολουθεί να τάσσεται υπέρ της ταχείας ολοκλήρωσής του. Ο κ. Βάιντμαν επισήμανε την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το Reuters, ότι η ευρωτράπεζα θα πρέπει να είναι προσεκτική ώστε να μη χάσει τη σωστή στιγμή για να προχωρήσει σε αλλαγή της νομισματικής πολιτικής της. Η παραπάνω δήλωση εκφράζει, ουσιαστικά, μια πάγια πεποίθηση του κ. Βάιντμαν και πολλών πολιτικών και οικονομικών παραγόντων της Γερμανίας για την ολοκλήρωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ. Σημειώνεται ότι σε συνέντευξη που παραχώρησε τέλη Αυγούστου στη γερμανική εφημερίδα Boersen-Zeitung, ο κ. Βάιντμαν κάλεσε για άμεση και συντεταγμένη ολοκλήρωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, εκτιμώντας ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να αυξάνεται σταδιακά, ενώ η πολιτική της ΕΚΤ θα παραμείνει επεκτατική για χρόνια. Λόγω της ανάκαμψης της οικονομίας των χωρών της Ευρωζώνης, αρκετοί αξιωματούχοι της ΕΚΤ ανοίγουν τη συζήτηση για τη σταδιακή «σκλήρυνση» της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ. Σύμφωνα με τους New York Times, η Γερμανίδα Σαμπίνε Λαουτενσλάγκερ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, δηλώνει ότι η ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης βελτιώνεται, ενώ οι συνθήκες μπορούν να οδηγήσουν σε άνοδο του πληθωρισμού, φθάνοντας σταδιακά στον στόχο που έχει θέσει η ευρωτράπεζα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή