Οι «Νύχτες Πρεμιέρας» τιμούν τον ανθρωπολόγο Ζαν Ρους

Οι «Νύχτες Πρεμιέρας» τιμούν τον ανθρωπολόγο Ζαν Ρους

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για πάνω από έξι δεκαετίες, ο Γάλλος ανθρωπολόγος και κινηματογραφιστής Ζαν Ρους εφάρμοσε στην πράξη αυτό που ο ίδιος ονόμαζε «συμμετοχική ανθρωπολογία». Αρνούμενος να «κρυφτεί» πίσω από την κάμερα ως αόρατος και τάχα αντικειμενικός παρατηρητής, πρόσφερε στους πρωταγωνιστές των εθνογραφικών ντοκιμαντέρ του πρόσβαση σε όλα τα στάδια της κινηματογραφικής δημιουργίας, επιτρέποντάς τους να συστηθούν οι ίδιοι στο κοινό. Ενας από τους πρωτοπόρους του cinema verite, που δίνει έμφαση στην αλληλεπίδραση ανάμεσα στον δημιουργό και στα «υποκείμενα» της ταινίας αφήνοντας χώρο για αυτοσχεδιασμό, δεν δίσταζε να αμβλύνει τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη μυθοπλασία και στο ντοκιμαντέρ, ενώ άσκησε επιρροή στη γαλλική Νουβέλ Βαγκ.

Το φιλμ «Κυνηγοί του λιονταριού με το τόξο», το οποίο θα προβληθεί στις «Νύχτες Πρεμιέρας» εγκαινιάζοντας μια συνεργασία με το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας, γυρίστηκε σε διάστημα επτά χρόνων, από το 1957 έως το 1964, και παρακολουθεί τους κυνηγούς της φυλής Σονγκάι να κυνηγούν λιοντάρια στα σύνορα μεταξύ Νίγηρα και Μάλι. Η ταινία, που προβάλλεται με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του Ρους, δεν εστιάζει μόνο στην τελετουργία του κυνηγιού, αλλά και στη σύνθετη κοινωνική οργάνωση των Σονγκάι. Βραβευμένη στα κινηματογραφικά φεστιβάλ της Βενετίας, του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης το 1965, σήμερα θεωρείται ορόσημο στην ιστορία του εθνογραφικού κινηματογράφου.

Γεννημένος στη Γαλλία, αλλά εγκατεστημένος στον Νίγηρα από τη δεκαετία του ’40, ο Ρους έχει χαρακτηριστεί «πατέρας του νιγηριανού σινεμά». Σκοτώθηκε σε αυτοκινητικό δυστύχημα το 2004 σε ηλικία 87 ετών. Το πρόγραμμα του φεστιβάλ «Νύχτες Πρεμιέρας», που ξεκινά στις 20 Σεπτεμβρίου, ανακοινώνεται σήμερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή