«Μετωπική» ΕΟΠΥΥ – γιατρών για τις συνταγογραφήσεις

«Μετωπική» ΕΟΠΥΥ – γιατρών για τις συνταγογραφήσεις

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέο κύκλο αντιπαράθεσης με τον ΕΟΠΥΥ εισέρχονται οι γιατροί με αιτία για άλλη μία φορά την συνταγογράφηση φαρμάκων βάσει της δραστικής ουσίας. Η εγκύκλιος που εξέδωσε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σωτήρης Μπερσίμης με την οποία υπενθυμίζει στους γιατρούς τις υποχρεώσεις τους κατά τη συνταγογράφηση βάσει της νομοθεσίας, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, που «απειλεί» να προσφύγει στα δικαστήρια. 

Η εγκύκλιος του προέδρου του ΕΟΠΥΥ απεστάλη μετά από τις διαπιστώσεις της Επιτροπής Ελέγχου Συνταγογράφησης του Οργανισμού, η οποία εντόπισε πολλά περιστατικά συνταγογράφησης όπου ο γιατρός κατά την έκδοση ηλεκτρονικής συνταγής, είτε στο πεδίο «Οδηγία», είτε στο πεδίο «Σχόλιο» προτείνει εμπορική ονομασία φαρμάκου, κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας για καθολική και υποχρεωτική συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία, ένα μέτρο που θεσμοθετήθηκε το 2012 με στόχο την προώθηση των γενοσήμων.

Μάλιστα σύμφωνα με την Επιτροπή, γιατροί απέτρεπαν την αντικατάσταση του προτεινόμενου από τους ίδιους φαρμακευτικού σκευάσματος από άλλο, αναγράφοντας παράτυπα στο πεδίο «Σχόλιο» της ηλεκτρονικής συνταγής ότι «αλλαγή ή άρνηση εκτέλεσης συνταγής συνεπάγεται πλήρη ανάληψη της ευθύνης από τον εκτελούντα για την αποτελεσματικότητα και τις τυχόν παρενέργειες των φαρμάκων». Με αφορμή αυτές τις διαπιστώσεις ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Μπερσίμης στην εγκύκλιό του, ζητεί την πιστή τήρηση της νομοθεσίας κατά τη συνταγογράφηση από τους γιατρούς, υπενθυμίζοντας ότι η διαπίστωση παραβάσεων «επισύρει κυρώσεις». 

Αμεση ήταν η αντίδραση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου που απέστειλε την Τρίτη επιστολή προς τον κ. Μπερσίμη, ζητώντας την απόσυρση της εγκυκλίου. Αφού υπενθυμίζει ότι ο Σύλλογος έχει ήδη προσφύγει στο ΣτΕ για το θέμα της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία, αναφέρει ότι τόσο η αναγραφή στο πεδίο «σχόλιο» της εμπορικής ονομασίας φαρμάκου, όσο και η επισήμανση ότι οποιαδήποτε αλλαγή συνεπάγεται ανάληψη ευθύνης από τον εκτελούντα, είχε αποφασιστεί από το Δ.Σ. του ΠΙΣ τον Νοέμβριο του 2012, με την λογική ότι «κάθε ασθενής εμπιστευόμενος το θεράποντα ιατρό του, επιθυμεί να λαμβάνει το φάρμακο με το οποίο ρυθμίζεται ή θεραπεύεται η πάθησή του, πληρώνοντας έστω και από τη τσέπη του τη διαφορά στην τιμή». Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΟΠΥΥ έχει ορίσει ασφαλιστική τιμή ανά δραστική ουσία και η οποία συνήθως είναι ίδια με το φθηνό γενόσημο της κατηγορίας, με σκοπό τη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης αλλά και την προώθηση των γενοσήμων. Τη διαφορά ανάμεσα στην ασφαλιστική τιμή και την τιμή του φαρμάκου την επιβαρύνεται ο ασφαλισμένος. 

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος καλεί τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ να αποσύρει την εγκύκλιο και να συζητήσει το θέμα με τους εκπροσώπους των γιατρών. «Σε αντίθεση περίπτωση θα κινηθούμε με όποιον τρόπο θεωρούμε προσφορότερο, ακόμα και δικαστικά, προκειμένου να υπερασπιστούμε την ασφαλή και ποιοτική περίθαλψη των πολιτών και την ιατρική λειτουργία με κανόνες ηθικής και δεοντολογίας», καταλήγει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή