Αυξημένες οι υποθέσεις προστασίας προσωπικών δεδομένων το 2016

Αυξημένες οι υποθέσεις προστασίας προσωπικών δεδομένων το 2016

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξημένες ήταν οι υποθέσεις για προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών κατά 9% σε σχέση με το 2015, που απασχόλησαν την αρμόδια Αρχή τα πεπραγμένα της οποίας για το 2016 ανακοίνωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος της επίτιμος πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Κωνσταντίνος Μενουδάκος.

Ο κ. Μενουδάκος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του τόνισε:

«Η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων  και ελευθεριών των φυσικών προσώπων  και ιδίως το δικαίωμά τους στην προστασία των δεδομένων του,  επαναπροσδιορίζεται  παραμένοντας, ταυτόχρονα κρίσιμο πρόταγμα  για τις σύγχρονες δημοκρατικές κοινωνίες».

Ο κ. Μενουδάκος, παρουσία της ομάδας που στελεχώνει της Αρχή, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου με αφορμή την παράδοση της έκθεσης της Αρχής στον Πρόεδρο της Βουλής, κάνοντας λόγο για μία «χρονιά ορόσημο για την προστασία των προσωπικών δεομένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κι αυτό γιατί όπως εξήγησε «έχει δρομολογηθεί η μετάβαση σε μία νέα εποχή, νέους κανόνες – νομοθετικό πλαίσιο –  για την προστασία των προσωπικών δεδομένων  στους τομείς της ποινικής δικαιοσύνης  και της αστυνομικής συνεργασίας».   

Ο Πρόεδρος της Αρχής αποκάλυψε μάλιστα ότι εκτός από τις προσφυγές για ανεπιθύμητες διαφημίσεις και  οχλήσεις από εισπρακτικές εταιρείες που έχουν αυξηθεί, υπάρχει σε δύο περιπτώσεις και αυτεπάγγελτη παρέμβαση για την τήρηση της σχετικής νομοθεσίας.

Η πρώτη αφορά σε δημοσιεύματα για «λεπτομερή καταγραφή και ανάλυση κινήσεων, δράσεων, καταστάσεων και κυρίως προσώπων τα οποία ανήκουν σε ομάδα/ες που θεωρεί/ούν υπεύθυνους τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) για υποβάθμιση περιβάλλοντος στις Δυτικές Συνοικίες της Θεσσαλονίκης».

Η δεύτερη αφορά στην υπόθεση με τις ιδιωτικές τράπεζες φύλαξης γενετικού υλικού στην Ελλάδα, οι οποίες σύμφωνα με τις καταγγελίες  λειτουργούν χωρίς άδεια από  το αρμόδιο υπουργείο Υγείας και με άγνωστες συνθήκες φύλαξης  του υλικού.

Σύμφωνα με την έκθεση: Το 2016, το σύνολο των διεκπεραιωμένων υποθέσεων προσφυγών/καταγγελιών, ερωτημάτων και γνωστοποιήσεων αρχείων και επεξεργασιών ανήλθε σε 3.105, αυξημένο κατά περίπου 9% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο αριθμό του 2015 ή αυξημένο κατά περίπου 39%. Σε 132 περιπτώσεις η εξέταση των υποθέσεων ολοκληρώθηκε με την έκδοση απόφασης από την Ολομέλεια ή το Τμήμα.

Ειδικότερα, η Αρχή εξέτασε 634 προσφυγές/καταγγελίες και 1.115 ερωτήματα υπευθύνων επεξεργασίας ή πολιτών σχετικά με τη νομιμότητα συγκεκριμένης επεξεργασίας ή τον τρόπο εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας. Ερεύνησε 1.356 υποθέσεις γνωστοποιήσεων αρχείων και επεξεργασιών, από τις οποίες οι 625 αφορούσαν στην εγκατάσταση και λειτουργία κλειστών κυκλωμάτων τηλεόρασης και οι 731 σε τήρηση αρχείων ή επεξεργασία προσωπικών δεδομένων. Επίσης, το 2016, η Αρχή χορήγησε ή ανανέωσε 170 άδειες τήρησης αρχείων ευαίσθητων δεδομένων και 9 άδειες διαβίβασης δεδομένων σε χώρες εκτός ΕΕ. Στις ανωτέρω διεκπεραιωθείσες υποθέσεις περιλαμβάνονται και 14 υποθέσεις πρόσβασης και αντίρρησης σχετικά με το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι όπως είπε ο κ. Μενουδάκος, η Αρχή λειτουργεί με πολλά κενά (από τις 70 οργανικές θέσεις υπολογίζεται ότι είναι καλυμμένος μόνο οι 40 εξ αυτών) γεγονός που εκ των πραγμάτων δυσχεραίνει το έργο των μελών και την ταχύτερη διεκπεραίωση αυτών που προσφεύγουν στην Αρχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή