Ωθηση από τον κλάδο των ασφαλιστικών εταιρειών

Ωθηση από τον κλάδο των ασφαλιστικών εταιρειών

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδικά κινήθηκαν και χθες οι αγορές στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, καθώς εξακολουθεί να επικρατεί αίσθημα ανακούφισης για το ότι έχει αποφευχθεί η επικίνδυνη κλιμάκωση ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Πιονγιάνγκ. Ο δείκτης S&P 500 εκινείτο ανοδικά αργά χθες το βράδυ μετά το ρεκόρ της Δευτέρας, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε άνοδο 0,55% μολονότι μερίδα αναλυτών αμφισβητεί το αν είναι βιώσιμες οι τιμές των μετοχών. Καθοριστικός παράγοντας ήταν χθες τα κέρδη κατά 0,8% που σημείωσε ο κλάδος των ασφαλιστικών, καθώς εξακολουθεί να επωφελείται από την υποβάθμιση των εκτιμήσεων για τις ζημίες από τον τυφώνα «Ιρμα». Ετσι στην Ευρώπη όλα σχεδόν τα χρηματιστήρια έκλεισαν με ελαφρά άνοδο, με τον δείκτη Xetra DAX της Φρανκφούρτης να κλείνει με κέρδη 0,4%, τον CAC 40 του Παρισιού με κέρδη 0,62% και τον FTSE MIB του Μιλάνου με κέρδη 0,45%.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τον Xetra Dax, πήρε ιδιαίτερη ώθηση από την άνοδο των μετοχών γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών όπως η Volkswagen, που σημείωσε άνοδο 1,9% όταν ανακοίνωσε πρόγραμμα αξίας 20 δισ. ευρώ για την παραγωγή οχημάτων με μηδενικές εκπομπές καυσαερίων.

Ομοίως άνοδο 3,8% σημείωσε η αυτοκινητοβιομηχανία Peugeot, δίνοντας ώθηση στον δείκτη CAC 40 στο Παρίσι.

Εξαίρεση αποτέλεσε μόνον ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου που έκλεισε με υποχώρηση 0,17%, καθώς τον συμπαρέσυρε η πτώση των κατασκευαστικών. Είχε προηγηθεί δημοσιοποίηση έκθεσης που διέβλεπε κινδύνους για τον κλάδο των κατασκευαστικών, αλλά και η άνοδος που σημείωσε η στερλίνα όταν έγινε γνωστή η επιτάχυνση του πληθωρισμού στη Βρετανία. Πτωτικά κινήθηκαν, άλλωστε, οι τιμές του πετρελαίου, διότι άρχισαν και πάλι να λειτουργούν τα διυλιστήρια στις ΗΠΑ που είχαν αναστείλει τη λειτουργία τους εξαιτίας του τυφώνα «Χάρβεϊ». Οι επενδυτές εγκατέλειψαν χθες τα ασφαλή καταφύγια και οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου σημείωσαν περαιτέρω άνοδο στο 2,1515%, από το 2,1250% στο οποίο βρίσκονταν στην προηγούμενη συνεδρίαση. Η άνοδος των αποδόσεων έδωσε ώθηση στο δολάριο, που ενισχύθηκε έναντι ενός καλαθιού διεθνών νομισμάτων αν και υποχώρησε ελαφρώς έναντι του ευρώ, που εκινείτο το βράδυ στο 1,1958 δολάρια. Υποχώρησε άλλωστε και ο χρυσός, που το βράδυ βρισκόταν στα 1.326 δολάρια η ουγγιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή