Κινητοποιήσεις συνδικάτων στη Γαλλία

Κινητοποιήσεις συνδικάτων στη Γαλλία

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Αντιμέτωπος με την πρώτη μαζική εργατική κινητοποίηση της πενταετίας του βρέθηκε χθες ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Τα συνδικάτα της χώρας διοργάνωσαν διαδηλώσεις κατά του νόμου μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας, τον οποίο χαρακτηρίζουν «αναχρονιστικό» και «οπισθοδρομικό».

«Δεν πρόκειται για νόμο εργασίας αλλά για νομοθέτημα, το οποίο προσφέρει όλες τις εξουσίες στους εργοδότες, ένα αληθινό κοινωνικό πραξικόπημα», είπε χθες ο Φιλίπ Μαρτινέζ, γενικός γραμματέας του προσκείμενου στο κομμουνιστικό κόμμα συνδικάτου CGT.

Κακή εντύπωση προκάλεσε, στο μεταξύ, η αποστροφή του προέδρου Μακρόν από την Αθήνα την Παρασκευή, σύμφωνα με την οποία ο Γάλλος πρόεδρος δεν σκοπεύει να υποχωρήσει απέναντι στους «κυνικούς, τους εξτρεμιστές και τους οκνηρούς». Παρότι ο κ. Μακρόν εξήγησε τη Δευτέρα ότι το σχόλιό του αφορούσε μόνον όσους δεν προώθησαν τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, πολλοί ερμήνευσαν τη δήλωσή του ως επίθεση με στόχο τους ανέργους και τους εργαζόμενους, οι οποίοι απολαμβάνουν ακόμη κάποια προστασία κατά των απολύσεων.

«Κυνικοί, γελοίοι, οκνηροί, όλοι στους δρόμους στις 12 και 23 Σεπτεμβρίου», είπε χθες ο επικεφαλής του ακροαριστερού κόμματος Ανυπότακτη Γαλλία, Ζαν-Λικ Μελανσόν. Οι αντίπαλοι του προέδρου Μακρόν άδραξαν έτσι την ευκαιρία να τον εμφανίσουν ως αποκομμένο από την πραγματικότητα και τις ανησυχίες των συμπολιτών του.

Μείωση φορολογίας

Στο επίκεντρο των επικρίσεων των συνδικάτων βρίσκεται η απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει κατά 50% τη φορολόγηση των μεγάλων περιουσιών και κατά 28% εκείνη των επιχειρήσεων. Η μεταρρύθμιση του προέδρου Μακρόν πρόκειται να επιτρέψει στις επιχειρήσεις να έχουν μεγαλύτερο έλεγχο πάνω στον αριθμό των εργαζομένων που σχεδιάζουν να απολύσουν.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του CGT, οι διαδηλωτές ξεπέρασαν τους 60.000, ενώ το αρχηγείο της γαλλικής αστυνομίας ανέφερε ότι ο αριθμός τους έφθασε τις 24.000.

Μικρής έκτασης συγκρούσεις με την αστυνομία σημειώθηκαν χθες το απόγευμα, μετά την ολοκλήρωση της πορείας στο Παρίσι, στην πλατεία Ιταλίας, με τις Αρχές να προβαίνουν σε τρεις προσαγωγές υπόπτων και στην ανάπτυξη οχήματος εκτόξευσης νερού.

Τέτοιες φράσεις, όπως αυτή περί «οκνηρών» από τον πρόεδρο Μακρόν, έχουν στιγματίσει προηγούμενες προεδρικές θητείες, όπως του Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει εκτός μικροφώνου τους φτωχούς Γάλλους «ξεδοντιάρηδες».

Το 2005, ως υπουργός Εσωτερικών, ο μετέπειτα πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί είχε μιλήσει για τους νεαρούς κατοίκους των υποβαθμισμένων προαστίων, χαρακτηρίζοντάς τους «αποβράσματα».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή