Ευρωμπάσκετ: Πανέτοιμη για τη μάχη η Εθνική

Ευρωμπάσκετ: Πανέτοιμη για τη μάχη η Εθνική

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tην «κατάρα» και τα λάθη που είχε κάνει στα τρία προηγούμενα Ευρωμπάσκετ, μένοντας ένα ή και περισσότερα βήματα εκτός της πρώτης τετράδας της διοργάνωσης, θέλει να «σβήσει» η εθνική ομάδα στον σημερινό προημιτελικό κόντρα στη Ρωσία (18.45) και να επιστρέψει στη ζώνη των μεταλλίων, οκτώ χρόνια μετά το χάλκινο του Κατοβίτσε.

Η τεχνική ανάλυση της Ρωσίας από το ελληνικό τεχνικό επιτελείο έχει καταλήξει στην προσπάθεια για τον δραστικότερο δυνατό περιορισμό του Αλεξέι Σβεντ, πέραν των αυτονόητων πιστών εφαρμογών στα βασικά στοιχεία του παιχνιδιού που είναι η αμυντική προσήλωση, συνολικά, τα ριμπάουντ και ο περιορισμός των λαθών σε μονοψήφιο αριθμό.

«Θα πρέπει ο Σβεντ να αποκοπεί από την ομάδα. Θέλει επιθετική άμυνα, για να μπει σε μια άλλη διαδικασία. Το πιο βασικό είναι να μην εμπλακεί πολύ με την μπάλα στα χέρια του. Η άμυνα είναι βάση, αλλά η ατομική άμυνα είναι πολύ σημαντικό στοιχείο για να κερδίσεις εσύ ψυχολογία και να περάσεις αρνητική ψυχολογία στον αντίπαλο», τόνισε ο τεχνικός της εθνικής ομάδας, ο οποίος προσανατολίζεται να χρησιμοποιήσει εκτός από τον Νικ Καλάθη για το μαρκάρισμα του Σβεντ και ψηλότερο παίκτη, όπως ο Παπανικολάου και ο Θανάσης Αντετοκούνμπο, ενώ υπογράμμισε τη θέληση για την πρόκριση στα ημιτελικά: «Η συγκέντρωση και το θέλω, περισσότερο από τους αντιπάλους, είναι πολύ σημαντικά για να τρέξεις, να πάρεις ένα ριμπάουντ και στη συνέχεια να έχεις την υπομονή να χτυπάς σε συγκεκριμένους παίκτες, κάτι που έχουμε αποδείξει πως μπορούμε να κάνουμε. Στην επίθεσή μας, επειδή η Ρωσία παίζει επιθετική άμυνα, θα πρέπει να έχουμε υπομονή για να χτυπάμε στη δεύτερη και τρίτη γραμμή. Η διαφορά της συγκεκριμένης ρωσικής ομάδας από τις προηγούμενες είναι η σοβαρότητα που αγωνίζεται. Γι’ αυτό απέκλεισε και την Κροατία, που ήταν σε εξαιρετική κατάσταση μέχρι τους “16” της διοργάνωσης».

Για τον Κώστα Παπανικολάου, το παρελθόν των αναμετρήσεων Ελλάδας – Ρωσίας και ιδιαίτερα ο προημιτελικός του 2005, με την ελληνική νίκη-πρόκριση, δεν θα παίξει κανένα ρόλο στο σημερινό παιχνίδι.

«Θα κάνουμε τα πάντα για να μπούμε στη ζώνη των μεταλλίων, αλλά δεν παίζουμε μόνοι μας. Αν έχουμε την ίδια προσήλωση και επιθυμία με το ματς με τη Λιθουανία, θα έχουμε κάνει ένα πρώτο βήμα. Από εκεί ξεκινάνε όλα».

Ισπανία και Σλοβενία στον α΄ ημιτελικό

Στα δύσκολα… ερωτήματα που έβαλε η Γερμανία στην Ισπανία για τα πρώτα 25 λεπτά του προημιτελικού, απάντησε θετικά ο Μαρκ Γκασόλ που ανέλαβε να αποσοβήσει τους κινδύνους που προέβαλαν τα «πάντσερ» για την προέλαση των «φούριας ρόχας» (84-72) στην ημιτελική φάση του Ευρωμπάσκετ.

Το πρώτο δεκάλεπτο ανήκε ολοκληρωτικά στη Γερμανία που προηγήθηκε 19-16 και έδειξε ότι η παρουσία της στα προημιτελικά ήταν ανταγωνιστική, ενώ ο Ιταλός τεχνικός της Ισπανίας Σέρτζιο Σκαριόλο (δέχτηκε και τεχνική ποινή) αναζητούσε την καλύτερη πεντάδα για την «αποκοπή» του πλέι μέικερ Σρέντερ από τους συμπαίκτες του. Ηταν αναμενόμενο ότι η Γερμανία χρειαζόταν και άλλους σκόρερ, εκτός από τον Σρέντερ, για να απειλήσει περισσότερο την τρις πρωταθλήτρια Ευρώπης (2009, 2011, 2015) και στην οποία η εξέλιξη του αγώνα, στο δεύτερο ημίχρονο, ήταν οικογενειακή υπόθεση των αδελφών Γκασόλ. Ο μεγαλύτερος Πάου ολοκλήρωσε στην τελευταία περίοδο το ρεσιτάλ του Μαρκ και ενώ οι περιφερειακοί της Ισπανίας Ροντρίγκεθ και Ρούμπιο είχαν 15 ασίστ, ενώ αρνητικός ήταν ο αρχηγός Κάρλος Ναβάρο.

ΙΣΠΑΝΙΑ: Π. Γκασόλ 19, Ροντρίγκεθ 11 (3), Ρούμπιο 2, Ναβάρο, Μ. Γκασόλ 28 (4), Γ. Ερνάνγκομεζ 7, Σάστρε 8 (2), Οριόλα 4, Σεν Εμετέριο 3 (1), Χ. Ερνάνγκομεζ 2.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Λο 9 (2), Βόιτγκμαν 2, Στάιγκερ 1, Τάις 15, Μπένζινγκ 4, Σρέντερ 27 (3), Εκπιναρ, Μπαρτέλ 6 (1), Θίεμαν 8, Χάρτστεϊν.

Η Σλοβενία πήρε «εκδίκηση» από τη Λετονία για τον αποκλεισμό της στη φάση των «16» του προηγούμενου Ευρωμπάσκετ και «λύγισε» την αξιόμαχη αντίπαλο της (103-97) στο τέταρτο δεκάλεπτο, παίρνοντας θέση απέναντι στην Ισπανία για τον αυριανό ημιτελικό. Οι Λετονοί που έχαναν με 34-23 στην πρώτη περίοδο, σημείωσαν επιμέρους σκορ 32-17 και προηγήθηκαν με 55-51 στο ημίχρονο, ενώ η Σλοβενία είχε τον έλεγχο του ρυθμού στο 3ο δεκάλεπτο και σταθερό προβάδισμα (76-66). Σε κάθε απόπειρα των αδελφών Ντάβις (23π.) και Ντέιρις Μπέρτανς (12 π.) και του εκπληκτικού Πορζίνγκις (34 π.), υπήρχε σλοβενική «απάντηση», από τους Ντόνσιτς (27 π.), Ντράγκιτς (26 π.) και Ράντολφ (16 π.). Η Σλοβενία επιστρέφει στην τετράδα του Ευρωμπάσκετ, ύστερα από 8 χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή