Η περαιτέρω ολοκλήρωση το όραμα Γιούνκερ για την Ε.Ε.

Η περαιτέρω ολοκλήρωση το όραμα Γιούνκερ για την Ε.Ε.

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Σε μία από τις πιο σημαντικές ομιλίες του Προέδρου της Επιτροπής, δύο χρόνια πριν το τέλος της θητείας του, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ παρουσίασε το όραμά του για τα επόμενα χρόνια της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο σήμερα το πρωί.

«Ο αέρας έχει επιστρέψει στα ευρωπαϊκά πανιά», είπε ο κ. Γιούνκερ, τονίζοντας ότι «το παράθυρο ευκαιρίας που έχει ανοίξει για αλλαγές στην ΕΕ δεν θα παραμείνει ανοιχτό για πάντα».

Σε μία ομιλία που ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξη για το μέλλον της Ευρώπης και με έμφαση στην περαιτέρω εμβάθυνση της Ε.Ε. ο κ. Γιούνκερ πρότεινε να γίνει στις επόμενες ευρωεκλογές μία θέση επικεφαλής της Ε.Ε. που θα συνδυάζει την θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου, αλλάζοντας την δομή της Ε.Ε., ενώ ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν ενδιαφέρεται για τη θέση.

Μιλώντας για ζητήματα οικονομίας ο κ. Γιούνκερ τόνισε την ανάγκη για την μετατροπή του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε ευρωπαϊκό ΔΝΤ, αναφέροντας ότι η Επιτροπή θα καταθέσει σχετικές προτάσεις τον Δεκέμβριο.

Συγχρόνως, συμφώνησε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο ότι η Ευρωζώνη χρειάζεται τον δικό της υπουργό Οικονομικών, ο οποίος θα μπορεί να είναι αντιπρόεδρος της Επιτροπής και πρόεδρος του Eurogroup. Όμως αντιτάχθηε στην ιδέα του Γάλλου προέδρου για την δημιουργία κοινοβουλίου της ευρωζώνης και ξεχωριστό προϋπολογισμό για τα κράτη μέλη της νομισματικής ένωσης.

«Η Ενωση πρέπει να αγκαλιάσει το όραμα του Εμανουέλ Μακρόν για την Ευρώπη και την ιδέα για την ευρεία δημόσια διαβούλευση για το μέλλον» και να γίνουν συνελεύσεις και συζητήσεις για το μέλλον της Ε.Ε. σε εθνικά κοινοβούλια είπε.

Ο κ. Γιούνκερ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις εμπορικές σχέσεις της Ε.Ε., καθώς η ένωση έχει γίνει πλέον ο εμπορικός εταίρος που θέλουν να συνεργαστούν οι περισσότερες χώρες, με την εμπορική συμφωνία με τον Καναδά να έχει ολοκληρωθεί και με την Ιαπωνία να ολοκληρώνεται. Μάλιστα ο πρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχουν υλοποιηθεί και οι συμφωνίες με το Μεξικό και χώρες της Ν. Αμερικής.

Το θέμα του Brexit απασχόλησε πολύ λίγο τον κ. Γιούνκερ και μόνο προς το τέλος της ομιλίας του τόνισε πως «το Brexit δεν είναι το μέλλον της Ευρώπης, η Ευρώπη θα συνεχίσει το δρόμο της» και πρότεινε τη διεξαγωγή συνόδου κορυφής της ΕΕ μία ημέρα μετά το Brexit, στις 30 Μαρτίου του 2019, στη ρουμανική πόλη Σίμπιου για την επόμενη μέρα της ΕΕ.

Οσον αφορά το μεταναστευτικό, ο κ. Γιούνκερ αναφέρθηκε στους 720.000 μετανάστες που πλέον έχουν μετεγκατασταθεί ή πάρει άσυλο την τελευταία χρονιά στην ΕΕ «τρεις φορές όπως είπε το νούμερο ασύλου που έχει δώσει η Αυστραλία, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς μαζί». Τόνισε δε ότι η ΕΕ πρέπει να παραμείνει η ήπειρος της αλληλεγγύης και εξήρε τη σημασία της ισότητας ανάμεσα στους ευρωπαίους πολίτες της Δύσης και της Ανατολής. Τάχθηκε επίσης υπέρ της συμμετοχής της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στον χώρο Σένγκεν αλλά και της Κροατίας, όταν έχει ικανοποιήσει τα κριτήρια.

Ιδιαίτερα αυστηρός εμφανίστηκε ο κ. Γιούνκερ με την Τουρκία για την οποία είπε πως «εδώ και κάποιο καιρό μετακινείται με τεράστια βήματα μακριά από την ΕΕ» και έκανε έκκληση στην χώρα να απελευθερώσει τους δημοσιογράφους που είναι στην φυλακή. Παράλληλα ο Ζαν Κλόντ Γιούνκερ συμπλήρωσε πως δεν νοείται ένα κράτος να αποκαλεί τους αρχηγούς κρατών μελών της ΕΕ «φασίστες» και «ναζιστές» και να θέλει να γίνει μέλος της. Ο ίδιος έθεσε το ερώτημα κατά πόσο υπάρχει προμελετημένο σχέδιο από την Τουρκία που σκοπό έχει να τορπιλίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή