Μαζική έξοδος μελών του Ι.Κ. μέσω Τουρκίας

Μαζική έξοδος μελών του Ι.Κ. μέσω Τουρκίας

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκατοντάδες λιποτάκτες από τις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους έχουν καταφύγει στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, ελπίζοντας να βρουν τρόπο διαφυγής στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική και στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, δεκάδες πρώην μαχητές του Ι.Κ. διείσδυσαν τις τελευταίες εβδομάδες μέσα από τα αυστηρά φυλασσόμενα τουρκοσυριακά σύνορα. Η στρατιωτική υποχώρηση των ισλαμιστών στη Συρία και στο Ιράκ έχει οδηγήσει μεγάλο αριθμό μαχητών και τις οικογένειές τους να αναζητήσουν καταφύγιο μακριά από τα πεδία των μαχών. Η μετακίνηση αυτή, όμως, δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα σε ευρωπαϊκά κράτη και στις υπηρεσίες ασφαλείας τους, τα οποία εκτιμούν ότι οι «απόστρατοι» του Ι.Κ. είναι αμετανόητοι φανατικοί.

Το εύρος της εξόδου αυτής των εξτρεμιστών από τα πάλαι ποτέ προπύργια του Ι.Κ. σε Ιράκ και Συρία παραμένει άγνωστο. Δεκάδες χιλιάδες ισλαμιστές μαχητές έχουν σκοτωθεί στις μάχες του 2014.

Ιδιαίτερα δύσκολη παραμένει, ωστόσο, η προσπάθεια εκτίμησης του αριθμού των ξένων μαχητών, οι οποίοι επέζησαν και προσπαθούν να επιστρέψουν στις χώρες τους. Γάλλοι κρατικοί αξιωματούχοι παραδέχονται σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις ότι θα προτιμούσαν οι συμπατριώτες τους, οι οποίοι εντάχθηκαν στις τάξεις του Ι.Κ, να σκοτωθούν στα πεδία των μαχών, καθώς το γαλλικό κράτος δεν έχει σχέδια για την κοινωνική τους επανένταξη.

Θανατικές ποινές

Σύμφωνα με διηγήσεις Σαουδαράβων λιποτακτών του Ι.Κ, οι εδαφικές απώλειες των ισλαμιστών όξυναν την ένταση στις τάξεις τους. Εκτακτα ισλαμικά δικαστήρια άρχισαν να επιλέγουν τη θανατική ποινή για ολοένα και πιο ασήμαντα παραπτώματα, όπως απείθεια ή επικοινωνία με μέλη συριακών οργανώσεων.

Ο Σαουδάραβας λιποτάκτης Αμπού Σαάντ, λέει: «Στην Ιντλίμπ υπάρχουν περίπου 300, πολλοί από αυτούς Σαουδάραβες, που θέλουν να περάσουν τα σύνορα προς την Τουρκία. Θέλουν να δουν τις οικογένειές τους για μία ακόμη φορά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή