Αποδίδει η αντισυμβατική νομισματική πολιτική της ΕΚΤ

Αποδίδει η αντισυμβατική νομισματική πολιτική της ΕΚΤ

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα αντισυμβατικά εργαλεία που χρησιμοποιεί η ΕΚΤ έχουν αποδώσει σε μεγάλο βαθμό και θα πρέπει να αποτελέσουν μέρος της νομισματικής πολιτικής της, παρά τις ελλείψεις, ανέφερε σε συνέδριο στη Φρανκφούρτη ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βίτορ Κονστάνσιο. Αυτά τα αντισυμβατικά εργαλεία σχετίζονται με τη χαλαρή νομισματική πολιτική και την πολιτική των πολύ χαμηλών επιτοκίων που εφαρμόζει τα τελευταία χρόνια η ΕΚΤ. Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού, η Ευρωτράπεζα προχώρησε σε μείωση των επιτοκίων σε αρνητικό έδαφος και στη μηνιαία αγορά κρατικών ομολόγων, παρέχοντας άφθονη ρευστότητα στις τράπεζες της Ευρωζώνης. Ωστόσο η ενίσχυση του πληθωρισμού, που αποτελεί στόχο της ΕΚΤ, έχει ενισχυθεί με αργούς ρυθμούς. Ο κ. Κονστάνσιο επισήμανε, επίσης, ότι διατηρώντας σε επαρκή βαθμό την επεκτατική νομισματική πολιτική, μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι ο στόχος μας θα επιτευχθεί σε σχέση με την εντολή που έχουμε. Παρότι η οικονομία της Ευρωζώνης έχει αρχίσει να ανακάμπτει, ο πληθωρισμός παραμένει υποτονικός.

Ο κ. Ντράγκι επισήμανε, την προηγούμενη εβδομάδα, ότι τον ερχόμενο Οκτώβριο η Ευρωτράπεζα θα αποφασίσει σχετικά με την «προσαρμογή» του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, ενώ, αναθεωρώντας προς τα κάτω τα στοιχεία του πληθωρισμού, η κεντρική τράπεζα κατέληξε ότι ο στόχος για πληθωρισμό «κάτω, αλλά κοντά στο 2%» θα επιτευχθεί σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ο ίδιος δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ότι «τα αντισυμβατικά μέτρα θα αποτελέσουν μέρος της εργαλειοθήκης μας για κάποιο χρονικό διάστημα και κάποια από αυτά θα μπορούσαν να θεωρηθούν συμβατικά μέτρα (για κάποια χρονική στιγμή)». Ο κ. Κονστάνσιο πρόσθεσε ότι τα επιτόκια καταθέσεων θα μπορούσαν θεωρητικά να μειωθούν περαιτέρω, καθώς οι θετικές επιπτώσεις των υφιστάμενων επιτοκίων υπερβαίνουν εκείνες των αρνητικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή