Η Αθήνα υποδέχεται τους σπουδαίους ομιλητές του Athens Democracy Forum

Η Αθήνα υποδέχεται τους σπουδαίους ομιλητές του Athens Democracy Forum

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σπουδαίες προσωπικότητες από την παγκόσμια πολιτική και τη δημοσιογραφία υποδέχεται σήμερα η Αθήνα, την πρώτη ημέρα του τετραήμερου συνεδρίου Athens Democracy Forum. Πρόκειται για την ετήσια συνάντηση διεθνούς ακτινοβολίας, που έχει θεσμοθετηθεί από τους International New York Times, την «Καθημερινή» και το Ταμείο Δημοκρατίας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, υπό την αιγίδα του δημάρχου Αθηναίων. Η ημερομηνία της πραγματοποίησής της συμπίπτει πάντα με τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Δημοκρατίας στις 15 Σεπτεμβρίου, όπως την έχει ορίσει ο ΟΗΕ. Ο στόχος του συνεδρίου είναι να φέρει στην πόλη όπου γεννήθηκαν οι δημοκρατικοί θεσμοί κορυφαίες προσωπικότητες, οι οποίες θα συζητήσουν επίκαιρα θέματα. Μέρος του συνεδρίου πραγματοποιείται στο Costa Navarino της Μεσσηνίας.

Τα προηγούμενα χρόνια το συνέδριο προσείλκυσε ομιλητές όπως ο Εντουαρτ Σνόουντεν, που έκανε μια διαδικτυακή παρέμβαση, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι, ο τέως πρωθυπουργός της Αυστραλίας Κέβιν Ραντ, η επικεφαλής της UNESCO Ιρίνα Μπόκοβα, ο Ρίτσαρντ Ντιαρλόουβ, πρώην επικεφαλής των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, ο νομπελίστας Πολ Κρούγκμαν κ.ά. Καταπιάστηκαν με θέματα όπως είναι η σύγχρονη τεχνολογία, η άνοδος του ισλαμικού εξτρεμισμού, η μετανάστευση και η παγκόσμια προσφυγική κρίση, ο ρόλος της οικονομίας. Σημαντική είναι και η συμμετοχή ανθρώπων της τέχνης, όπως ο Αμερικανός καλλιτέχνης Τζεφ Κουνς.

Φέτος, η κεντρική θεματική του Athens Democracy Forum είναι «Λύσεις για έναν κόσμο που αλλάζει» με βασικούς ομιλητές τον πρώην γ.γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, τη Μάργκοτ Βάλστρομ, υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας, την Αμίνα Μοχάμεντ, υπουργό Εξωτερικών και Εμπορίου της Κένυας, κ.ά. Συντονιστές των συζητήσεων θα είναι δημοσιογράφοι των New York Times ενώ θα μιλήσει και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εφημερίδας, Μαρκ Τόμπσον. Τιμώμενο πρόσωπο θα είναι ο Φελίπε Γκονζάλες, πρωθυπουργός της Ισπανίας από το 1982 έως το 1996. Θα παραλάβει αύριο, σε ειδική τελετή στο Ηρώδειο, το «City of Athens Democracy Award», από τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη. Πρόκειται για ένα ειδικό βραβείο που δίδεται σε προσωπικότητα η οποία συνέβαλε με το έργο της στην εφαρμογή των δημοκρατικών αξιών στον σημερινό κόσμο.

Το καλωσόρισμα των προσκεκλημένων στην Αθήνα έχει αναλάβει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος θα τους υποδεχθεί σήμερα το απόγευμα. Ο Κόφι Ανάν θα αναγνώσει στο Προεδρικό Μέγαρο ένα απόσπασμα από τον Αριστοτέλη, θέλοντας να τιμήσει την Αθήνα και το αρχαίο της κληροδότημα. Στο τέλος της βραδιάς, Ελληνες και ξένοι συμμετέχοντες θα μεταβούν στο Ζάππειο για να απολαύσουν ένα ειδικό γεύμα υψηλής γαστρονομίας με αυθεντικά τοπικά προϊόντα, που έχει ετοιμάσει ο «Γαστρονόμος» της «Κ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή