Σχέσεις οργής Δύσης – Αγκυρας λόγω των S-400

Σχέσεις οργής Δύσης – Αγκυρας λόγω των S-400

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ταχεία πρόοδος στη διαδικασία προμήθειας ρωσικών πυραύλων S-400 από την Τουρκία θέτει σε δοκιμασία τις ήδη τεταμένες σχέσεις ΝΑΤΟ και Αγκυρας. Χθες ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι το συμβόλαιο μεταξύ Αγκυρας και Μόσχας προχωρεί, τονίζοντας, μάλιστα, ότι έχει ήδη κατατεθεί και προκαταβολή. Μετά το μπλόκο που έθεσε το αμερικανικό Κογκρέσο στις πωλήσεις ημιαυτόματων όπλων στην τουρκική αστυνομία, χθες έγινε γνωστό ότι και η Γερμανία έχει, με αφορμή τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη γείτονα, προχωρήσει σε «πάγωμα» όλων των τουρκικών αιτημάτων για σημαντικές αγορές όπλων από τη γερμανική βιομηχανία. Η αυξανόμενη ένταση μεταξύ ΝΑΤΟ – Ε.Ε. και Αγκυρας προκαλεί ανησυχία στην Αθήνα, η οποία δεν αντιμετωπίζει θετικά τα δείγματα έλλειψης εμπιστοσύνης ανάμεσα στη Δύση και την ασταθή Τουρκία των τελευταίων 14 μηνών.

Ηδη τόσο ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς φάνηκαν να λαμβάνουν αποστάσεις από τη «σκληρή» γραμμή έναντι της Τουρκίας. Μάλιστα, οι πρόσφατες (10/9) δηλώσεις του κ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη αναπαρήχθησαν ευρέως, αλλά και είχαν θετική κριτική από τον τουρκικό Τύπο (Hurriyet, Sabah κ.ά.). «Θα ήταν λάθος από την πλευρά της Ε.Ε. αν έβαζε τέλος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Είναι λάθος να κλείνουμε την πόρτα, κι ας μην προχωρούν οι διαπραγματεύσεις. Η Τουρκία είναι ισχυρή περιφερειακή δύναμη και σημαντικός παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή», είχε δηλώσει, χαρακτηριστικά, ο πρωθυπουργός. Ο κ. Τσίπρας είχε, τότε, περιγράψει τη σκλήρυνση της ευρωπαϊκής στάσης ως μέρος πιθανών πολιτικών σκοπιμοτήτων (όπως οι γερμανικές εκλογές), ωστόσο επισήμανε και την ανάγκη μείωσης της τουρκικής προκλητικότητας. Οπως έγκαιρα είχε αναδείξει η «Κ», η πιθανή ακύρωση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας προς την Ε.Ε. δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα στην κυβερνητική στρατηγική περί σύνδεσης των ευρωτουρκικών με την εξέλιξη στα ελληνοτουρκικά, ενώ μπορεί να οδηγήσει την Αγκυρα σε περαιτέρω «άνοιγμα» της στρόφιγγας των προσφυγικών ροών. Ως εκ τούτου, η δυσαρέσκεια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για τη στροφή της Τουρκίας προς υψηλής τεχνολογίας ρωσικής κατασκευής οπλικά συστήματα περιπλέκει έτι περαιτέρω και τη στάση και θέση της Ελλάδας με αυτή την αφορμή.

Αποφασιστικότητα

Συγκεκριμένα, χθες, ο κ. Ερντογάν γνωστοποίησε ότι ο ίδιος και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν είναι αποφασισμένοι να τιμήσουν τη συμφωνία μεταξύ τους. «Εμείς είμαστε εκείνοι που θα αποφασίσουμε για την ελευθερία μας. Εμείς έχουμε την ευθύνη για τη λήψη μέτρων ασφαλείας και υπεράσπισης της χώρας μας», φέρεται να δήλωσε ο κ. Ερντογάν (Hurriyet), σχολιάζοντας τις πιέσεις που δέχεται η Αγκυρα από δυτικές χώρες.

Η συγκεκριμένη πληροφορία διασταυρώθηκε και από τη ρωσική πλευρά. Ο Βλαντίμιρ Κόζιν, σύμβουλος του κ. Πούτιν σε ζητήματα στρατιωτικής συνεργασίας, δήλωσε (TASS) ότι «το συμβόλαιο έχει υπογραφεί και είναι έτοιμο προς υλοποίηση». Επισήμανε ότι πρόκειται για μια συνεργασία η οποία «ανταποκρίνεται στα στρατηγικά συμφέροντα της Ρωσίας», ενώ πρόσθεσε, επίσης, πως κατανοεί πλήρως «την αντίδραση μερικών δυτικών χωρών, οι οποίες επιχειρούν να ασκήσουν πιέσεις στην Τουρκία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή