Αυστηρό σήμα προς Τουρκία από τη Μέρκελ

Αυστηρό σήμα προς Τουρκία από τη Μέρκελ

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η Γερμανίδα καγκελάριος Aγκελα Μέρκελ χαμήλωσε κάπως τους τόνους έναντι δηλώσεων του υπουργού Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σύμφωνα με τις οποίες η Γερμανία έχει «παγώσει» τις εξαγωγές σημαντικών οπλικών συστημάτων προς την Τουρκία, αλλά απέστειλε και η ίδια αυστηρό μήνυμα προς την Αγκυρα. Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NDR, η κ. Μέρκελ είπε ότι η Γερμανία θα κρίνει τα αιτήματα για εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία κατά περίπτωση.

Η Γερμανίδα καγκελάριος δεν έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με τα κριτήρια που θα εφαρμοστούν. Ομως, στην απάντησή του στο κοινοβουλευτικό αίτημα του βουλευτή των Γερμανών Πρασίνων, Οζκάν Μουτλού, ο γενικός γραμματέας του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας, Ματίας Μάχνιγκ, ανέφερε ότι οι εξαγωγές δεν θα εγκριθούν αν το Βερολίνο υποπτευθεί ότι θα χρησιμοποιηθούν για καταστολή. Οι Πράσινοι ζητούν την πλήρη απαγόρευση των εξαγωγών όπλων προς την Τουρκία προκειμένου να λάβει η Αγκυρα υπόψη τις γερμανικές ανησυχίες για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Αγκελα Μέρκελ, αντιθέτως, τόνισε ότι υπάρχουν τομείς στους οποίους η Γερμανία συνεργάζεται στρατιωτικά με την Τουρκία, όπως είναι η μάχη κατά του ISIS. Νωρίτερα, ο αρμόδιος Εξωτερικής Πολιτικής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, Γίργκεν Χαρντ, είχε απορρίψει τις πιέσεις για αναστολή των πωλήσεων όπλων, σημειώνοντας ότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και η άρνηση εξαγωγών «θα αποδυνάμωνε το ΝΑΤΟ θέτοντας σε κίνδυνο τα γερμανικά συμφέροντα στον τομέα της ασφάλειας». Παράλληλα, στους κόλπους του ΝΑΤΟ υπάρχει δυσφορία για την επιλογή της Αγκυρας να προχωρήσει στην προμήθεια S-400 από τη Ρωσία. Χθες, ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Μαρκ Σάντερς μετέδωσε με διπλωματικό τρόπο αυτή τη δυσφορία, καθώς δήλωσε στο αμερικανικό CNBC ότι «είναι θέμα του κάθε συμμάχου να αποφασίσει τι στρατιωτικό υλικό θέλει να αγοράσει. Αυτό που έχει σημασία για το ΝΑΤΟ είναι η συμβατότητα. Αυτή τη στιγμή κανένα μέλος δεν έχει θέσει σε λειτουργία συστήματα S-400. To NATO δεν έχει ενημερωθεί για τις λεπτομέρειες καμίας αγοράς». 

Τα στοιχεία για τις ετήσιες εγκρίσεις εξαγωγών γερμανικών όπλων προς την Τουρκία αναφέρουν ότι τη χρονιά έγκρισης που τελείωσε τον Αύγουστο, η Γερμανία έχει δώσει άδεια για εξαγωγές 99 ειδών στρατιωτικού υλικού, συνολικού κόστους 25,3 εκατ. ευρώ, και τριών ειδών των οποίων το κόστος δεν αναγράφεται. Τα ακριβότερα γερμανικά όπλα (18 εκατ. ευρώ) που αγόρασε φέτος η Τουρκία ήταν αντιαεροπορικά συστήματα για το τουρκικό ναυτικό. Εκ πρώτης όψεως συνάγεται ότι οι εξαγωγές γερμανικών όπλων προς την Τουρκία έχουν μειωθεί κατά την τελευταία χρονιά των γερμανοτουρκικών εντάσεων (τα αντίστοιχα νούμερα πέρυσι ήταν 158 είδη αντί 69,3 εκατ. ευρώ). «Ωστόσο», σημειώνει η εφημερίδα Welt, «η πραγματική αξία των συναλλαγών μπορεί να είναι πολύ υψηλότερη». Τα τρία είδη που δεν αναγράφονται, ύστερα από σχετική απόφαση του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου, ανήκουν στην κατηγορία «εκρηκτικές και εύφλεκτες ύλες» και «εξοπλισμός βαλλιστικής προστασίας».

Η διχογνωμία στους κόλπους της γερμανικής ηγεσίας σχετικά με την ενδεδειγμένη προσέγγιση προς την Τουρκία έγινε επίσης σαφής μετά την είδηση ότι το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών εξετάζει το ενδεχόμενο να προσθέσει την Τουρκία στον κατάλογο των χωρών στις οποίες το προσωπικό των γερμανικών υπηρεσιών αντιμετωπίζει ιδιαίτερους κινδύνους, κατάλογο στον οποίο δεν περιλαμβάνεται καμία χώρα του ΝΑΤΟ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή