Καταγγελίες για δολοφονίες ιθαγενών

Καταγγελίες για δολοφονίες ιθαγενών

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Βραζιλιάνοι εμπειρογνώμονες ερευνούν καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες άνθρωποι που ασχολούνται με την εξόρυξη χρυσού, σκότωσαν μέλη μιας απομονωμένης φυλής. Το Εθνικό Ιδρυμα Ινδιάνων της Βραζιλίας ζήτησε από τους εισαγγελείς να ερευνήσουν το ζήτημα, λέγοντας ότι οι χρυσοθήρες ακούστηκαν να συζητούν για μια επίθεση στους λαούς που ζουν στην κοιλάδα Τζαβάρι κοντά στα σύνορα με το Περού. Το Ιδρυμα αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι κάποιοι από τους χρυσοθήρες πρόκειται να ανακριθούν, αλλά επί του παρόντος δεν έχουν επιβεβαιωθεί οι θάνατοι των μελών της φυλής. Ομοσπονδιακοί ανακριτές παραδέχθηκαν ότι έχουν ανοίξει ανάκριση επί του θέματος αλλά δεν έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες στη δημοσιότητα. Η Survival International αναφέρει ότι η περιοχή είναι το σπίτι κάποιων φυλών που δεν έχουν καμία επαφή με τον πολιτισμό. Οι απομονωμένες αυτές φυλές είναι ιδιαίτερα ευάλωτες και οι φυλές αυτές καταγγέλλουν ότι όλο και περισσότερο γίνονται θύματα των διεκδικήσεων γαιών.

Την ίδια στιγμή, στη Βραζιλία συνελήφθη μεγιστάνας του κλάδου των τροφίμων που συνδεόταν με τον πρόεδρο Τέμερ. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας έδωσε προχθές εντολή να συλληφθεί και να προφυλακιστεί ο μεγιστάνας του κλάδου της επεξεργασίας τροφίμων Ζοέζλεϊ Μπατσίστα, στο πλαίσιο της έρευνας για το σκάνδαλο διαφθοράς που πλήττει την κυβέρνηση του προέδρου Μισέλ Τέμερ.

Ο Μπατσίστα, ιδιοκτήτης της εταιρείας JBS, της μεγαλύτερης παγκοσμίως στις πωλήσεις συσκευασμένου βοδινού κρέατος, είχε ηχογραφήσει κρυφά τον αρχηγό του κράτους της Βραζιλίας κατά τη διάρκεια μιας κατ’ ιδίαν συνάντησης που είχαν πριν από μερικούς μήνες. Σε αυτό το ηχητικό ντοκουμέντο, που ήλθε στη δημοσιότητα τον Μάιο, ο πρόεδρος της χώρας ακουγόταν να δίνει τη συναίνεσή του στην εξαγορά της σιωπής του σήμερα φυλακισμένου πρώην προέδρου της Βουλής, προκειμένου να παραμείνει μυστική η εμπλοκή του στο σκάνδαλο διαφθοράς γύρω από τη δημόσια επιχείρηση πετρελαίου Petrobras.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή