Ο Νετανιάχου υπέρ ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους

Ο Νετανιάχου υπέρ ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ισραήλ υποστηρίζει τη δημουργία ενός κουρδικού κράτους, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, καθώς οι Κούρδοι στο Ιράκ ετοιμάζονται για ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία τους, στο οποίο αντιτίθενται οι βουλευτές στη Βαγδάτη.

Το Ισραήλ διατηρεί από τη δεκαετία του 1960 διακριτικές σχέσεις με τους Κούρδους στον στρατιωτικό και τον επιχειρηματικό τομέα, καθώς και σ' αυτόν των υπηρεσιών πληροφοριών, θεωρώντας αυτή την εθνική μειονότητα –ο πληθυσμός της οποίας κατανέμεται ανάμεσα στο Ιράκ, την Τουρκία, τη Συρία και το Ιράν– σαν ένα «μαξιλάρι» εναντίον των κοινών αράβων αντιπάλων.

Χθες ο ηγέτης των Κούρδων του Ιράκ Μασούντ Μπαρζανί δήλωσε πως θα προχωρήσει στην πραγματοποίηση του δημοψηφίσματος στις 25 Σεπτεμβρίου παρά το γεγονός ότι αυτό απορρίφθηκε με ψηφοφορία από το ιρακινό κοινοβούλιο.

«Το Ισραήλ υποστηρίζει τις θεμιτές προσπάθειες του κουρδικού λαού να αποκτήσει το δικό του κράτος», υπογραμμίζει ο Νετανιάχου σε σχόλια που εστάλησαν από το γραφείο του στους ξένους ανταποκριτές.

Δυτικές δυνάμεις εκφράζουν ανησυχίες ότι ένα δημοψήφισμα στην ημιαυτόνομη κουρδική περιφέρεια του Ιράκ –στην οποία περιλαμβάνεται η πλούσια σε πετρέλαιο πόλη Κιρκούκ– μπορεί να αποσπάσει την προσοχή από τον πόλεμο εναντίον των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Νετανιάχου δήλωσε πως το Ισραήλ θεωρεί πάντως ότι το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), που έχει την έδρα του στην Τουρκία, είναι μια τρομοκρατική οργάνωση, υιοθετώντας την ίδια θέση που έχουν για την οργάνωση αυτή η Τουρκία, οι ΗΠΑ και η ΕΕ.

Ένας ισραηλινός στατηγός δήλωσε την περασμένη εβδομάδα σε συνέδριο στην Ουάσινγκτον πως ο ίδιος προσωπικά δεν θεωρεί πως το PKK, οι μαχητές του οποίου διεξάγουν εδώ και περισσότερο από τρεις δεκαετίες ένοπλο αγώνα κατά της Τουρκίας, είναι τρομοκρατική οργάνωση.

Ο Νετανιάχου, ο οποίος πρόκειται να εκφωνησει ομιλία στις 19 Σεπτεμβρίου ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, είχε εκφράσει σε ομιλία του το 2014 υποστήριξη προς «τις φιλοδοξίες των Κούρδων για ανεξαρτησία», λέγοντας πως αξίζουν «πολιτική ανεξαρτησία».

Οι τελευταίες δηλώσεις του αποτελούν μια πιο άμεση υποστήριξη της δημιουργίας ενός κουρδικού κράτους.

Όμως δεν αναμένεται να επηρεάσουν τη στάση της Βαγδάτης, η οποία δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ και διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με το Ιράν, αντίπαλο του Ισραήλ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή