Από τα 999 δολάρια ξεκινάει η τιμή πώλησης του iPhone X

Από τα 999 δολάρια ξεκινάει η τιμή πώλησης του iPhone X

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Apple παρουσίασε χθες το πολυαναμενόμενο iPhone Χ, με νέα σχεδίαση, μεγαλύτερη οθόνη, που καλύπτει ολόκληρη την πρόσοψη του κινητού τηλεφώνου, νέο επεξεργαστή και λογισμικό που επιτρέπει το ξεκλείδωμα μέσω της αναγνώρισης προσώπου του ιδιοκτήτη του. Η τιμή του θα αρχίζει από τα 999 δολάρια. Ο Τιμ Κουκ, διευθύνων σύμβουλος της Apple, χαρακτήρισε το iPhone 10 –αναφορά στα 10 χρόνια από την παρουσίαση του πρώτου iPhone από τον Στιβ Τζόμπς– ως «το μεγαλύτερο άλμα προς τα εμπρός από την παρουσίαση του αρχικού iPhone». Η αγορά δεν το εξέλαβε ακριβώς έτσι, με τη μετοχή της εταιρείας να υποχωρεί κατά 1,4%, ενώ στην αρχή της παρουσίασης των νέων προϊόντων της Apple ενισχυόταν μέχρι και 1%.

Η Apple παρουσίασε χθες τρία νέα κινητά τηλέφωνα με τους φίλους της εταιρείας, τους θιασώτες της τεχνολογίας και τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα κυρίως στο iPhone X και λιγότερο στα iPhone 8 και 8 plus. Η ναυαρχίδα της Apple θα φορτίζει ασύρματα (όπως και τα δύο iPhone 8), θα διαθέτει κάμερα υπερύθρων και λογισμικό για την αναγνώριση προσώπου, που θα αντικαταστήσει τον αισθητήρα δακτυλικού αποτυπώματος για το ξεκλείδωμα του τηλεφώνου. Το μοναδικό φυσικό κουμπί που υπήρχε στα προηγούμενα iPhone αποτελεί παρελθόν και οι χρήστες θα αγγίζουν την οθόνη του τηλεφώνου για να το ενεργοποιήσουν, ενώ για να μεταβούν στο αρχικό μενού θα σέρνουν το δάχτυλό τους από τη βάση της οθόνης προς τα επάνω. Η οθόνη έχει διαγώνιο 5,8 ιντσών, είναι κατασκευασμένη με την τεχνολογία OLED, καλύπτει ολόκληρη την εμπρός πλευρά του τηλεφώνου και διαθέτει την υψηλότερη ανάλυση που έχει παρουσιάσει ποτέ η Apple σε τηλέφωνό της. Η Apple στηρίζει πολλά στην τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου που θα επιτρέπει όχι μόνο το ξεκλείδωμα του κινητού τηλεφώνου αλλά και την πραγματοποίηση ηλεκτρονικών αγορών.

Ωστόσο, κατά την παρουσίαση χθες το λειτουργικό (face ID το ονομάζει η Apple) δεν λειτούργησε όπως έπρεπε όταν το παρουσίασε ο Κρεγκ Φεντερίγκι, αντιπρόεδρος της εταιρείας, και χρειάστηκε να χρησιμοποιήσει ένα εφεδρικό iPhone X. Η ατυχία μείωσε την κεφαλαιοποίηση της Apple κατά 5 δισ. δολάρια, με τη μετοχή να υποχωρεί από το -0,2% στο -0,7% εντός ολίγων λεπτών. Η ναυαρχίδα της Apple διαθέτει νέο τσιπ γραφικών που ενισχύει την ικανότητα «ενισχυμένης πραγματικότητας». Η τιμή του iPhone X θα είναι 999 δολάρια για το μοντέλο με 64 GB μνήμης, ενώ θα υπάρχει και μοντέλο με 256 GB.

Η υψηλή τιμή πώλησης θα δοκιμάσει την πίστη πολλών οπαδών της εταιρείας στην Apple, ωστόσο αναλυτές εκτιμούν πως θα αυξήσει τα περιθώρια κέρδους σε αγορές όπως η αμερικανική και η ευρωπαϊκή. H Apple θα αρχίσει να δέχεται παραγγελίες για το νέο κινητό στις 27 Οκτωβρίου και η κυκλοφορία του θα πραγματοποιηθεί στις 3 Νοεμβρίου (δηλαδή, με σημαντική καθυστέρηση σε σχέση με την ημέρα παρουσίασης, γεγονός που υποδηλώνει προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, πιθανότατα εξαιτίας της οθόνης OLED).

Εκτός από το iPhone X, η Apple παρουσίασε και τα νέα iPhone 8 και iPhone 8 plus, που θυμίζουν πολύ το προηγούμενο μοντέλο, αλλά διαθέτουν γυάλινη πίσω όψη που επιτρέπει την ασύρματη φόρτισή τους. Η τιμή τους θα αρχίζει από τα 600 και 799 δολάρια.

Η Apple παρουσίασε τη νέα γενιά smartwatch, με το νέο Apple Watch να παρέχει τη δυνατότητα τηλεφωνικών κλήσεων και πρόσβασης στο Διαδίκτυο χωρίς να είναι συνδεδεμένο με κινητό τηλέφωνο, διότι πλέον θα δέχεται κάρτα sim. Η τρίτη γενιά του Apple Watch θα κοστίζει ακριβότερα από τις δύο προηγούμενες, δηλαδή 399 δολάρια. Ο Τιμ Κουκ είπε ότι οι πωλήσεις «έξυπνων» ρολογιών της εταιρείας έχουν αυξηθεί κατά 50% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και ότι πλέον το Apple Watch είναι το ρολόι με τις υψηλότερες πωλήσεις στον κόσμο. Αναλυτές εκτιμούν πως η σύνδεση με το τηλεφωνικό δίκτυο θα μπορούσε να αυξήσει τις πωλήσεις του «έξυπνου» ρολογιού κατά δύο ή τρεις φορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή