Το αμαρτωλό ΤΑΠ και το βήμα προς το μέλλον

Το αμαρτωλό ΤΑΠ και το βήμα προς το μέλλον

3' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στοιχείο πρώτο: Στην Ακρόπολη το 2015 με επισκεψιμότητα 2,1 εκατ. στο σύνολο του έτους τα εισιτήρια ελευθέρας εισόδου ήταν 1 εκατ. Σχεδόν τα μισά. (Το 48% των επισκεπτών αρχαιολογικών χώρων στην Ελλάδα αφορά την Ακρόπολη).

Στοιχείο δεύτερο: Eκτός των απαλλοτριώσεων, το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων πληρώνει αποζημιώσεις για τη στέρηση χρήσης γης από την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Σε πολλές περιπτώσεις, όμως, δεν εφαρμοζόταν το αρ. 19 του Ν.3028, που προβλέπει ότι δεν καταβάλλεται πλέον αποζημίωση σε ιδιώτες, όταν το ποσό της αποζημίωσης που τους έχει καταβληθεί, πλησιάζει την αξία του ακινήτου, καθώς πρέπει να ακολουθήσει απαλλοτρίωση. Καταγράφηκαν περιπτώσεις που η αξία του ακινήτου είχε πληρωθεί μέχρι και 22 φορές.

Στοιχείο τρίτο: Επί σειρά ετών το ελληνικό Δημόσιο πλήρωνε σκανδαλωδώς τους λογαριασμούς ΔΕΔΔΗΕ και ΕΥΔΑΠ πολλών αναψυκτηρίων. Πιο συγκεκριμένα, οι συμβάσεις που υπεγράφησαν από τον ΟΠΕΠ (Οργανισμό Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού) με τους αναδόχους των αναψυκτηρίων ανέφεραν ότι οι χώροι διαθέτουν χωριστούς μετρητές ΔΕΔΔΗΕ και ΕΥΔΑΠ. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, τα αναψυκτήρια είχαν κοινό μετρητή κατανάλωσης ρεύματος και νερού με το Μουσείο ή τον Αρχαιολογικό Χώρο στον οποίο βρίσκονται.

Αυτά είναι μόλις τρία από τα πολλά εξωφρενικά στοιχεία που αποκάλυψε και κατέθεσε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου η τέως πρόεδρος του ΤΑΠ, Ασπασία Λούβη. Η κ. Λούβη μίλησε με ονόματα, αριθμούς και αποδείξεις. Αναφέρθηκε ακόμη και σε κωδικούς του υπουργείου Πολιτισμού όπως οι υπερωρίες των αρχαιοφυλάκων και το περίφημο Ταμείο Αλληλοβοήθειας, που λειτουργούν ως «ειδικοί λογαριασμοί» πολλών εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίοι δεν υπόκεινται σε κανέναν απολύτως έλεγχο και περιέγραψε ένα γενικότερο σύστημα αδιαφάνειας.

Εκανε μια ολοκληρωμένη παρουσίαση των πεπραγμένων του απελθόντος διοικητικού συμβουλίου, ανέλυσε τα χρόνια προβλήματα του Ταμείου και μας ενημέρωσε για όσα λύθηκαν, για όσα έχουν προχωρήσει και γι’ αυτά που εκκρεμούν. Παρουσία του τέως υπουργού Πολιτισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά, τον οποίο ευχαρίστησε για την πολιτική κάλυψη που της πρόσφερε, ξεκίνησε λέγοντας ότι «αυτή η συνέντευξη Τύπου δεν προσφέρεται για πολιτικές αντιπαραθέσεις. Ούτε ενδοκυβερνητικές ούτε αντιπολιτευτικές γιατί αφορά μια παθογένεια τουλάχιστον τριακονταετίας η οποία κάθε φορά που προκύπτει κάποια ελπίδα για να αλλάξει κάτι, πέφτει στο κενό».

Εχει δίκιο η κ. Λούβη. Αυτό το διάτρητο σύστημα συντηρείται επί πολλές δεκαετίες και απ’ όλες τις κυβερνήσεις, όμως είναι η πρώτη φορά που ένα Δ.Σ. το οποίο καταρρίπτει ρεκόρ παραμονής στη θέση του –28 μήνες, από τον Απρίλιο του ’15 ως τον Αύγουστο του ’17– φτάνει τόσο κοντά στο να αλλάξει ριζικά το τοπίο, να διορθώσει στρεβλώσεις, να εξυγιάνει το αμαρτωλό όπως αποδεικνύεται ΤΑΠ και να το κάνει να λειτουργεί προς όφελος του ελληνικού Δημοσίου. Και γι’ αυτό η ευθύνη της υπουργού Πολιτισμού που έπαυσε χωρίς επαρκή αιτιολόγηση το Δ.Σ. στα μέσα Αυγούστου είναι μεγάλη. Ολο αυτό το διάστημα που η κ. Κονιόρδου σιωπά, αποκρύπτοντας ακόμη και την άρνηση του νέου προέδρου του ΤΑΠ να αποδεχθεί τη θέση αυτή –ο αντικαταστάτης της κ. Λούβη– τα μεγάλα, φλέγοντα θέματα του Ταμείου τρέχουν και αν δεν αναλάβει γρήγορα δράση το νέο Δ.Σ., δεν θα μπορέσουν να προχωρήσουν. Προϋπόθεση για να γίνουν όλα αυτά, όπως πολλές φορές τόνισε χθες η κ. Λούβη, είναι ο νέος Οργανισμός του Ταμείου που συνεχίζει να λειτουργεί με το απαρχαιωμένο οργανόγραμμα του 1977. Και ο οποίος βρίσκεται στο συρτάρι της υπουργού, καθώς όπως ομολόγησε «έχει δεσμευθεί απέναντι στους αρχαιοφύλακες».

Ηλεκτρονικό εισιτήριο

Είπε πάρα πολλά χθες η κ. Λούβη. Εχει σημασία να μείνουμε στο θέμα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου που έχει προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό και είναι κρίσιμο να ολοκληρωθεί η διαδικασία το ταχύτερο δυνατόν, αλλιώς υπάρχει ο κίνδυνος να παγώσει η κοινή χορηγία της Εθνικής Τράπεζας και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Επίσης, σημαντικό είναι να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για τα αναψυκτήρια που λειτουργούν στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μουσεία, όπου, μάλιστα, σύμφωνα με τον Νέο Οργανισμό προβλέπεται για πρώτη φορά συμμετοχή του ΤΑΠ στα κέρδη του αναδόχου, ως ποσοστό του τζίρου που θα εισπράττεται επιπλέον του πάγιου εγγυημένου μισθώματος. Με τον τρόπο αυτό αναμένονται πολλαπλάσια έσοδα και για το ΤΑΠ αλλά και ευρύτερα για το ελληνικό Δημόσιο.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το 2016, ως αποτέλεσμα της νέας τιμολογιακής πολιτικής αλλά και των οργανωτικών βελτιώσεων στην έκδοση εισιτηρίων σε Ακρόπολη και Θέατρο Διονύσου, τα έσοδα από τα εισιτήρια για όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της χώρας παρουσίασαν αύξηση 59,8%, φτάνοντας σε 82,4 εκατ. έναντι 51,6 εκατ. το 2015. Τα συνολικά έσοδα το ΤΑΠ εκτοξεύθηκαν σε 88,1 εκατ. το 2016 από 56,5 το 2015. Οσον αφορά το 2017, με βάση την πορεία των εσόδων σε επίπεδο επταμήνου, η εκτίμηση είναι ότι τα συνολικά έσοδα θα προσεγγίσουν ή και θα υπερβούν τα 100 εκατ. ευρώ. Περισσότερα έσοδα για το ΤΑΠ σημαίνει μεγαλύτερη χρηματοδότηση για το υπουργείο Πολιτισμού.

(Εκτενή συνέντευξη για όλα τα μεγάλα θέματα του ΤΑΠ είχε δώσει η κ. Λούβη στην «Κ» στις 3/9/2017)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή