Οταν ήσουν έντεκα χρόνων, στο προαύλιο, με μια μπάλα στα πόδια

Οταν ήσουν έντεκα χρόνων, στο προαύλιο, με μια μπάλα στα πόδια

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντεκα  (11) παιδιά, 11 χρόνων, από 11 χώρες. Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα εάν σε όλες αυτές τις «μονάδες» προσθέσεις ακόμα μία, όπως για παράδειγμα μία (1) μπάλα; Αυτό είναι το πείραμα του Eleven, ενός μη κερδοσκοπικού πρότζεκτ που επιχειρεί να «γιορτάσει» τη διαφορετικότητα μέσα από την κοινή γλώσσα του ποδοσφαίρου.

Η ιδέα ανήκει στον σκηνοθέτη Μιχάλη Μονεμβασιώτη, με έδρα την Αθήνα και το Λονδίνο, που σταδιακά πλαισιώθηκε από άλλους 10 δημιουργούς από όλο τον κόσμο. Ολοι μαζί και ο καθένας τους ξεχωριστά έχουν αναλάβει να εξερευνήσουν τις ομοιότητες και τις διαφορές έντεκα 11χρονων πιτσιρικάδων από την Ιαπωνία, τη Βραζιλία, τη Δανία, την Αίγυπτο, τη Μεγάλη Βρετανία, την Αμερική, τη Ρουάντα, την Αυστραλία, την Ισπανία, το Τρινιντάντ Τομπάγκο και φυσικά την Ελλάδα, με άξονα την μπάλα και τους τρόπους που αυτή επηρεάζει τις ζωές τους. Οπως αναφέρουν, η ηλικία των 11 επιλέχθηκε γιατί σύμφωνα με πλειάδα επιστημονικών μελετών, είναι η ηλικία που τα παιδιά αρχίζουν να μαθαίνουν να συνεργάζονται, αναπτύσσουν κριτική σκέψη, επικοινωνιακές δεξιότητες και έντονη δημιουργικότητα.

Από την κοσμοπολίτικη Κοπεγχάγη ώς τις φαβέλες του Ρίο και από το καυτό Γιοχάνεσμπουργκ ώς τις πλατείες της Αθήνας, οι κινηματογραφιστές παρακολουθούν και καταγράφουν μία ημέρα από τη ζωή των παιδιών, αντλώντας πληροφορίες για τα όνειρα και τις ελπίδες τους. Τα έντεκα επιμέρους φιλμ θα διαμορφώσουν ένα ενιαίο ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους, η κορύφωση του οποίου θα είναι η συνάντηση των «έντεκα» για έναν αγώνα ποδοσφαίρου.

Είναι η μόνη σκηνή που δεν έχει γυριστεί ακόμα. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, εντός του 2017 οι διοργανωτές θα φέρουν όλα τα παιδιά μαζί σε ένα μέρος (ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί ποιο θα είναι αυτό, κατά πάσα πιθανότητα στην Αγγλία), προκειμένου να γνωριστούν και να προπονηθούν παρέα. Στόχος είναι να παίξουν ένα παιχνίδι σε μεγάλο στάδιο μπροστά σε θεατές, με αντίπαλο μια «κανονική» ομάδα. Το στοίχημα είναι μεγάλο. Πώς θα αλληλεπιδράσουν παιδιά που δεν μιλούν την ίδια γλώσσα και προέρχονται από τελείως διαφορετικές κουλτούρες; Πώς θα γίνουν συμπαίκτες αυτοί που έχουν μάθει να παίζουν ποδόσφαιρο κλωτσώντας αλουμινένια τενεκεδάκια με όσους προπονούνται από πολύ μικρότεροι σε σύγχρονες ακαδημίες; Η παγκόσμια γλώσσα του ποδοσφαίρου θα καταφέρει να σπάσει τους φραγμούς της επικοινωνίας και να ενώσει αυτούς που εκ πρώτης όψεως μοιάζουν τόσο διαφορετικοί; Η κοινή τους πορεία, πάντως, θα περιλαμβάνει εκτός των προπονήσεων, πολιτιστικές επισκέψεις, πρακτικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες και ευκαιρίες να συναντηθούν και να γνωριστούν με παιδιά και νέους από τις τοπικές κοινότητες.

Στήριξη της προσπάθειας

Ομως, για να συμβούν τα παραπάνω χρειάζονται τη δική μας «ασίστ». Ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Eleven Campaign μας προσκαλεί να γίνουμε μέρος του μεγάλου παιχνιδιού που θα στείλει παντού το μήνυμα ότι είναι περισσότερα αυτά που μας ενώνουν από αυτά που μας χωρίζουν και να θυμηθούμε πώς ήταν όταν ήμασταν κι εμείς στα 11 με μια μπάλα στα πόδια. Στηρίζοντας την προσπάθειά του μέσω της καμπάνιας crowdfunding που ήδη «τρέχει (www.JoinThe11.com), δίνουμε την ευκαιρία σε 11 μικρούς πρωταθλητές της διπλανής πόρτας να βρεθούν μαζί, να παίξουν το παιχνίδι της ζωής τους και να δείξουν ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο όταν δουλεύουμε ως ομάδα. Περισσότερες πληροφορίες στο elevencampaign.org.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή