Στο φως τάφος 3.500 ετών στην Αίγυπτο

Στο φως τάφος 3.500 ετών στην Αίγυπτο

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, ανακοίνωσε την ανακάλυψη ενός νέου τάφου στην περιοχή Draa Abul-Naga, κοντά στην Κοιλάδα των Βασιλέων, που αποτελούσε χώρο ταφής ευγενών στη δυτική όχθη του Νείλου. Στη φημισμένη Κοιλάδα των Βασιλέων βρίσκονται φαραωνικοί τάφοι, όπως του Τουταγχαμών και άλλων ηγεμόνων του Νέου Βασιλείου.

Στο φως τάφος 3.500 ετών στην Αίγυπτο-1

Ο τάφος φαίνεται να ανήκει σε ένα χρυσοχόο ονόματι Amenemhat, ο οποίος έζησε κάπου μεταξύ 1550 και 1292 π.Χ.

Σύμφωνα με το Υπ. Αρχαιοτήτων, η είσοδος του τάφου ανακαλύφθηκε στον προαύλιο χώρο ενός τάφου της περιόδου του Μέσου Βασιλείου. O διάδρομος οδηγεί σε έναν τετραγωνικό θάλαμο, εντός του οποίου βρίσκονται αγάλματα που παρουσιάζουν τον Amenemhat να κάθεται δίπλα στη σύζυγό του, την Amenhotep, η οποία φοράει ένα μακρύ φόρεμα και περούκα. Παράδοξο θεωρείται το ότι ανάμεσα στα πόδια τους βρίσκεται το άγαλμα ενός από τους γιους του ζευγαριού, αφού εκεί συνήθως τοποθετούνταν αγάλματα της κόρης ή της νύφης.

Στο φως τάφος 3.500 ετών στην Αίγυπτο-2

Εντός του τάφου, βρέθηκαν σαρκοφάγοι και σοροί που ανάγονται στην 21η και 22η Δυναστεία. Μεταξύ των ευρημάτων συγκαταλέγονται νεκρικές μάσκες και αγάλματα που εικονίζουν την οικογένεια του χρυσοχόου, καθώς επίσης και τρεις μούμιες που το κρανίο τους είναι εκτεθειμένο. «Δεν είναι βέβαιο ότι οι μούμιες ανήκουν στην οικογένεια του Amenemhat», δηλώνει ο επικεφαλής της ανασκαφής, Mostafa Waziri.

Ενδείξεις μαρτυρούν ότι στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν κι άλλα ευρήματα. Μέσα στους ταφικούς θαλάμους οι αρχαιολόγοι εντόπισαν 50 νεκρικούς κώνους, αντικείμενα που τοποθετούνταν στην είσοδο των τάφων. Σαράντα εξ αυτών, φέρουν τα ονόματα τεσσάρων ατόμων, οι τάφοι και οι σαρκοφάγοι των οποίων δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί. «Αυτό είναι καλό σημάδι», λέει ο Waziri. «Σημαίνει ότι αν συνεχίσουμε να σκάβουμε στην περιοχή, θα βρούμε τέσσερις ακόμη τάφους», προσθέτει ο ίδιος.

Στο φως τάφος 3.500 ετών στην Αίγυπτο-3

«Η σύγχρονη Αίγυπτος χτίστηκε πάνω στην αρχαία Αίγυπτο», λέει ο Αιγύπτιος τέως υπουργός αρχαιοτήτων, Zahi Hawass. «Μερικές φορές μπορείς να βρεις μνημεία σκάβοντας τυχαία στην αυλή σου. Μέχρι τώρα έχουμε ανακαλύψει μόνο 30% των μνημείων, συνεπώς το 70% παραμένει ακόμη στο σκοτάδι», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Πηγή: Smithsonian Magazine

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή