Το Κονκλάβιο (13/9/17)

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Γιούνκερ και τα βαγόνια

Brussels is back… Ακούγεται σχεδόν απειλητικό, κάτι σαν το «η αυτοκρατορία αντεπιτίθεται». Αλλά πηγή μου στις Βρυξέλλες με προϊδεάζει ότι οι διαθέσεις του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είναι και απειλητικές, με αφορμή το σημερινό State of the Union στο Στρασβούργο. Προφανώς, δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν όσοι δεν προκαλούν παρεμβολές και «παράσιτα» στο ευρωπαϊκό εγχείρημα. Για τους υπολοίπους θα υπάρξουν ορισμένα ζητήματα…

Το λέω επειδή για τη σημερινή του παρέμβαση πληροφορούμαι ότι ο Γιούνκερ «αγόρασε» ιδέες και από τους επιτρόπους του στο «μάντρωμα» κεκλεισμένων των θυρών, που τους επιφύλαξε προ δεκαημέρου εκτός Βρυξελλών (στη Ζενβάλ). Εκεί βασικό θέμα συζήτησης ήταν πώς θα βρει η Ευρώπη βηματισμό αναγέννησης και συνέχειας, τώρα που η οικονομία πηγαίνει καλά, αλλά διάφοροι –κυρίως οι Ανατολικοί– προκαλούν θέματα. Η απάντηση είναι μέσω της Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων.

Λισσαβώνα αγάπη μου

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ο διάβολος κρύβεται στις ευρωπαϊκές συνθήκες (αλίμονο…). Για την ακρίβεια, στη Συνθήκη της Λισσαβώνας. Αυτή δίνει τη νομική δυνατότητα για ειδικές πλειοψηφίες έναντι της ομοφωνίας. Δηλαδή, θα μπορούν να λαμβάνονται αποφάσεις και με 22 κράτη-μέλη, ώστε να μη βραχυκυκλώνει όλο το σύστημα, για παράδειγμα, η Πολωνία… Αυτά για τις μεγάλες στρατηγικές αποφάσεις. Οπερ σημαίνει ότι μετά τις γερμανικές εκλογές, κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. Οσοι μπορούν να μείνουν στον σκληρό πυρήνα, θα μείνουν και θα ταξιδέψουν με την υπερταχεία. Οι υπόλοιποι θα βλέπουν τα τρένα να περνούν, ή θα μπουν σε ένα βαγόνι χωρίς οδηγό. Κάτι σαν το σουρεάλ βαγόνι του Μετρό Θεσσαλονίκης…

Σατανικές συμπτώσεις

Ούτε ο Κώστας Καραμανλής ούτε ο Αντώνης Σαμαράς τίμησαν με την παρουσία τους τη χθεσινοβραδινή εκδήλωση που οργάνωσαν το Iδρυμα Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και η ομώνυμη έδρα στο Στάνφορντ στη μνήμη του επιτίμου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Υποτίθεται ότι ο πρώτος είχε ανειλημμένη υποχρέωση δείπνου και ο δεύτερος βρισκόταν εκτός Αθηνών. Δυσκολεύομαι να το πιστέψω. Ωστόσο, παρά την άβυσσο που χωρίζει τους δύο πρώην πρωθυπουργούς, σημειώνω τη σατανική σύμπτωση της ταυτόχρονης απουσίας τους από εκδήλωση για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Κεντροαριστερά βραχιόλια

Aλλοι στην Κεντροαριστερά μετρούν τα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιούνται και κάτι δεν βγάζει νόημα (λογικό, όταν σε δείγμα 1.000 ατόμων απαντούν τα 80 και αυτό πλασάρεται ως δημοσκόπηση…). Κάποιοι άλλοι πιστεύουν ότι το παιχνίδι βολεύει τη Φώφη Γεννηματά, ώστε να εμφανίζεται ως δεύτερος ο Γιώργος Καμίνης και έτσι να σκιαγραφείται το δίπολο πασοκικού έναντι μη πασοκικού υποψηφίου. Aλλοι μετρούν τις πολιτικές τους φιλίες σε… βραχιολάκια. Αναφέρομαι –σε ποιον άλλον;– στον ευφάνταστο Σταύρο Θεοδωράκη. Η χθεσινή του συνάντηση με τον Γιάννη Μπουτάρη έγινε η αφορμή για να θυμηθεί ότι κάθε φορά που συναντιούνται, μετρούν ποιoς έχει τα περισσότερα βραχιόλια. Τα μισά απ’ αυτά που φορά ο Θεοδωράκης, πάντως, του τα’ χει κάνει δώρο ο Μπουτάρης.

Panem et circenses

Τελικά, ήταν απλώς θέμα χρόνου. Η κυβέρνηση, εκτός από θεάματα με τις ένοπλες δυνάμεις –κορυφαία στιγμή μιλιταριστικού κιτς το δημοτικό γλέντι στο Σύνταγμα την 25η Μαρτίου 2015–, μοιράζει και άρτον (με τη μορφή σταφιδόψωμων). Τα μοίρασε χθες ομάδα εκστρατείας του στρατού στη ΔΕΘ. Δεν είναι το μόνο. Επίτιμος συνεργάτης της στήλης με ενημερώνει ότι το περίπτερο του Στρατού είναι σκέτη υπερπαραγωγή, ενώ σε εξωτερικό ελεύθερο χώρο εκτελούνται και ασκήσεις αναρριχώμενων ανδρών. Είναι απλώς μια πρόγευση για όσα σχεδιάζει η κυβέρνηση ενόψει της επετείου του ΟΧΙ –του αυθεντικού–, καθώς δρομολογεί τη μεταφορά του «Αβέρωφ» στη συμπρωτεύουσα για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Περιμένω να δω αν ο Τσίπρας θα αφαιρέσει, ή θα σκεπάσει τον θυρεό με το στέμμα που φέρει ο «Παρθενώνας των θαλασσών». Υποθέτω ότι το «Αβέρωφ» είναι η αποζημίωση της συμπρωτεύουσας για το γεγονός ότι δύσκολα θα πάρει πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ…

Ακραιόφιλα του Βορρά

Μεγάλη επιτυχία είχε η εκδήλωση που οργάνωσε το βράδυ της Δευτέρας στη Θεσσαλονίκη η ΟΝΝΕΔ με ομιλητές τον Λευτέρη Αυγενάκη και τον Κωστή Χατζηδάκη. Τα της κοσμοσυρροής στην εκδήλωση μου τα επεσήμανε πηγή μου μάλλον με ανακούφιση. Και όχι άδικα. Το σύστημα του Ανδρέα Παπαμιμίκου –πλέον και συγγενής Ιβάν Σαββίδη– εξακολουθεί να επηρεάζει πρόσωπα και πράγματα στη Θεσσαλονίκη και να τηλεφωνεί σε ΟΝΝΕΔίτες να σαμποτάρουν τις εκδηλώσεις της Ν.Δ. Τολμώ να πω ότι το σύστημα Παπαμιμίκου στον Βορρά θυμίζει ό,τι τα ακραιόφιλα βακτήρια στην Αστροβιολογία: εξαιρετικά ανθεκτικοί οργανισμοί που επιβιώνουν σε ακραίες συνθήκες. Αντέχουν σε θερμοκρασίες από το απόλυτο μηδέν μέχρι το σημείο βρασμού και σε παρατεταμένη έλλειψη νερού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή