Κύμβαλον αλαλάζον

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν γνωρίζω τι είδους στρατηγικές συμβουλές παρέχει ο κ. Νίκος Καρανίκας στον πρωθυπουργό. Το μόνον βέβαιο είναι ότι ο τίτλος του ως «συμβούλου στρατηγικού σχεδιασμού» μάλλον τον υποτιμά. Σε άλλα καθεστώτα, μακριά από εμάς, θα μπορούσε κάλλιστα να χρησιμοποιείται η λέξη «προπαγάνδας», προκειμένου να περιγράψει το ακριβές έργο του. Διότι και η ευχή «στα τσακίδια» που απηύθυνε στη μεταλλευτική εταιρεία και, κυρίως, η φωτογραφία που ακολούθησε (με υποτιθέμενα μεταλλευτικά λύματα στη θάλασσα, που αποδείχθηκε ότι ήταν από… πλημμύρα), την οποία ανήρτησε ο κ. Καρανίκας στη σελίδα του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αυτόν τον σκοπό εξυπηρετούν. Την προπαγάνδα. Ο κ. Καρανίκας έχει το κοινό του. Ενα κοινό που αδιαφορεί για την αδυναμία του στην κ. Ελένη Μενεγάκη, για τον τρόπο έκφρασής του, για το γεγονός ότι είναι «ανακόλουθος» ως προς το νέο, φιλοευρωπαϊκό, φιλοεπενδυτικό προφίλ του κ. Τσίπρα, για το γεγονός ότι ο κ. Καρανίκας πληρώνεται από τον ελληνικό λαό μόνον και μόνον για να είναι ένα ακόμη κύμβαλο στην αρένα των κοινωνικών δικτύων.

Οσο περισσότερο θόρυβο προκαλούν οι παρεμβάσεις Καρανίκα, όσο περισσότερο «σοκάρεται» το, κατ’ αυτόν, «κατεστημένο», όσο πιο έντονα καταγράφεται η βούληση της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει όσους δεν είναι 100% μαζί της ως αντιπάλους, τόσο πιο επιτυχημένος είναι στη θέση του. Προσέξτε, αν δεν ήταν τα τσακίδια του Καρανίκα, ποια θα ήταν η κυβερνητική γραμμή απέναντι στην αποχώρηση της Eldoradο; Θα σας πω: Οι τοποθετήσεις των κ. Σκουρλέτη, Σταθάκη και ένα non paper του Μαξίμου που «έδειχνε» ως υπεύθυνο τον… Κυρ. Μητσοτάκη. Με άλλα λόγια, θέσεις που δέχονται κριτική και αντεπιχειρήματα, αποδομούνται ή όχι.

Αλλά αυτό το «στα τσακίδια» του Καρανίκα είναι τόσο εξόφθαλμα εκτός πλαισίου, που προκαλεί αμηχανία. Παράλληλα, εξυπηρετεί απολύτως τον στόχο ανάδειξης του κ. Τσίπρα ως μετριοπαθούς (αφού έχει τέτοιους συνεργάτες) και ενίσχυσης του κυβερνητικού αφηγήματος περί «καλών» και «κακών» επιχειρήσεων. Δεν είναι οι νόμοι και οι δικαστικοί θεσμοί αλλά η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, με τους… καρανίκες τους, που κρίνουν το «καλό» ή το «κακό», το «νόμιμο» ή το «παράνομο. Εκεί πρέπει να επικεντρωθεί η δημόσια συζήτηση, αφήνοντας στην ησυχία τους (κυριολεκτικά και μεταφορικά) τις «καρανίκειες» παρεμβάσεις, αλλά και τις υφολογικά συγκρίσιμες του κ. Παύλου Πολάκη. Σε διαφορετική περίπτωση, οι προπαγανδιστές έχουν πετύχει τον στόχο τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή