Με Γεωργίου και Eldorado θα ξεκινήσει το Eurogroup

Με Γεωργίου και Eldorado θα ξεκινήσει το Eurogroup

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Με τα δύσκολα θέματα προς συζήτηση για την ελληνική κυβέρνηση, όπως η παραπομπή του τέως επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρ. Γεωργίου αλλά και η εμπλοκή που δημιουργήθηκε μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της εταιρείας εξόρυξης χρυσού Eldorado, θα ξεκινήσει το πρώτο Eurogroup της σεζόν την Παρασκευή στο Ταλίν της Εσθονίας.

Ευρωπαίος αξιωματούχος στην καθιερωμένη ενημέρωσή του προς δημοσιογράφους, ανέφερε χθες πως σκοπός είναι να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση πριν από το τέλος του έτους. Ενας στόχος «εφικτός», σύμφωνα με τον ίδιο, καθώς τα περισσότερα από τα 95 προαπαιτούμενα που πρέπει να εφαρμοστούν είχαν συμφωνηθεί στο παρελθόν. Μερικά από αυτά δεν είναι άλλα από την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, τον καθορισμό στρατηγικής για τα κόκκινα δάνεια, τον προϋπολογισμό του 2018. Ενα από τα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν την τρίτη αξιολόγηση θα είναι η μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα και κυρίως θέματα προσωπικού, ενώ «υπάρχει και το ανοιχτό ζήτημα του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και οι ίδιες οι αποκρατικοποιήσεις – που είναι πάρα πολύ λίγες», διευκρίνισε ο ίδιος.

Οσον αφορά το κατά πόσον θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα το 2018 –καθώς έχουν εκφραστεί φόβοι και από Ελληνα αξιωματούχο ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% για το 2018 μπορεί να μην καταστεί εφικτός–, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι είναι πολύ νωρίς για μία τέτοια συζήτηση. Τόνισε πως αυτό θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή του προϋπολογισμού του 2017 και ότι αυτήν τη στιγμή είναι πολύ νωρίς να πει οτιδήποτε για τον προϋπολογισμό του 2018. Ο ίδιος ανέφερε πως μαθαίνει ότι «ο φόρος φυσικών προσώπων δεν πάει πολύ καλά, ενώ άλλοι φόροι έχουν πάει καλύτερα».

Συγκεκριμένη μνεία έκανε και για την πρόσφατη εμπλοκή της ελληνικής κυβέρνησης με την εταιρεία εξόρυξης χρυσού Eldorado, λέγοντας πως το θέμα θα συζητηθεί στο Εurogroup, στο πλαίσιο του «τι πρέπει να αποφεύγεται» όσον αφορά τις επενδύσεις στη χώρα.

Συγχρόνως ξεκαθάρισε πως αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να εκταμιεύσει έως τα τέλη Οκτωβρίου τα 800 εκατομμύρια που απομένουν από τη δόση της β΄ αξιολόγησης, τα χρήματα αυτά θα επιστρέψουν στο ταμείο του προγράμματος και δεν θα είναι πια διαθέσιμα για εκταμίευση. Η Ελλάδα, προκειμένου να λάβει τα χρήματα αυτά, θα πρέπει να αποδείξει ότι έχει ολοκληρώσει την καταβολή ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους σε ιδιώτες πριν από το τέλος Οκτωβρίου.

Το θέμα της παραπομπής του τέως επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρ. Γεωργίου θα απασχολήσει τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε πως «ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας αμφισβητεί τις κατηγορίες πως η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα για να διαψεύσει τις παρανοϊκές κατηγορίες για διόγκωση του ελλείμματος». Τα στοιχεία για τα οποία κατηγορείται για παραποίηση ο κ. Γεωργίου, έχουν επικυρωθεί από τη Εurostat και το ΔΝΤ και «κάθε κατηγορία ότι η διόγκωση του ελλείμματος είχε στόχο να μπει η Ελλάδα σε πρόγραμμα είναι παρανοϊκή». Ο ίδιος όμως είπε πως είναι «δύσκολο να δει ποιες θα είναι οι άμεσες συνέπειες» μιας τέτοιας απόφασης, τη στιγμή που ένα από τα βασικά στοιχεία της δυτικής δημοκρατίας είναι η δικαιοσύνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή