Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. η Amazon για φοροαποφυγή

Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. η Amazon για φοροαποφυγή

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο πλαίσιο της «μάχης» που έχει ξεκινήσει η Ε.Ε. κατά των ειδικών φορολογικών καθεστώτων, εξετάζει αυτή τη φορά τη συμφωνία που έχει συνάψει η Amazon με τις Αρχές του Λουξεμβούργου για την ευνοϊκή φορολογική μεταχείρισή της. Ειδικότερα, η Ε.Ε. υποψιάζεται ότι η χαμηλή φορολόγηση που έχει επιβληθεί στην Amazon επέτρεψε στην εταιρεία να αναπτυχθεί με ραγδαίο ρυθμό και να αποκτήσει πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της. Στο πλαίσιο συνεδρίου που διεξήχθη στις Βρυξέλλες, ο Γκερτ Γιαν Κούπμαν, ένας από τους επικεφαλής του τμήματος ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επισήμανε ότι η Ε.Ε. στοχοποιεί περιπτώσεις και μεθόδους που υπονομεύουν τον θεμιτό ανταγωνισμό. Ο κ. Κούπμαν είναι υπεύθυνος για την περίπτωση φοροαποφυγής, στην οποία ενεπλάκη η Apple. Σημειώνεται ότι τον Αύγουστο του 2016 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό να καταβάλει στις Αρχές της Iρλανδίας 13 δισ. ευρώ σε αναδρομικούς φόρους. Για την περίπτωση της Amazon, ο κ. Κούπμαν δήλωσε ότι υπάρχει εσωτερική μορφή χρηματοδότησης της εταιρείας, που της επιτρέπει να αναπτύσσεται ταχύτατα. Ηδη, μετά το πρόστιμο που είχε επιβληθεί στην Apple για μη καταβληθέντες φόρους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προειδοποιήσει ότι έρχεται η σειρά της Amazon αλλά και της Mc Donald’s να μπουν στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών αρχών, καθότι έχουν συνάψει συμφωνία ευνοϊκής φορολογικής μεταρρύθμισης με το Μεγάλο Δουκάτο.

Στο στόχαστρο, όμως, της Ε.Ε. βρίσκονται αρκετές πολυεθνικές εταιρείες οι οποίες τοποθετούν τα κέρδη τους σε διάφορους φορολογικούς παραδείσους, αποφεύγοντας να υποβληθούν στο φορολογικό καθεστώς της χώρας όπου καταγράφουν τις περισσότερες πωλήσεις. Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Κούπμαν, που φιλοξενεί το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, από τις 300 υπό εξέταση εταιρείες, η Ε.Ε. θα δώσει προτεραιότητα σε εταιρείες που δρουν σε περιβάλλον αθέμιτου ανταγωνισμού, πλήττοντας σε αρκετά μεγάλο βαθμό τους ανταγωνιστές τους. Οι ρυθμιστικές αρχές έχουν περιορισμένες δυνατότητες και επιθυμούν να επικεντρωθούν σε φορολογικές συμφωνίες που προσέδωσαν «ανταγωνιστικό πλεονέκτημα» σε μία εταιρεία εις βάρος των ανταγωνιστών της.

Εκτός, όμως, από την Apple και την Amazon, η Ε.Ε. έχει ξεκινήσει έρευνες για να ελέγξει κατά πόσον οι εταιρείες έχουν καταβάλει τον φόρο που τους αναλογεί στις ευρωπαϊκές τους έδρες. Ως εκ τούτου, έρευνα έχει ξεκινήσει η Ε.Ε. εναντίον της Fiat, της Starbucks και της Engie, ενώ επίκειται έρευνα που εξετάζει τη νομιμότητα του φορολογικού προγράμματος που προσέφερε το Βέλγιο σε 30 πολυεθνικές εταιρείες, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να υπαχθούν σε ειδικό φορολογικό καθεστώς. Με αφορμή τις αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει οι ευνοϊκές φορολογικές συμφωνίες αρκετών πολυεθνικών εταιρειών, ο κ. Κούπμαν διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει εύνοια από την Ε.Ε., επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «η ιστορία δεν έχει τελειώσει».

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιερ Γκραμένια συναντήθηκε με την επίτροπο Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ την περασμένη εβδομάδα, λίγους μήνες αφότου η χώρα αυστηροποίησε τη φορολογική της πολιτική για τις επιχειρήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή