Ελπίδες για διάλογο στη Βενεζουέλα

Ελπίδες για διάλογο στη Βενεζουέλα

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΡΑΚΑΣ. Πιο κοντά στην έναρξη διαλόγου βρίσκονται η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας, υπό το βάρος του πολιτικού αδιεξόδου και των διεθνών πιέσεων. Οπως ανακοίνωσαν χθες εκπρόσωποι των δύο πλευρών, οι πρώτες επαφές, σήμερα, στον Αγιο Δομίνικο, αφορούν τον προσδιορισμό των όρων και του πλαισίου των συζητήσεων.

Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Χόρχε Αρεάσα Μοντσεράτ βρέθηκε στο Παρίσι, το οποίο έχει αναλάβει ρόλο στη διαμεσολάβηση. «Με χαρά πληροφορήθηκα ότι ο διάλογος με την αντιπολίτευση ξεκινά αύριο στη Δομινικανή Δημοκρατία» είπε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν μετά τη συνάντηση.

Ο Λεντριάν παράλληλα προειδοποίησε τον προσκεκλημένο του ότι στο οπλοστάσιο της Ε.Ε.περιλαμβάνονται οι οικονομικές κυρώσεις.

«Του υπενθύμισα τον κίνδυνο ευρωπαϊκών κυρώσεων και την ανάγκη να δούμε γρήγορα προθυμία από την πλευρά της Βενεζουέλας να ανοίξει εκ νέου διάλογο με την αντιπολίτευση» είπε ο Γάλλος υπουργός.

Περισσότερους δισταγμούς για τον διάλογο, πάντως, δείχνει η αντιπολίτευση, η οποία απογοητεύθηκε από τις συνομιλίες του 2016, στις οποίες είχαν διαμεσολαβήσει το Βατικανό και ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο. «Δεν βρισκόμαστε στην αρχή επίσημου διαλόγου με την κυβέρνηση» ανακοίνωσε χθες ο Συνασπισμός Δημοκρατικής Ενότητας της Βενεζουέλας. «Για να αρχίσουν σοβαρές διαπραγματεύσεις, ζητούμε άμεσες ενέργειες, όχι αγορά χρόνου». Η ανακοίνωση επανέλαβε τα αιτήματα της αντιπολίτευσης για απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων, σεβασμό προς το Κογκρέσο που ελέγχεται από την αντιπολίτευση και μέτρα για την αντιμετώπιση της σφοδρής οικονομικής κρίσης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή