Κυνηγώντας τις πετρελαιοκηλίδες

Κυνηγώντας τις πετρελαιοκηλίδες

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις ακτές του Ελληνικού, του Αλίμου, της Γλυφάδας, της Πειραϊκής και της Φρεαττύδας έφθασαν χθες κομμάτια της πετρελαιοκηλίδας του δεξαμενόπλοιου Αγία Ζώνη. Περισσότερα από 10 αντιρρυπαντικά σκάφη συμμετείχαν χθες στην επιχείρηση «εγκλωβισμού» της ρύπανσης, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να την κρατήσουν μακριά από τις ακτές. Οι περιφερόμενες στη θάλασσα ποσότητες, παρότι δεν είναι σημαντικές, είναι ακόμη ανεξέλεγκτες και εκτιμάται ότι θα χρειαστεί αρκετές ημέρες προκειμένου είτε να απαντληθούν ή να καταλήξουν στη στεριά.

Χθες πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας μεγάλη σύσκεψη με τη συμμετοχή των βασικών εμπλεκομένων (υπουργείο, Λιμενικό Σώμα, ιδιωτικές απορρυπαντικές εταιρείες, εκπρόσωποι της πλοιοκτήτριας εταιρείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης). Ο γενικός γραμματέας Ναυτιλίας Διονύσης Καλαματιανός υποστήριξε ότι η κινητοποίηση του υπουργείου ήταν άμεση και ότι το έργο της απορρύπανσης ξεκίνησε μόλις τέσσερις ώρες μετά το ναυάγιο.

«Με το πρώτο φως της ημέρας πέταξαν αεροσκάφη του Λιμενικού Σώματος για την εκτίμηση της ρύπανσης, ενώ την ίδια ώρα εντοπίστηκε και το βυθισμένο πλοίο. Τοποθετήθηκαν φράγματα και στη συνέχεια έπεσαν οι δύτες. Ετσι, δεν χάθηκε καθόλου χρόνος», τόνισε ο κ. Καλαματιανός. Να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα ζητήθηκε η συνδρομή του κοινοτικού οργανισμού EMSA (European Maritime Safety Agency), που κινητοποίησε ειδικό δεξαμενόπλοιο με βραχίονες απορρόφησης, το οποίο μπορεί να επιχειρεί και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το πλοίο έχει μισθωθεί από ιδιώτη και βρίσκεται στη διάθεση του φορέα, για ανάλογα περιστατικά.

Το αποτέλεσμα, πάντως, δεν φαίνεται να δικαιώνει την εκτίμηση του υπουργείου, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της πετρελαιοκηλίδας δεν μπόρεσε να συγκρατηθεί στο σημείο του ναυαγίου. Ετσι, η πετρελαιοκηλίδα έχει από τη Δευτέρα διασπαστεί σε πολλά μικρά «κομμάτια», κάποια από τα οποία κατέληξαν την Κυριακή στη Σαλαμίνα και τα υπόλοιπα περιφέρονται ανεξέλεγκτα στη θάλασσα, καταλήγοντας στις ακτές των νότιων προαστίων και του Πειραιά. Ως αποτέλεσμα, η εικόνα σε πολλές δημοφιλείς παραλίες της πόλης ήταν χθες αποκαρδιωτική: από τη Γλυφάδα, τον Αγιο Κοσμά και το Ελληνικό μέχρι τις παραλιακές περιοχές του Πειραιά, όπως η Φρεαττύδα και η Πειραϊκή (ήδη από προχθές το βράδυ). Τις περιοχές αυτές επισκέφθηκε και χθες κλιμάκιο των επιθεωρητών Περιβάλλοντος που θα συντάξει έκθεση αυτοψίας και θα καλέσει την πλοιοκτήτρια εταιρεία σε απολογία, πριν από την επιβολή προστίμου.

Μερικές ημέρες ακόμη

«Θα χρειαστούν μερικές ημέρες επιπλέον για να απομακρυνθούν οι μεγαλύτερες ποσότητες από τη θάλασσα», λέει ο κ. Βασ. Μαμαλούκας, διευθυντής μιας από τις εταιρείες που συμμετέχουν στο έργο της απορρύπανσης. «Εκτιμώ ότι δύσκολα θα αποτρέψουμε το να καταλήξουν και άλλες ποσότητες στις ακτές. Ομως η κατάσταση αυτή θα διαρκέσει μόνο μερικές ημέρες ακόμη και παράλληλα ό,τι συγκεντρώνεται στη στεριά θα απομακρύνεται».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή