Υποστήριξη Νετανιάχου στους Κούρδους

Υποστήριξη Νετανιάχου στους Κούρδους

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόλις 12 ημέρες πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα της 25ης Σεπτεμβρίου στο ιρακινό Κουρδιστάν με το ερώτημα της απόσχισης, το Ισραήλ τάχθηκε για πρώτη φορά ανοιχτά υπέρ της δημιουργίας ανεξάρτητου κουρδικού κράτους.

Χθες το πρωί, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου διένειμε στους ξένους ανταποκριτές δήλωση που διευκρινίζει τη θέση της κυβέρνησής του. «Το Ισραήλ υποστηρίζει τις νόμιμες προσπάθειες του κουρδικού λαού να δημιουργήσει το δικό του κράτος», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης αντιτίθεται στο δημοψήφισμα, θεωρώντας το κίνδυνο για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, ακόμη περισσότερο που οι κουρδικές αρχές περιέλαβαν στο δημοψήφισμα τη διαφιλονικούμενη και πλούσια σε πετρέλαια περιοχή του Κιρκούκ. Τουρκία, Συρία και Ιράκ, τρεις άλλες χώρες με συμπαγείς κουρδικούς πληθυσμούς, επίσης αντιτίθενται στο δημοψήφισμα, ενώ ΗΠΑ και Ε.Ε. ανησυχούν για τις αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει στο Ιράκ και στην ευρύτερη περιοχή.

Σε μια προφανή προσπάθεια να αμβλύνει τις ανησυχίες της Αγκυρας, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στην προαναφερθείσα δήλωσή του, προσέθεσε ότι η κυβέρνησή του εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το ΡΚΚ –ένοπλο αποσχιστικό κόμμα των Κούρδων της Τουρκίας– ως τρομοκρατική οργάνωση. Προ ημερών, ο μέχρι πρότινος υπαρχηγός του ισραηλινού γενικού επιτελείου Γιαΐρ Γκολάν είχε εκφράσει την «προσωπική» του άποψη ότι το ΡΚΚ δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση. Η χθεσινή τοποθέτηση Νετανιάχου δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία. Στελέχη των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων και μυστικών υπηρεσιών διατηρούσαν δεσμούς με κουρδικές οργανώσεις ήδη από τη δεκαετία του 1960 και οι δεσμοί αυτοί έχουν ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια. Ο ίδιος ο Νετανιάχου είχε τοποθετηθεί από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, το 2014, υπέρ της «πολιτικής ανεξαρτησίας» των Κούρδων του Ιράκ. Στα μέσα του περασμένου μήνα, όταν συναντήθηκε με 33μελή αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου, ο Νετανιάχου είχε εκφράσει ενδιαφέρον για την ιδέα διαμελισμού του Ιράκ και δημιουργίας κουρδικού κράτους στο βόρειο τμήμα της σημερινής του επικράτειας.

Παρ’ όλα αυτά, το γεγονός ότι για πρώτη φορά ηγέτης του Ισραήλ καλωσορίζει την απόσχιση από το Ιράκ και τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους αποτελεί ποιοτικό βήμα. Πολύ περισσότερο, που η τοποθέτηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού έλαβε χώρα σε μια τόσο φορτισμένη συγκυρία.

Την Τρίτη, το ιρακινό κοινοβούλιο κήρυξε άκυρο το δημοψήφισμα που διοργανώνουν οι κουρδικές αρχές και εξουσιοδότησε την κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει «όλα τα μέσα» για την αποτροπή του. Ωστόσο, ο ηγέτης της τοπικής κυβέρνησης των Κούρδων Μασούντ Μπαρζανί ξεκαθάρισε ότι δεν εξετάζει το ενδεχόμενο της αναβολής. «Το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί στην ώρα του. Ο διάλογος με τη Βαγδάτη θα αρχίσει αμέσως μετά», δήλωσε ο Μπαρζανί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή