Τραμπ: «Αρκετά κοντά» σε συμφωνία με τους Δημοκρατικούς για τους «Ονειροπόλους»

Τραμπ: «Αρκετά κοντά» σε συμφωνία με τους Δημοκρατικούς για τους «Ονειροπόλους»

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αρκετά κοντά» σε συμφωνία με τους Δημοκρατικούς για το ζήτημα της προστασίας των «Ονειροπόλων» δήλωσε ότι βρίσκεται ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, λίγο πριν την αναχώρηση του για τη Φλόριντα από την Ουάσιγκτον. 

«Υπάρχουν 800.000 νέοι (σ.σ. παράτυποι μετανάστες), εργαζόμαστε ακατάπαυστα για ένα σχέδιο και θα δούμε πώς θα πάει. Επίσης, θα έχουμε μια μαζική ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων στο πλαίσιο αυτό. Πιστεύω ότι κάτι μπορεί να γίνει», είπε χαρακτηριστικά  ο Τραμπ λίγο πριν την αναχώρηση του. «Νομίζω ότι είμαστε αρκετά κοντά αλλά χρειαζόμαστε μια μεγάλη ασφάλεια στα σύνορα», προσέθεσε, διαβεβαιώνοντας ότι και οι ηγέτες των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο συμφωνούν με αυτή την προοπτική. 

Εντούτοις, το ακριβές περιεχόμενο της συμφωνίας που θα προκύψει αποτελεί ακόμη θέμα διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο πλευρών. Χθες, μετά το δείπνο που είχαν το βράδυ με τον πρόεδρο Τραμπ, ο ηγέτης των Δημοκρατικών στην Γερουσία, Τσακ Σούμερ και η Νάνσι Πελόζι, ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος στην Βουλή των Αντιπροσώπων, δήλωσαν ότι επρόκειτο για μία «παραγωγική» συνάντηση που επικεντρώθηκε στην εφαρμογή του προγράμματος «DACA» για τους ανήλικους μετανάστες που προώθησε ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Οπως διέρρευσε μάλιστα, οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει ήδη να συνεργαστούν, ώστε να βρεθεί μια λύση για τους «Ονειροπόλους», κάτι το οποίο ωστόσο αρνήθηκε τόσο ο Αμερικανός πρόεδρος όσο και οι Δημοκρατικοί. 

Μετά τη σύγχυση που προκλήθηκε αναφορικά με την επίτευξη ή μη συμφωνίας, η κάθε πλευρά προχώρησε το πρωί σε δικές της ανακοινώσεις, οι οποίες συνηγορούσαν προς το συμπέρασμα προς ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δέχτηκε να νομιμοποιηθούν οι εκατοντάδες χιλιάδες νέοι που ζουν στις ΗΠΑ παράτυπα, με αντάλλαγμα την ψήφιση ενός νόμου ενίσχυσης των μέσων προστασίας των συνόρων με το Μεξικό, χωρίς όμως να περιλαμβάνεται σ' αυτόν και η χρηματοδότηση για την οικοδόμηση του περίφημου τείχους που έχει εξαγγείλει ο Τραμπ. 

«Πρέπει να διευκρινίσουμε το επίπεδο προστασίας της DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals) και να το ενσωματώσουμε άμεσα σε νόμο, ενώ θα πρέπει να δουλέψουμε το πακέτο της συνοριακής ασφάλειας χωρίς να συμπεριλάβουμε το τείχος. Αυτό είναι αποδεκτό κι από τις δύο πλευρές», τόνισαν σε ανακοίνωσή τους οι δύο ηγέτες των Δημοκρατικών.

Οι Δημοκρατικοί έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα μπλοκάρουν οποιαδήποτε νομοθεσία που θα προβλέπει την χρηματοδότηση για την κατασκευή του τείχους, ενώ ακόμη και αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο δεν την υποστηρίζουν. Σχετικά με το ζήτημα του τείχους, το οποίο αποτελεί το «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών, ο Τραμπ δήλωσε πως η δημιουργία του πρέπει να αποτελέσει μέρος της συμφωνίας για την DACA, προσθέτοντας ότι η τελευταία πρέπει να περιλαμβάνει εγγυήσεις για «τεράστια συνοριακή ασφάλεια». «Χωρίς το τείχος δεν κάνουμε τίποτα», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Παρά το γεγονός ότι ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου άφησε να εννοηθεί ότι η νομοθεσία για την DACA θα προχωρήσει χωρίς την χρηματοδότηση για το τείχος, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς, αμφισβήτησε την επίτευξη συμφωνίας για ένα νομοσχέδιο επικεντρωμένο στους «Ονειροπόλους», σε σχέση με το τείχος.

«Η DACA και η συνοριακή ασφάλεια συζητήθηκαν, ενώ δεν συμφωνήθηκε η εξαίρεση του τείχους», τόνισε η Σάντερς σε ανάρτησή της στο Twitter.

(Πηγή: REUTERS, ΑΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή