Προσφορές 11 δισ. ευρώ για το 100ετές αυστριακό ομόλογο

Προσφορές 11 δισ. ευρώ για το 100ετές αυστριακό ομόλογο

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Αυστρία είναι η πρώτη χώρα-μέλος της Ευρωζώνης που εξέδωσε εκατονταετές ομόλογο σε δημοπρασία που υπερκαλύφθηκε άμεσα, καθώς προσείλκυσε προσφορές ύψους 11 δισ. ευρώ, ενώ στόχευε στην άντληση ενός δισ. ευρώ. Η επιτυχία της συνίσταται στο ότι η απόδοση του εν λόγω ομολόγου διαμορφώθηκε στο 2,1%, δηλαδή σε επίπεδα χαμηλότερα από εκείνα των δεκαετών ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου. Αυτή η απόδοση σημαίνει ότι κάθε επενδυτής θα χρειαστεί 44 χρόνια για να αναπληρώσει με τους τόκους το κεφάλαιο που κατέβαλε. Υπ’ αυτήν την έννοια, είναι η πλέον μακροπρόθεσμη επένδυση μεταξύ όλων των εκδόσεων χρέους στην Ευρωζώνη.

Οικονομικοί αναλυτές, όπως ο Κιμ Λιου της ΑΒΝ Amro Group, ερμηνεύουν το αυξημένο ενδιαφέρον των επενδυτών ως ένδειξη πως προεξοφλούν ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, μολονότι οι κεντρικές τράπεζες σκοπεύουν να αρχίσουν να περιορίζουν τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης και γενικώς τα έκτακτα μέτρα τόνωσης των οικονομιών. «Για ποιον λόγο θα επένδυε κανείς σε τόσο μακροπρόθεσμα ομόλογα, αν πίστευε ότι εισερχόμαστε σε περίοδο υψηλότερων επιτοκίων;» αναρωτήθηκε ρητορικά σε ηλεκτρονική του επιστολή προς τους πελάτες της τράπεζας, για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι «το πιθανότερο είναι ότι οι επενδυτές προεξοφλούν πως οι κεντρικές τράπεζες μπορεί να προβούν σε σταδιακή έξοδο από την άκρως χαλαρή νομισματική πολιτική, αλλά οι αποδόσεις θα παραμείνουν χαμηλές τα επόμενα χρόνια».

Οπως τονίζουν άλλοι αναλυτές, οι τιμές των ιδιαίτερα μακροπρόθεσμων ομολόγων είναι επιρρεπείς στις μεταβολές των επιπέδων των επιτοκίων, και η επιτυχία της συγκεκριμένης δημοπρασίας καταδεικνύει πως η ζήτηση για πολύ μακροπρόθεσμο χρέος θα παραμείνει αυξημένη. Πρόκειται για κοινοπρακτική έκδοση, την οποία ανέλαβαν οι τράπεζες Bank of America Merrill Lynch, Erste Group, Goldman Sachs, NatWest Markets και Societe Generale. «Είναι ενδιαφέρουσα περίπτωση καθώς δεν έχει υπάρξει κοινοπρακτική έκδοση ομολόγων χώρας της Ευρωζώνης με τέτοιου είδους διάρκεια», σχολίασε στέλεχος μιας εκ των εμπλεκόμενων τραπεζών που τόνισε ότι «θα έχουμε πεθάνει μέχρι να λήξει».

Μολονότι πολλές χώρες-μέλη της Ευρωζώνης έχουν εκμεταλλευτεί την ευκαιρία των ιστορικά χαμηλών επιτοκίων για να εκδώσουν μακροπρόθεσμα ομόλογα, έως τώρα μόνον η Ιρλανδία και το Βέλγιο είχαν εκδώσει εκατονταετή ομόλογα αλλά προορίζονταν για περιορισμένο αριθμό επενδυτών ή για μόνον έναν επενδυτή, ενώ επρόκειτο για πολύ μικρότερης αξίας εκδώσεις, της τάξης των 50 έως 100 εκατ. ευρώ. Παράλληλα με αυτήν την «ιδιάζουσα» έκδοση, η υπηρεσία διαχείρισης χρέους της Αυστρίας ανακοίνωσε ότι εξέδωσε πενταετές ομόλογο, από το οποίο άντλησε άμεσα ποσό άνω των 7 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή