Γερμανία: Σκληρή σύγκρουση για την τρίτη θέση

Γερμανία: Σκληρή σύγκρουση για την τρίτη θέση

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Δέκα ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία, το «ντέρμπι» παίζεται στην τρίτη θέση, για την οποία διαγκωνίζεται το κόμμα της Αριστεράς, η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και το φιλελεύθερο FDP. Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ παρακολουθεί τη μάχη ευελπιστώντας σε υψηλά ποσοστά για το FDP, ώστε να το συμπεριλάβει στον κυβερνητικό συνασπισμό, απαλλασσόμενη από τους Σοσιαλδημοκράτες.

Ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς κάλεσε χθες την καγκελάριο σε νέα τηλεμαχία, σημειώνοντας ότι μια σειρά σημαντικών ζητημάτων όπως οι συντάξεις, η ψηφιακή οικονομία, η εκπαίδευση και το μέλλον της αγοράς εργασίας δεν συζητήθηκαν στην πρώτη τηλεοπτική συνάντηση. Η. Μέρκελ αρνήθηκε, κρίνοντας ότι ως προπορευόμενη δεν έχει τίποτα να κερδίσει από ένα νέο τετ α τετ.

Καθώς η 24η Σεπτεμβρίου πλησιάζει, το ερώτημα δεν είναι μόνο τι είδους κυβέρνηση θα έχει η Γερμανία, αλλά και τι αντιπολίτευση. Η αναμενόμενη είσοδος 60-80 βουλευτών της AfD στην Μπούντεσταγκ υπάρχει φόβος ότι θα οδηγήσει σε εκχυδαϊσμό του πολιτικού λόγου.

Ενα παράδειγμα του ύφους του κόμματος έδωσε προχθές ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου στην Θουριγγία, Στέφαν Μπράντνερ, σε εκδήλωση στη οποία μετείχε και η επικεφαλής του ψηφοδελτίου του κόμματος σε ομοσπονδιακό επίπεδο, Αλις Βάιντελ.

Ο Μπράντνερ εξαπέλυσε χυδαίες επιθέσεις επί προσωπικού σε στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και εις βάρος της καγκελαρίου Μέρκελ, την οποία απείλησε ότι θα βάλει στη φυλακή, ενώ χαρακτήρισε «antifa» ακόμη και το αστυνομικό ελικόπτερο που περιπολούσε πάνω από την εκδήλωση, ζητώντας περιπαικτικά από τους παρευρισκομένους να το καταρρίψουν.

Ενα από τα μετεκλογικά σενάρια εμφανίζει την AfD ακόμη και σε ρόλο αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε περίπτωση μεγάλου συνασπισμού ή οδυνηρής εκλογικής έκπληξης, εξέλιξη που θα σήμαινε ότι η Βάιντελ θα είχε πάντα τον δεύτερο λόγο στη Βουλή μετά την καγκελάριο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή