Εμπειρες οι ΗΠΑ στους τυφώνες

Εμπειρες οι ΗΠΑ στους τυφώνες

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο πελώριες καταιγίδες άφησαν πίσω τους δεκάδες νεκρούς και καταστροφές που κόστισαν δισεκατομμύρια δολάρια, εκατομμύρια κατοίκους να προσπαθούν να γλιτώσουν τα σπίτια τους από τις καταρρακτώδεις βροχές, όπως εξάλλου και αυτούς που εγκατέλειψαν τις εστίες τους διασκορπισμένους στο Τέξας και στη νοτιοανατολική πλευρά των ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, οι κυκλώνες «Χάρβεϊ» και «Ιρμα» μπορεί να αποκάλυψαν μια πραγματικότητα η οποία παρέμεινε κρυμμένη από την τραγωδία. Οι ΗΠΑ μοιάζουν να βελτιώνονται στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τους τυφώνες, τη στιγμή κατά την οποία οι κλιματικοί επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι κίνδυνοι από αυτά τα φαινόμενα πολλαπλασιάζονται. Παρόλο το χάος που προκάλεσαν ο «Χάρβεϊ» και ο«Ιρμα», ο αριθμός των νεκρών είναι αρκετά συντηρητικός, περί τους 85 σε Φλόριντα και Τέξας. Η πολιτική βούληση για την επίλυση αυτών των προβλημάτων γεννήθηκε από δύο πολύ διαφορετικές τραγωδίες του αιώνα μας: τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και τέσσερα χρόνια αργότερα τον τυφώνα «Κατρίνα» που πλημμύρισε τη Νέα Ορλεάνη και άφησε πίσω της 1.800 νεκρούς.

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις σε Νέα Υόρκη και Πενσιλβάνια στην πραγματικότητα επέφεραν μια επανάσταση στον τρόπο που η αμερικανική κυβέρνηση αντέδρασε σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Η «Κατρίνα» πυροδότησε μια νέα και δυναμική συζήτηση σχετικά με τη δύναμη των φυσικών καταστροφών και ιδιαίτερα έκανε τους Αμερικανούς να ξανασκεφθούν την απειλή από τις πλημμύρες. Αυτά τα θέματα αποτέλεσαν κεντρικά σημεία στην κυβερνητική προσέγγιση τα τελευταία χρόνια και όπως λέει ο Ρίτσαρντ Σερίνο, πρώην αναπληρωτής επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστάσεων Εκτακτης Ανάγκης, ο ίδιος δεν εκπλήσσεται που η ανταπόκρισή μας στις καταιγίδες ήταν σχετικά καλή. Αυτά τα συμβάντα και άλλες καταστροφές πριν και μετά αποτέλεσαν τροφή για τη συλλογική μας γνώση σχετικά με το πώς ένα μοντέρνο κράτος πρέπει να ανταποκρίνεται στους τυφώνες και αποτέλεσε καταλύτη για τις βελτιώσεις στην πρόγνωση των καιρικών συνθηκών, τις πολιτικές εκκένωσης των πόλεων αλλά και τη δημιουργία κτιρίων που είναι ανθεκτικά σε τέτοιες καταιγίδες. Οι ειδικοί επιμένουν ότι όλα αυτά χρησίμευσαν ώστε να κρατηθεί ο αριθμός των νεκρών μειωμένος τις εβδομάδες που πέρασαν.

Στο Χιούστον ο δήμαρχος Σιλβέστερ Τέρνερ και άλλοι τοπικοί αξιωματούχοι αποφάσισαν να μη ζητήσουν την υποχρεωτική εκκένωση πριν από τον ερχομό του «Χάρβεϊ» εξαιτίας της φύσης της απειλής για την περιοχή. Ο «Χάρβεϊ» τη στιγμή που έφτασε στο Χιούστον δεν αναμενόταν να φέρει μεγάλα κύματα ή ταχύτατους ανέμους αλλά μόνο ισχυρή βροχόπτωση. Στην περίπτωση αυτή ήταν δύσκολο να υπολογιστεί ποιες περιοχές επρόκειτο να πλημμυρίσουν και ποιες όχι κι έτσι οι Αρχές αποφάσισαν να ζητήσουν από τους κατοίκους να μη μετακινηθούν. Αντιθέτως, ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρικ Σκοτ προέτρεψε τους κατοίκους να φύγουν άμεσα. Οι κάτοικοι της νότιας Φλόριντα μπορεί να διασώθηκαν και λόγω των αυστηρότερων κανόνων ανοικοδόμησης στα νέα κτίρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή