Η λήψη αντιβιοτικών στον τοκετό σώζει τα μωρά από λοιμώξεις

Η λήψη αντιβιοτικών στον τοκετό σώζει τα μωρά από λοιμώξεις

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολες οι έγκυοι οι οποίες βρίσκονται στους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης τους θα πρέπει να λαμβάνουν αντιβιοτικά προκειμένου να σώσουν το βρέφος τους από μία πιθανώς θανατηφόρα λοίμωξη, η οποία ονομάζεται Group B Strep, σύμφωνα με νέες οδηγίες. Εκατομμύρια νεογέννητα μωρά εκτίθενται στη λοίμωξη και με την κατάλληλη θεραπεία μπορούν να αναρρώσουν πλήρως. Σήμερα, δύο στα είκοσι μολυσμένα μωρά αναπτύσσουν κάποια ανωμαλία και ένα στα είκοσι βρέφη πεθαίνει.

Το Βασιλικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων θέλει να αλλάξει αυτήν την πραγματικότητα. Ετσι, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, κάθε γυναίκα που γεννάει πριν από την 37η εβδομάδα θα πρέπει να λαμβάνει αντιβίωση ως προληπτικό μέτρο, ακόμα και αν δεν έχουν σπάσει τα νερά της και ο αμνιακός σάκος που προστατεύει το βρέφος μέσα στη μήτρα παραμένει άθικτος.

Τα βακτήρια του Group B Strep μπορούν να ζουν στον κόλπο χωρίς να προκαλούν προβλήματα. Μία στις τέσσερις γυναίκες έχει τέτοια βακτήρια στον κόλπο της, τα οποία όμως μπορούν να μεταδοθούν στο βρέφος κατά τη διάρκεια του τοκετού, ωστόσο οι περισσότερες δεν γνωρίζουν ότι είναι φορείς του μικροβίου. Οι ανανεωμένες οδηγίες του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων αναφέρουν ότι οι γυναίκες πρέπει να ενημερώνονται και να λαμβάνουν πληροφορίες που αφορούν τέτοια ζητήματα. Επίσης, οι γυναίκες που βρέθηκαν θετικές στο μικρόβιο σε κάποια προηγούμενη εγκυμοσύνη τους, θα πρέπει να επανεξετάζονται κατά την 35η ώς 37η εβδομάδα της κύησής τους, ώστε να κριθεί κατά πόσον θα πρέπει να τους χορηγηθεί το αντιβιοτικό κατά τον τοκετό τους. Ωστόσο, οι νέες οδηγίες δεν προτείνουν συνολική προληπτική εξέταση όλων των γυναικών. Η ομάδα Group B Strep Support επισημαίνει ότι σε κάθε γυναίκα πρέπει να δίνεται η ευκαιρία να εξετασθεί για τα βακτήρια. Η διευθύνουσα σύμβουλος Τζέιν Πλαμπ τόνισε: «Οι συστάσεις του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων αποτελούν σημαντική βελτίωση συγκριτικά με τις προηγούμενες εκδόσεις, αλλά η Εθνική Επιτροπή Εξετάσεων της Βρετανίας εξακολουθεί να μη συνιστά την εξέταση σε όλες τις γυναίκες, χωρίς όμως να λαμβάνει υπ’ όψιν τα διεθνή στοιχεία που υποδεικνύουν ότι τέτοιου είδους εξετάσεις μειώνουν σημαντικά τις λοιμώξεις και τους θανάτους στα νεογέννητα βρέφη».

Η Ρεμπέκα Γκαν είχε τη λοίμωξη από το συγκεκριμένο βακτήριο κατά τη δεύτερη εγκυμοσύνη της.

«Πήγα στο νοσοκομείο με αιμορραγία στη 17η εβδομάδα και τότε αντιλήφθηκαν ότι ήμουν φορέας της λοίμωξης. Η διάγνωση έγινε αιφνιδίως. Μου προκάλεσε πραγματική έκπληξη γιατί ποτέ δεν σκέφτηκα ότι θα μπορούσα να ήμουν φορέας», λέει η γυναίκα. Η Ρεμπέκα γέννησε στην 38η εβδομάδα και κατά τη διάρκεια του τοκετού τής χορήγησαν ενδοφλέβια αντιβίωση. Γέννησε ένα αγοράκι, τον Αλιστερ, ο οποίος δεν νόσησε. «Δεν γνώριζα τίποτα για τους κινδύνους, και δεν το λέω αυτό για να φοβίσω τον κόσμο, αλλά πιστεύω ότι οι γυναίκες πρέπει να ενημερώνονται», λέει σήμερα η Ρεμπέκα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή