Δέκα χρόνια γιορτάζουμε τη γαστρονομία

Δέκα χρόνια γιορτάζουμε τη γαστρονομία

3' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δοκιμάσατε το μοσχαράκι με καπνιστή μελιτζάνα και σταφίδες του Ευαγγέλου;», «Οχι ακόμα, αλλά το ριζότο με γίγαντες του Λαζάρου είναι πεντανόστιμο!». «Και πού να δείτε τα στριφτάρια με φουρνιστές ντομάτες του Πέσκια…». Το περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου ήταν γεμάτο κόσμο. Κουβέντες (και όχι μόνο για το εκπληκτικό, πανθομολογουμένως, φαγητό), τσουγκρίσματα, γέλια, αναμνηστικές φωτογραφίες. Οπως συμβαίνει σε κάθε γιορτή. Γιατί αυτά τα χαρακτηριστικά είχε και φέτος η απονομή των Βραβείων Ποιότητας του περιοδικού «Γαστρονόμος» της «Κ». Ηταν μια όμορφη γιορτή – της Ελλάδας που κάνει την υπέρβαση, που παράγει και προκόβει, σε πείσμα των δυσκολιών. Μια δεκαετία συμπλήρωσε φέτος ο θεσμός, έχοντας αναδείξει δεκάδες ανθρώπους που με μεράκι και επαγγελματισμό προσφέρουν στη χώρα και συμβάλλουν στην ανάπτυξή της: 75 παραγωγοί, 17 συνεταιρισμοί, 12 καταστήματα, 9 ερευνητές και πανεπιστημιακά ιδρύματα έχουν ήδη βραβευθεί. «Ανθρωποι του μόχθου και της παραγωγής από την Ελλάδα της εξωστρέφειας, η οποία μπορεί να κάνει τη διαφορά διεθνώς», όπως τόνισε στην ομιλία του ο διευθυντής της «Κ», Αλέξης Παπαχελάς, υποσχόμενος ότι «αυτό το όμορφο “ταξίδι” του περιοδικού θα συνεχιστεί».

Φέτος, στη λίστα προστέθηκαν άλλα 14 ονόματα, από τη Μακεδονία, τη Θράκη, την Αττική, τις Κυκλάδες, την Πελοπόννησο, την Εύβοια, την Ηπειρο και τη Θεσσαλία. Το προφίλ των βραβευθέντων σκιαγράφησε ο Αγγελος Ρέντουλας, αρχισυντάκτης των γαστρονομικών εκδόσεων της «Κ»: «Είναι ταλαντούχοι παραγωγοί, πεισματάρηδες, ωραίοι τρελοί, που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι, πράγματι, ο πρωτογενής τομέας μπορεί να μας βγάλει από την κρίση. Κι εμείς θα συνεχίσουμε να τους στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις, να προωθούμε ανιδιοτελώς τα προϊόντα τους».

Το πρώτο βραβείο, «Εύη Βουτσινά», παρέλαβε καταχειροκροτούμενη η 73χρονη Ντίνα Συκουτρή, της γνωστής συριανής λουκουμοποιίας, μια γυναίκα που δεν παράγει απλώς ένα εξαιρετικό παραδοσιακό προϊόν, αλλά και εργάζεται άοκνα και με πάθος για την ιστορική τεκμηρίωση και τη διάσωσή του. Το βραβείο Καινοτομίας πήραν οι Βασίλης Καλαντζής, Γιώργος Μπάγκος, Δημήτρης Νταφόπουλος και Γιώργος Τσιρίκος, συνιδρυτές της εταιρείας αναψυκτικών Three Cents, που εξάγει τα προϊόντα της σε 23 χώρες. Ο Κρητικός βιοκαλλιεργητής Κώστας Κρεμμύδας, ο Θρακιώτης ελαιοπαραγωγός Αργύρης Κελλίδης (ιδιοκτήτης της εταιρείας Κύκλωπας Α.Ε.), ο Ανδριώτης τυροκόμος Νίκος Ασούτης (Τυροκομικά Ανδρου Κρεβασάρα), ο Μακεδόνας Τρύφων Φωτιάδης, συνιδιοκτήτης της εταιρείας Αροσις των εκλεκτών οσπρίων και η Πελοποννήσια Γεωργία Ζέρβα, που φέρνει στο τραπέζι μας τις εκλεκτές χονδροελιές Δολιανών, παρέλαβαν τα βραβεία τους εμφανώς συγκινημένοι.

«Εμείς παροτρύνουμε τους πελάτες μας να αγοράζουν λίγο κρέας, αλλά καλό», είπε ο Νικόλας Χάλαρης από τους Ευβιότοπους, έχοντας στα χέρια του το βραβείο παραγωγής κρέατος. Ο Γιώργος Μάζος, παραγωγός εξαιρετικής βιολογικής κορινθιακής σταφίδας και ιδρυτής της Golden Βlack περιλαμβάνεται επίσης στους βραβευθέντες (βραβείο «Αλέξανδρος Γιώτης»).

Τα καταστήματα που αντέχουν στον χρόνο σπανίζουν στη χώρα μας. Αυτό που βραβεύτηκε από τον «Γαστρονόμο» βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας και γλυκαίνει τη ζωή μας από το 1915: το ζαχαροπλαστείο Αφοί Ασημακόπουλοι. To βραβείο προϊόντος ευρείας κατανάλωσης απονεμήθηκε στη μελισσοκομική εταιρεία «Αττική» της οικογένειας Πίττα. Μελάδες από το 1928, συνεργάζονται με 2.000 Ελληνες μελισσοκόμους, συσκευάζουν 2.000 τόνους ετησίως και εξάγουν σε 40 χώρες. Και το αντίστοιχο οίνου στο Κατώγι Αβέρωφ, των εκλεκτών ομώνυμων κρασιών. Το παρέλαβε ο διευθύνων σύμβουλος Αλέξανδρος Ιωάννου, εγγονός του πολιτικού και λογοτέχνη Ευάγγελου Αβέρωφ-Τοσίτσα, ιδρυτή της ιστορικής οινοποιίας.

Οι άνθρωποι των Tinos Food Paths –περί τη γαστρονομία τυρβάζοντες, μάγειροι, καταστηματάρχες, καλλιεργητές, κτηνοτρόφοι, ζαχαροπλάστες, αλλά και νοικοκυρές και πολλοί εθελοντές– μοιράστηκαν το τιμητικό βραβείο, για μια πρωτοβουλία που καταφέρνει, χωρίς χρηματοδότηση από επίσημους φορείς, να προβάλλει το νησί τους. Και το χάρηκαν πολύ!

Από φέτος, αρωγός του «Γαστρονόμου» στη διοργάνωση των βραβείων και συνοδοιπόρος του στην προσπάθειά του να φωτίζει περιπτώσεις Ελλήνων που παράγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας είναι η Εθνική Τράπεζα. Επισφράγιση της δημιουργικής συνεργασίας τους είναι η θεσμοθέτηση του βραβείου «Ελληνική Γη», που θα απονέμεται με κριτήριο την αξιοποίηση της τοπικής παραγωγής και τον συνδυασμό καινοτομίας και εξωστρέφειας. Το απένειμε η Νέλλη Τζάκου, γενική διευθύντρια λιανικής τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, στην Petrou Nuts Α.Ε., μια εταιρεία του ελληνικού αγροδιατροφικού τομέα και το παρέλαβε η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος Αγγελική Πέτρου.

Eδέσματα

Aργότερα, στο περιστύλιο, οι καλεσμένοι απολάμβαναν τα εδέσματα που είχαν ετοιμάσει οι σεφ του περιοδικού Νένα Ισμυρνόγλου, Χριστόφορος Πέσκιας, Λευτέρης Λαζάρου, Σωτήρης Ευαγγέλου, Αστέριος Κουστούδης, Νίκη Χρυσανθίδου, Ευδοκία Φυλακούρη και, φυσικά, ο Στέλιος Παρλιάρος. Ηταν όλα βασισμένα στα προϊόντα που βραβεύτηκαν. Σε ένα πηγαδάκι συνάντησα την Αλεξάνδρα και τον Γιώργο Πίττα, της μελισσοκομικής εταιρείας «Αττική», που δεν έκρυβαν τη χαρά τους για το βραβείο. Το 1972, όταν είχαν πια φύγει από τη ζωή και ο πατέρας και ο θείος τους, ιδρυτές της επιχείρησης, τα δύο αδέλφια έπρεπε να αποφασίσουν: θα την κρατούσαν ή θα την πουλούσαν; Αποφάσισαν το πρώτο. Επεσαν στα βαθιά, πάλεψαν με τα θηρία, αλλά δικαιώθηκαν. «Σε μια εποχή μιζέριας, πρωτοβουλίες όπως αυτή του “Γαστρονόμου” μας δίνουν δύναμη να συνεχίζουμε», μου είπαν. Ραντεβού του χρόνου!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή