Εκείνο το καλοκαίρι

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aπρίλιος 1956, Ύδρα

Η Σοφία Λόρεν βρίσκεται στο νησί για τα γυρίσματα της πρώτης αγγλόφωνης ταινίας της – και πρώτης παραγωγής του Χόλιγουντ που γυρίζεται στην Ελλάδα. Υποδύεται τη Φαίδρα, κόρη σφουγγαρά, και έχει ξετρελάνει τους ντόπιους καθώς -σε μία από τις πιο αποκαλυπτικές σκηνές- αναδύεται από τη θάλασσα με βρεγμένο φόρεμα που δεν αφήνει πολλά στη φαντασία… Η ταινία «Το παιδί και το δελφίνι» βγήκε στις αίθουσες το 1957 και άλλαξε τη μοίρα όχι μόνο της Λόρεν, αλλά και του νησιού, που από το επόμενο καλοκαίρι άρχισε να υποδέχεται χιλιάδες τουρίστες. «Αγαπώ την  Ύδρα. Την έχω συνδέσει με το ξεκίνημά μου στον αμερικανικό κινηματογράφο, αλλά και με την αρχή του έρωτά μου με τον άντρα μου, γιατί εκεί ουσιαστικά τον γνώρισα», έχει πει σε συνέντευξή της στους New York Times.

Εκείνο το καλοκαίρι-1

Ioύνιος 1960, Μύκονος

Αφορμή στάθηκε η Μελίνα Μερκούρη. Η Τζάκι Κένεντι την είχε δει την προηγούμενη χρονιά στην ταινία του Ζυλ Ντασσέν «Ποτέ την Κυριακή» και, εντυπωσιασμένη από την Ίλια και μαγεμένη από την Ελλάδα, αποφάσισε να επισκεφτεί τη χώρα μας για πρώτη φορά. Αν και το ταξίδι ήταν ανεπίσημο, τα μέτρα ασφαλείας ήταν πρωτοφανή. Την υποδέχτηκαν, μάλιστα, ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής και η σύζυγός του Αμαλία. Η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ φιλοξενήθηκε στην έπαυλη του εφοπλιστή Μάρκου Νομικού, στο Καβούρι. Στη διάρκεια του ταξιδιού της ξεναγήθηκε στην Ακρόπολη και στον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο και παρακολούθησε πρόβα του Εθνικού Θεάτρου στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Στο πλαίσιο κρουαζιέρας με το «Northwind», το μήκους 123 ποδιών γιοτ του Νομικού, επισκέφτηκε και τη Μύκονο, η οποία έκτοτε καθιερώθηκε ως VIP προορισμός. Επί της υποδοχής στο νησί των Κυκλάδων ήταν και ο Πέτρος, ο θρυλικός Μυκονιάτης πελεκάνος. Λίγα χρόνια μετά, το 1968, όταν η Τζάκι έμαθε ότι ο Πέτρος είχε σκοτωθεί, έστειλε στο νησί δώρο έναν θηλυκό πελεκάνο, την Ειρήνη…

Εκείνο το καλοκαίρι-2

Μάιος 1962, Αθήνα

Ο πρίγκιπας Ρενιέ του Μονακό και η σύζυγός του Γκρέις Κέλι μόλις έχουν φτάσει στην Ελλάδα για να παρευρεθούν στον γάμο της πριγκίπισσας Σοφίας με τον βασιλιά της Ισπανίας Χουάν Κάρλος. Δεν είναι το πρώτο τους ταξίδι στη χώρα μας. Πολλές φορές έχουν κάνει κρουαζιέρα στις ελληνικές θάλασσες, προσκεκλημένοι του Αριστοτέλη Ωνάση στη θαλαμηγό του «Χριστίνα» – εκεί όπου το 1956 έγινε και η δεξίωση του γάμου τους. Έξι χρόνια έχουν περάσει από τότε και η Αμερικανίδα σταρ -εμφανώς κατηφής στο ενσταντανέ- δεν έχει ακόμη συνηθίσει τη νέα της ζωή, μακριά από το Χόλιγουντ και τον κινηματογράφο που τόσο αγαπά. Νιώθει (σύμφωνα με τους βιογράφους της) παγιδευμένη μέσα σε χρυσό κλουβί…

Εκείνο το καλοκαίρι-3

Φεβρουάριος 1958, Αθήνα

Η 26χρονη Ελίζαμπεθ Τέιλορ έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μαζί με τον τρίτο σύζυγό της, μεγαλοπαραγωγό Μάικ Τοντ. Το ζευγάρι φωτογραφίζεται στην Ακρόπολη και διασκεδάζει μέχρι πρωίας σε πάρτι που δίνεται προς τιμήν τους στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία». Παρούσα όλη η κοσμική Αθήνα. Τον Μάρτιο της ίδιας χρονιάς ο Τοντ θα σκοτωθεί σε αεροπορικό δυστύχημα, όταν θα πέσει το ιδιωτικό του τζετ, το οποίο είχε ονομάσει «Lucky Liz» («Τυχερή Λιζ»). Η Τέιλορ θα επιστρέψει στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 1960 με τον τέταρτο σύζυγό της, τραγουδιστή  Έντι Φίσερ. Οι φωτογραφίες τους πάνω σε γαϊδουράκια στην Αίγινα θα κάνουν τον γύρο του κόσμου.

Εκείνο το καλοκαίρι-4

Oκτώβριος 1960, Ύδρα

Ο Λέοναρντ Κοέν στο κατώφλι του σπιτιού που μόλις το προηγούμενο καλοκαίρι έχει αγοράσει (με 1.500 δολάρια, κληρονομιά από τη γιαγιά του) και το οποίο έμελλε να είναι το «καταφύγιό» του μέχρι το τέλος της ζωής του. Ήρθε στην Ελλάδα τυχαία. Περπατούσε στο Λονδίνο μια βροχερή μέρα, όταν είδε ένα υποκατάστημα της Τραπέζης της Ελλάδος. Μπήκε. «Τι καιρό κάνει στη χώρα σας;» ρώτησε τον ταμία. «Είναι άνοιξη», του απάντησε εκείνος. Δύο μέρες μετά ο τραγουδοποιός έφευγε για την Ελλάδα. Σε επιστολή προς τη μητέρα του, εκείνο τον καιρό, αποτυπώνεται η αγάπη του για την  Ύδρα. «Το σπίτι είναι πολύ παλιό, πάνω από 200 ετών, και συχνά αναλογίζομαι πόσες γενιές ναυτικών έχουν περάσει από αυτό. Ζω σε έναν λόφο και σκέφτομαι πως η ζωή παραμένει η ίδια εδώ και εκατοντάδες χρόνια», έγραφε ο Λεονάρδος, όπως τον φώναζαν οι ντόπιοι…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή