Η πετρελαιοκηλίδα «μόλυνε» και την ιστιοπλοΐα

Η πετρελαιοκηλίδα «μόλυνε» και την ιστιοπλοΐα

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναστάτωση έχει φέρει σε αθλητές, προπονητές και συλλόγους της ιστιοπλοΐας η διαρροή πετρελαίου, η οποία προήλθε από το δεξαμενόπλοιο «Αγία Ζώνη ΙΙ». Ολοι οι αγώνες αναβλήθηκαν, οι αθλητές δεν μπορούν να προπονηθούν, ενώ ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές στα σκάφη που «άγγιξε» η πετρελαιοκηλίδα. Οι ιθύνοντες της Ελληνικής Ομοσπονδίας προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με τους αρμόδιους στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας προκειμένου να μπορέσουν να ενημερώσουν τους συλλόγους τους, αλλά, προς το παρόν, δεν έχουν κάποια επίσημη ενημέρωση.

«Αποφασίσαμε να αναβάλλουμε τον διασυλλογικό αγώνα του Αγίου Κοσμά. Θέλουμε να ενημερώσουμε τα σωματεία του Σαρωνικού και δεν ξέρουμε τι να τους πούμε, διότι δεν έχουμε κάποια επίσημη πληροφόρηση από το ΥΕΝ. Η ενημέρωσή μας προέρχεται από τα ΜΜΕ.Πρωταρχικός μας στόχος είναι η ασφάλεια των αθλητών μας», δήλωσε στην «Κ» η Νίκη Αθανασίου, αντιπρόεδρος της ΕΙΟ.

Η πετρελαιοκηλίδα «μόλυνε» και την ιστιοπλοΐα-1

Οι περισσότεροι από τους προπονητές της ιστιοπλοΐας που βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές αποφάσισαν να μη «βγάλουν» τους αθλητές τους στη θάλασσα. «Πρέπει να προστατέψουμε τα παιδιά. Δε θα βγούμε αυτές τις ημέρες για προπόνηση», μας είπε ο διεθνής προπονητής Κωνσταντίνος Χανιώτης, ενώ ο προπονητής στα Όπτιμιστ Χρήστος Χιονάς προτίμησε την… ασφάλεια της πισίνας. «Στον ΑΝΟΓ θα κάνουμε αυτές τις ημέρες μάθημα στην πισίνα. Περιμένουμε απάντηση από τους αρμόδιους για να δούμε πότε θα μπορέσουμε να προπονηθούμε, με ασφάλεια, στη θάλασσα».

Προπονήσεις στη στεριά κάνουν και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία αθλητές. Οι χάλκινοι Ολυμπιονίκες Μάντης – Καγιαλής έμειναν και αυτοί μακριά από τη θάλασσα.

Μάλιστα, σχολιάζοντας το μέγεθος της καταστροφής ο Τ. Μάντης εκτίμησε πως είναι πιθανό να πάρει πάνω από 5 χρόνια ώστε να επανέλθει η θαλάσσια περιοχή στο Μικρολίμανο στην αρχική της κατάσταση.

Οπως έγινε γνωστό το μεσημέρι της Πέμπτης, αποφασίστηκε να μην διεξαχθεί ο αγώνας Hellenic Match Racing Tour, που είχε προγραμματιστεί για τις 17 Σεπτεμβρίου, στο Μικρολίμανο. «Εχουμε αναβάλει τις προπονήσεις», μας είπε ο Βαγγέλης Χειμώνας, πρωταθλητής της ιστιοπλοΐας και διεθνής προπονητής. 

Η πετρελαιοκηλίδα «μόλυνε» και την ιστιοπλοΐα-2

Η πετρελαιοκηλίδα εισήλθε και στην περιοχή του Μικρολίμανου, όπου έχουν έδρα πολλοί Όμιλοι. «Μόνο η μυρωδιά φτάνει. Είναι αδύνατον να μπουν τα παιδιά στη θάλασσα», υπογράμμισε ο Γιάννης Παπαδημητρίου, πρόεδρος του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πειραιά. Στο Μικρολίμανου βρίσκονται δεμένα, περίπου, 200 ιστιοφόρα, τα οποία θα πρέπει να βγουν από το νερό και να καθαριστούν, κάτι που θα στοιχίσει περισσότερα από 600 ευρώ ανά σκάφος. «Πρόκειται για μεγάλη καταστροφή. Το άλλο Σ/Κ έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί το πανελλήνιο ανοικτής θάλασσας και δεν ξέρω εάν θα γίνει. Ήδη αναβλήθηκε ο αγώνας της Τζιας. Τα εκπαιδευτικά του Ομίλου μας δε μπορούν να βγουν για προπονήσεις. Το Μικρολίμανο είναι στενό και ο καθαρισμός θα γίνει με μεγάλη δυσκολία. Δε μπορούν να βγουν τα σκάφη έξω, εάν δεν καθαριστεί η περιοχή», δήλωσε στην «Κ» ο Ιωάννης Μαραγκουδάκης, πρόεδρος του Πανελληνίου Ομίλου Ανοικτής Θαλάσσης.     

Στο σημείο έχουν τοποθετηθεί φράγματα ώστε να αποτραπεί η είσοδος και έξοδος πλοίων προκειμένου να αποφευχθεί η μεταφορά της ρύπανσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή